Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Μίχος στο Ebasket: «Καταλληλότερος ο Παναγιώτης Φασούλας για την προεδρία της ΕΟΚ»

Μίχος στο Ebasket: «Καταλληλότερος ο Παναγιώτης Φασούλας για την προεδρία της ΕΟΚ»

121193249 841872546353424 5685483505156899203 n

Εδώ και 25 χρόνια έχει φάει τα παρκέ με το κουτάλι και θεωρεί ότι οι εκλογές της 28ης Μαρτίου είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία για το Ελληνικό μπάσκετ. Ο λόγος για τον ρέκορντμαν συμμετοχών στο Πρωτάθλημα της Γ Εθνική, ο οποίος έχει κερδίσει 8 φορές την άνοδο στην Β’, Βασίλη Μίχο, ο οποίος μέσα από το ebasket.gr θέλησε να μιλήσει για τις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ, στις οποίες τάσσεται με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Φασούλα «πρώτα το μπάσκετ».

Ο πολύπειρος πάουερ – φόργουορντ σέντερ των Δρομέων Τρίπολης, ο οποίος είναι και μέλος του ΠΣΑΚ, παραθέτει τα επιχειρήματα του αναφορικά με το γιατί η παράταξη της «αράχνης» του ελληνικού μπάσκετ είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να επιστρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου για το μπάσκετ, να αναβαθμίσει  και να οδηγήσει το άθλημα εκεί που του αξίζει.

«Οι επικείμενες εκλογές στην ΕΟΚ είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, το γνωρίζουμε όλοι αυτό πολύ καλά. Μετά από 40 χρόνια αλλάζει πλέον χέρια ή ηγεσία τις ΕΟΚ, η οποία έχει προσφέρει στο μπάσκετ . Θεωρώ ότι τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις που πρέπει να παρακολουθεί μια σύγχρονη ομοσπονδία στο παγκόσμιο μπάσκετ. Η μεγάλη αθλητική και διεθνούς κύρους προσωπικότητα του Παναγιώτη Φασούλα και τις ομάδας νίκης (πρώτα το μπάσκετ) που έχει στελεχώσει και αποτελείται από βετεράνους αθλητές και αθλήτριες, παράγοντες, προέδρους ενώσεων, επιστήμονες και επιχειρηματίες με κοινές αντιλήψεις και κοινούς στόχους που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει διοίκηση, θεωρώ ότι είναι η πιο κατάλληλη για την επόμενη μέρα στην ομοσπονδία και όλοι μαζί να οδηγήσουν το άθλημα ξανά στις επιτυχίες!», ανέφερε αρχικά ο έμπειρος καλαθοσφαιριστής.

Ο Παναγιώτης Φασούλας και η παράταξη «πρώτα το μπάσκετ» είναι ένα από τα φαβορί για τις επερχόμενες εκλογές. Αν τελικά εκλεγεί πως πιστεύεις ότι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση και ανάδειξη του μπάσκετ;

Ο Παναγιώτης Φασούλας έχει επισκεφτεί εκατοντάδες σωματεία και όλες τις ενώσεις  σχεδόν στην Ελλάδα και έχει συζητήσει για τα πραγματικά προβλήματα κάθε ομάδας δομικά οργανωτικά και οικονομικά. Τα προβλήματα στο μπάσκετ που έχει χάσει  το   ενδιαφέρον του είναι πάρα πολλά. Το πρώτο πράγμα που πιστεύω ότι θα κάνει είναι ότι θα επαναφέρει την εξωστρέφεια την αξιοπιστία και την αξιοκρατία, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την στιγμή. Η διοργάνωση και ανάπτυξη των εθνικών πρωταθλημάτων από την α2 και κάτω μέχρι τα τοπικά πρωταθλήματα και η ανάδειξη καινούργιων παικτών, η στελέχωση των εθνικών ομάδων με παίκτες και προπονητές αξίας και η συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ και την α1 κατηγορία και οι εθνικές ομάδες ανδρών, γυναικών, εφήβων και παίδων, θα είναι στα μελήματα του.

Ποια είναι τα σημεία των προγραμματικών του θέσεων που θεωρείς ότι είναι «κλειδιά» για να οδηγήσουν στο να ξανά έρθει το μπάσκετ στην θέση που του αρμόζει;  

.Η ψηφιοποίηση τις ομοσπονδίας ο εκσυγχρονισμός όσο αναφορά τις σχέσεις μεταξύ σωματείων και ομοσπονδίας. Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα από το αναπτυξιακό κομμάτι με υπεύθυνους προπονητές. Θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στο γυναικείο μπάσκετ και θα δημιουργήσει τμήμα μάρκετινγκ ώστε να φέρει έσοδα στις ομάδες με διάφορες χορηγίες στην φανέλα. Η ασφάλιση τον παικτών είναι και αυτό παρά πολύ σημαντικό κομμάτι από το νέο πρωτάθλημα. Είναι ο μόνος συνδυασμός που μιλάει για την διαιτησία και την αξιολόγηση της και φυσικά το παράνομο στοίχημα που είναι και αυτό ένα βασικό πρόβλημα και θα υπερασπιστεί την καθαρότητα του αθλήματος απέναντι κ σε αυτό. Θα βοηθήσει όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα να επιστρέψουν άμεσα στις προπονήσεις, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ανάμεσα στις προγραμματικές του θέσεις είναι και η οικονομική αυτοτέλεια του ελληνικού μπάσκετ, στην οποία κεντρικός άξονας είναι η δημιουργία της “Hellenic Basketball TV”. Θεωρείς ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να τραβήξει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου για τις μικρότερες κατηγορίες αλλά και το μπάσκετ γυναικών;

Ο ερασιτεχνικός  αθλητισμός είναι μια ιδεολογία, είναι η α2 η β γ εθνική τα τοπικά πρωταθλήματα το γυναικείο μπάσκετ. Αυτά πρέπει να έχουν και την ανάλογη προβολή από το νέο πρωτάθλημα, θέλουμε υγιής πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι ο Παναγιώτης θα συνεργαστεί με το κρατικό κανάλι, έτσι ώστε το προϊόν να γίνει τηλεοπτικό να μπει σε όλα τα σπίτια και να προσελκύσει ξανά ανθρώπους στο μπάσκετ και το ενδιαφέρον του κόσμου να μεγαλώσει όπως τα παλιότερα χρόνια.

Θεωρείς ότι ως άνθρωπος του μπάσκετ, διεθνούς κύρους προσωπικότητα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, είναι ένα βασικό ατού του για να καταφέρει να πετύχει πράγματα και να ακουστούν οι απόψεις του σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο;

Ο Παναγιώτης Φασούλας μέλος του FIBA Hall of Fame, είναι ο μοναδικός από τους υποψηφίους προέδρους ο οποίος μπορεί να χτίσει και πάλι το προφίλ και να έχει την απαραίτητη συνεργασία με οργανισμούς όπως η FIBA η ULEB το NBA και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς. Εκεί που οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών χωρών είναι όλοι σχεδόν πρώην αθλητές, όπως ο Κιριλένκο, ο Βράνκοβιτς, ο Ντανίλοβιτς, για να ξεπεράσει την κρίση το άθλημα διεθνώς.

Ανάμεσα στους «συμπαίκτες» του βρίσκονται αρκετοί άνθρωποι του μπάσκετ, όπως ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Φάνης Χριστοδούλου, o Μέμος Ιωάννου και άλλοι. Θεωρείς ότι τέτοια πρέπει να είναι η σύνθεση της ΕΟΚ και γιατί;

Έτσι πρέπει να είναι η νέα σύνθεση τις ΕΟΚ, έτσι έπρεπε να ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Αθλητές που δόξαζαν την Ελλάδα με τα χρώματα τις Εθνικής ενέπνευσαν τους Έλληνες να παίζουν μπάσκετ, ξημερωβραδιάζοντας όλοι μέρα  στα γήπεδα με μια μπάλα στο χέρι. Έβαλαν το μπάσκετ στα σπίτια κάθε Έλληνα με την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ στις 14 Ιούνιου του 1987 και μας έβγαλαν στους δρόμους. Χτίστηκαν πολλά κλειστά γυμναστήρια και αρκετός κόσμος βρήκε δουλειά μέσα από την επιτυχία αυτή. Αυτή είναι η πραγματική τεχνοκράτες στο μπάσκετ τις επόμενης μέρας φέρνοντας την διαφάνεια με καινούργιες ιδέες και καινοτόμες αλλαγές  που χρειάζεται το άθλημα σε όλα τα επίπεδα.

Σχέσεις ΠΣΑΚ – ΕΟΚ. Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην μεταξύ τους σχέση, και αν η παρουσία της παράταξης «πρώτα το μπάσκετ» μπορεί να οδηγήσει στην βελτίωση τους;

Οι σχέσεις του συνδέσμου μας με την ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι και ήταν πάντα εξαιρετικές και μαζί βρίσκουμε λύσεις και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο του ελληνικού μπάσκετ. Ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν ένας από τους ιδρυτές του συνδέσμου μας και διατέλεσε πρόεδρος επί μία δεκαετία οπότε η παρουσία του και η συνεργασία μας με τα μέλη της ομάδας του στην προεδρία τις ΕΟΚ θα είναι πηγή έμπνευσης για μας να κάνουμε καινούργια πράγματα και να έχουμε μια άριστη λειτουργία  σε όλα τα επίπεδα.

To παρελθόν του Φασούλα στην πολιτική θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά;

Ο αθλητισμός και το μπάσκετ θα πρέπει να μένουν μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα καθώς πρόκειται για ένα ιδεώδες άσπιλο και αμόλυντο. Είναι προτιμότερο να διαχωρίζονται η πολιτική και ο αθλητισμός και να μην επηρεάζει το ένα το άλλο. Ο Παναγιώτης Φασούλας γνωρίζει και ξέρει καλύτερα από όλους τους αντιπάλους υποψήφιους του για την προεδρία της ΕΟΚ το μπάσκετ. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλαθοσφαίριστες κ από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη με τεράστια διαδρομή και προσφορά από το 1979, με αμέτρητες διακρίσεις και τίτλους σε υψηλό επίπεδο με τις ομάδες που έχει αγωνιστεί αλλά και την εθνική ομάδα. Εκλέχτηκε  βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά, ασχολήθηκε με τα διοικητικά θέματα τις ΕΟΚ και με την γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, μια διαδρομή απόλυτα επιτυχημένη .Είμαι σίγουρος ότι θα  φέρει νέα πνοή ξαναφέρνοντας το ελληνικό μπάσκετ εκεί που του αξίζει, επανασυνδέοντας την διοίκηση του μπάσκετ με κάθε σωματείο στην Ελλάδα.

Στην γενικότερη κουβέντα που γίνεται για τις εκλογές, ακούγεται έντονα το όνομα του Ολυμπιακού και της πιθανής επιστροφής του στην Α1 ανάλογα με το αποτέλεσμα. Θεωρείς ότι μια πιθανή εκλογή Φασούλα θα ανοίξει τον δρόμο;

Σίγουρα η εκλογή του Παναγιώτη Φασούλα στην προεδρία τις εοκ θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίζει στην α1 δεν μπορεί να υπάρχει πρωτάθλημα δίχως την κόντρα τον μεγάλων ομάδων . Έχει πάρει μια απόφαση σεβαστή έχει βάλει κάποιους περιορισμούς ο Ολυμπιακός για ξένους διαιτητές .θα πρέπει να υπάρχει ισχυρό πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον τον φιλάθλων να επιστρέψει. Η οργάνωση και η δουλειά είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Παναγιώτη εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Η ελληνική διαιτησία θα εκσυγχρονίζεται και θα λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας με τον Παναγιώτη Φασούλα καθώς θα τους δώσει τα εργαλεία και την μέθοδο και τις συνθήκες δουλειάς αυτές που θα τους επιτρέπουν να κάνουν ανεπηρέαστα το έργο τούς έχοντας τις λιγότερες δυνατές διαμαρτυρίες. Θα πρέπει να ξαναποκτήσει αξιοπιστία ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους και αυτό είμαι σίγουρος ότι  θα γίνει.

«Το μπάσκετ έχει να κερδίσει πάρα πολλά από τον Παναγιώτη Φασούλα και τον συνδυασμό του», δήλωσε κλείνοντας ο έμπειρος καλαθοσφαιριστής.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Λαρεντζάκης: «Η φιλοσοφία του Μπαρτζώκα στηρίζεται στις σχέσεις μεταξύ συμπαικτών»

Στην φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, αναφέρθηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπί…