Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης που έχει ετοιμάσει το υπουργειο Ανάπτυξης και θα ενισχύσει με κεφάλαιο κίνησης τα εστιατόρια πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (1/4) στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 330 εκατ. σε 34.000 επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα και ποιο το ανώτατο ποσό ενίσχυσης.
Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.
«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά την σύσκεψη.
Στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ το ποσό της ενίσχυσης
Η νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης δίνεται με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.
Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.
Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.
Επισημαίνεται ότι:
Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.
Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.
Πότε θα ανοίξουν τα εστιατόρια
Σε κάθε περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσον θα ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από το Πάσχα, παρά το γεγονός ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου, όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με την πρώτη δόση δόση- όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες.
Πιο πιθανό είναι το άνοιγμα της εστίασης να γίνει μέσα στον Μάιο και λίγο πριν το άνοιγμα του Τουρισμού που τοποθετείται για τις 14 Μαΐου, αν και από το υπουργείο Ανάπτυξης ασκούνται πιέσεις για το άνοιγμα ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.
Όπως εξάλλου είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1 νωρίτερα σήμερα : «Είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».
Από την πλευρά του πάντως ο Πρωθυπουγός ανέφερε κατά την σύσκεψη για την εστίαση νωρίτερα πως εκτιμούμε ότι σχετικά γρήγορα θα επανέλθει ο τζίρος, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς.
Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κόσμου προφανώς να βγει έξω, να περάσει καλά, να φάει, να πιει κι ένα ποτό παραπάνω. Αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο υπό τις συνθήκες ασφάλειας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί».
Έχει ήδη δοθεί στην εστίαση ποσό 1 δισ. ευρώ
«Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους» είπε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid. Πιστεύω ότι άντεξε η εστίαση και είμαι βέβαιος ότι με την παράταση των μέτρων και την αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου θα βρεθεί ετοιμοπόλεμη και την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, τόνισε «Έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση.
Η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση συνολικά, συνεκτικά βρίσκει πάντα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, ώστε να είναι κοντά στην κοινωνία και στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται. Από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα που συζητήσουμε πριν από κάποιους μήνες, τώρα θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ανοικτή η δράση μέχρι 31 Ιουλίου
«Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες» σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πάντως δεν θέλησε να δεσμευτεί για το πότε θα ανοίξει ο κλάδος – σημειώνοντας ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική πορεία της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι : «στόχος μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος αυτού του κλάδου. Αυτό μπορεί γίνει με την ενίσχυση της ρευστότητας, με τη μείωση φορολογικών υποχρεώσεων και με τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων».
«Ξεδιπλώσατε όλο το πλέγμα μέτρων που ήδη υλοποιούμε. Θα ήθελα να προσθέσω μόνο δύο, που επίσης αφορούν τον κλάδο και τα έχουμε δημοσιοποιήσει. Το ένα ψηφίστηκε χθες, είναι το πρόγραμμα “Γέφυρα”, με το οποίο για κάποιες επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο τραπεζικό σύστημα, ενήμερες ή μη, θα μπορέσει το κράτος να πάρει πάνω του το βάρος της πληρωμής ενός σημαντικού τμήματος της δόσης. Το άλλο είναι η κάλυψη τμήματος των παγίων δαπανών, όπως θα ξεδιπλωθεί τον επόμενο μήνα.
Επιπλέον ο Κ.Τσακίρης έσπευσε να τονίσει ότι είναι η πρώτη φορά που τα καταστήματα franchise παίρνουν ΈΣΠΑ. «Εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες, αλλά εχουμε κάποιους περιορισμούς σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ» υπογράμμισε.
«Το 50% των επιχειρήσεων του έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα»
Ο κ.Καββαθάς πάντως ζήτησε να ανοίξει η εστίαση όσο πιο σύντομα είναι δυνατό και παρακάλεσε να δοθεί η ενίσχυση πριν το άνοιγμα. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος, ίσως το 50% των επιχειρήσεων του να έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. «Η τελευταία έρευνα που έχω στα χέρια μου από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ με χρονικό διάστημα τα μέσα Φεβρουαρίου ήταν ότι το το 45% των επιχειρήσεων δεν είχε διαθέσιμα ταμειακά» δήλωσε.
Στην τηλεδιάσκεψη για την εστίαση έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, καθώς και οι υφυπουργοί στον πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο γ.γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης που έχει ετοιμάσει το υπουργειο Ανάπτυξης και θα ενισχύσει με κεφάλαιο κίνησης τα εστιατόρια πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (1/4) στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 330 εκατ. σε 34.000 επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα και ποιο το ανώτατο ποσό ενίσχυσης.
Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.
«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά την σύσκεψη.