Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Drones, μπλόκα παντού, έλεγχοι στα διόδια και αυστηρή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ

Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Drones, μπλόκα παντού, έλεγχοι στα διόδια και αυστηρή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ

astynomia

To σχέδιο που θα αποτρέψει τις απόπειρες για εκτός νομού μετακινήσεις τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα επεξεργάζονται ήδη στην ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, o σχεδιασμός της αστυνομίας, όπως όλα δείχνουν θα έχει «άρωμα» Χριστουγέννων και θα περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Ήδη ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του έδωσε τον γενικότερο τόνο: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα», είπε προειδοποιώντας ότι «τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά».

«Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο (…) Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε Πάσχα στην Αθήνα, πηγαίνοντας στη παραλία, τα πάρκα ή τα βουνά της Αττικής. «Έχουμε πει με σαφήνεια ότι θέλουμε μέχρι δύο οικογένειες να βρεθούν, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προέτρεψε τέλος όσους ονειρεύονται την έξοδο από την πόλη να κάνουν υπομονή άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν και θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας.

Προβλέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού μόνο για τους εξής λόγους:

Για λόγους εργασίας
Για λόγους υγείας
Για τελετή
Για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
Για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους
Δεν είναι λοιπόν σπάνιο το φαινόμενο αρκετοί εργοδότες στην επαρχία να γράφουν «μαϊμού» βεβαιώσεις μετακίνησης για λόγους εργασίας σε φίλους και συγγενείς τους, έτσι ώστε να τους εξυπηρετήσουν.

Εξετάζεται ακόμα και μπλόκο στον Εργάνη

Αυστηρά πρόστιμα για ψευδείς ή εικονικές μετακινήσεις

Η απόφαση για κλειστά διόδια είναι ειλημμένη και τα πρόστιμα για εικονικές ή ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης εκτός νομού θα επιφέρουν ποινικές ευθύνες. Δεν θα είναι μόνο το πρόστιμο των 300 ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει όποιος πιαστεί για παράνομη μετακίνηση αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και τη Δικαιοσύνη.

Για τον λόγο αυτό, όποιος μετακινηθεί για εργασία τις ημέρες του Πάσχα θα πρέπει η μετακίνησή του να έχει δηλωθεί και επίσημα από τον εργοδότη του καθώς από την Δευτέρα του Πάσχα θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στοιχεία και να διεξάγονται διασταυρώσεις.

Ωράριο Κυκλοφορίας τις μέρες του Πάσχα

Να σημειωθεί ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Παρασκευή ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Εκτός του δήμου κατοικίας οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας. Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βραδύ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα – που ανοίγει επισημά και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ.

Όπως τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αν φανεί ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.

«Η εμπειρία μας από την εικόνα των τελευταίων ημερών είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε προτείνουν οι ειδικοί της Υγείας» δήλωσε ο κ. Οικονόμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Σαρωτικοί έλεγχοι στους δρόμους και στα διόδια

Οι αστυνομικοί αναμένεται να βρίσκονται κυριολεκτικά παντού προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι, θα είναι ωστόσο παράλληλα και σχολαστικοί προκειμένου να βρεθούν πλαστά δικαιολογητικά μετακίνησης.

Παράλληλα, σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι και εντός των πόλεων σε κομβικά σημεία, μάλιστα ο έλεγχος θα αυξηθεί τις βραδυνές ώρες προκειμένου να τηρηθεί το όριο της απαγόρευσης μετακίνησης.

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας καθώς – όπως υπενθυμίζεται – οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Drones και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…