Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός Βόβορας: “Ο Μακ είναι μια επιλογή που εξετάζουμε, o κόσμος να αγαπήσει την ομάδα”

Βόβορας: “Ο Μακ είναι μια επιλογή που εξετάζουμε, o κόσμος να αγαπήσει την ομάδα”

giorgos vovoras panathinaikos

Στην επιβεβαίωση του ότι ο Σέλβιν Μακ είναι μέσα στις επιλογές του Πανθαηναϊκού, ώστε να καλύψει το κενό που υπάρχει στα γκαρντ προχώρησε ο Γιώργος Βόβορας μιλώντας στην cosmote tv. Παράλληλα, ο τεχνικός του τριφυλλιού σε συνέντευξη του στην εκπομπή “Pick n Roll” αναφέρθηκε στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των πρασίνων, τους Ρικ Πιτίνο και Τσάβι Πασκουάλ, αλλά και την ομάδα του τονίζοντας ότι παίζει σαν οικογένεια.

Αναλυτικά:

Για τη στιγμή που υπέγραψε ως πρώτος προπονητής: «Την πρώτη μέρα που συναντήθηκα με διοίκηση και συμφωνήσαμε, πήγα στο σπίτι και γυναίκα μου και με είδε στεναχωρημένο. Της είπα ότι «υπέγραψα ότι κάποια στιγμή θα φύγω από τον Παναθηναϊκό. Αυτή είναι η μοίρα της δουλειάς μας. Όμως αυτό είναι το πιο δύσκολο είναι που μας αρέσει. Είναι κάτι που ζούμε όλοι οι προπονητές.»

Για το γεγονός ότι χαμογελάει συνέχεια: «Έτσι είναι η νοοτροπία μου. Έτσι γεννήθηκα και έτσι μεγάλωσα. Άλλωστε στον αθλητισμό υπάρχουν δύσκολες στιγμές και πρέπει να τις ξεπερνάμε ώστε να συνεχίζουμε στην επόμενη ημέρα».

Για το γεγονός ότι ασκείται κάθε μέρα: «Ξεκίνησα εδώ και έναν χρόνο . Να τρέχω τα βράδια και να ηρεμώ. Είναι πολύ σημαντικό όπως λέμε και στους παίκτες όσον αφορά τη συγκέντρωσή τους. Ξεκίνησα δειλά-δειλά και πλέον τρέχω 15 χιλιόμετρα τα βράδια. Πρέπει να είσαι πολύ σκληρός πνευματικά για να αντέξεις την καταπόνηση.»

Για τον Σίνγκλετον: «Έχει από τα υψηλότερα IQ. Παίζει και στο «4» και στο «5» και είναι από τους καλύτερους ψηλούς λόγω και του σουτ του».

Για το πρώτο του ματς στον πάγκο του Παναθηναϊκού το 2016 στη Μόσχα: «Ήταν η δεύτερη χρονιά μου στον Παναθηναϊκό και σίγουρα όταν μπαίνεις σε αυτόν τον οργανισμό, δεν μπορείς να σκεφτείς το μέλλον. Κοιτάς μόνο την επόμενη ημέρα. Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει να σκέφτονται έτσι. Ότι έχουν συμβόλαιο μας μέρας. Και τώρα λέω στους παίκτες ότι είναι συμβόλαιο, μίας κατοχής».

Για τη δήλωση του Νέντοβιτς ότι σκοράρουν μετά από τάιμ άουτ: «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι παίκτες να είναι συγκεντρωμένοι και να εκτελέσουν σωστά στις δυο πλευρές του γηπεδου. Να εκτελέσουν το ‘θέλω’ της ομάδας. Θα υπάρχουν και καλά και άσχημα αποτελέσματα.»

Για το γεγονός της λεπτομέρειας: «Είναι η φιλοσοφία του Έλληνα προπονητή. Είχα την τυχη να συνεργαστώ με τον κόουτς Πεδουλάκη, ο οποίος με έμαθε να σκέφτομαι το μπάσκετ. Να προσπαθείς να βγεις μπροστά σε ένα ματς της EuroLeague. Να είσαι προετοιμασμένος βάλεις δύσκολα στον αντίπαλο. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Είναι ο άνθρωπος που με έκανε προπονητή. Εχω κερδίσει πολλά πράγματα από καθημερινή επαφή μαζί του. Νιώθω πολύ τυχερός. Κέρδισα πολλά πράγματα σε αθλητική και προσωπική ζωή».

Για την γρήγορη προπονητική του ωρίμανση: «Πολύ σημαντικό ότι είμαι 6 χρόνια στην ομάδα και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Είναι ευτύχημα για έναν προπονητή να ξεκινάει από κάπου όπου νιώθει ότι είναι μέλος της. Ωριμάζεις και είναι πιο εύκολο να κάνεις το πρώτο βήμα κι ιδιαίτερα όταν έχεις κάποιους ανθρώπους όπως ο Φράγκι, ο Διαμαντίδης, ο Παππας, ο Καλαϊτζής, ο Τριαντόπουλος, ο Γιαπλες, ο Χαραλαμπίδης. Έχουμε φτιάξει πολύ μπασκετική ομάδα. Και η μυρωδιά στα αποδυτήρια κανει τη δουλειά όλων πιο εύκολα. Πριν από 4-5 χρόνια συζητούσαμε και μου είπε κάποιος αν μπορούσα να πάρω την ευκαιρία νωρίτερα. Είπα ότι είναι δύσκολο στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είναι λίγο διαφορετική η κουλτούρα και πιο εύκολο για τους νέους να πάρουν μια ευκαιρία. Σιγά σιγά ωριμάζουμε και αλλάζουμε. Εξελισσόμαστε και σιγά σιγά παίρνουν οι νέοι τις ευκαιρίες. Είναι σημαντικό για την εξέλιξη του αθλήματος».

Για τη δήλωση Γιαννακόπουλου, οτι «είχα αποφασίσει να πάω με τον Βόβορα αν δεν ερχόταν ο Πιτίνο: «Για μένα ήταν τεράστια ευκαιρία που ο πρόεδρός που έχει προσφέρει τόσους πολλούς τίτλους να δίνει το πράσινο φως να συνεχίσω μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο κόουτς Πιτίνο είναι τεράστιο μέγεθος στο παγκόσμιο μπάσκετ. Τεράστια πρόκληση να έρθει ώστε να συνεχίσει αυτό που είχε χτιστεί . Έχουμε ακόμα και τώρα επικοινωνία. Μάλιστα μετά το ματς με τη Βιλερμπάν που αναβλήθηκε μου είπε: ‘Συγχαρητήρια, 55 deflections και 0 πόντοι στην άμυνα’. Αγαπάει το ελληνικό μπάσκετ όπως και το πέρασμα του στην Ελλάδα. Το να θέλει να έρθει ως προπονητής στην Εθνική, το λέει με τεράστια επίγνωση…»

Για τη δήλωση του Πιτίνο ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Βόγκελ, Μπράουν, Ντόνοβαν: «Από τη πρώτη μέρα μου έδωσε αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες. Ανέλαβα μεγάλο μέρος της προπονησης με τον τρόπο του με ου έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Να βγω και να μιλήσω στους παίκτες. Να χτίσουμε τη φιλοσοφία. Από τη προσωπικότητα του και τρόπο που προπονεί, κάνεις όλους του αθλητές και το κλαμπ να νιώθουν πιο δυνατό. Μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει στον σύλλογο».

Για δήλωση Πασκουάλ και αυτό που είπε για τον Βόβορα ότι αν ο κόσμος είναι έτοιμος να τον δεχθεί: «Πριν που είπα για την Ισπανία δεν αναφερόμουν στις διοικήσεις, αλλά στους ανθρώπους. Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιο μέγεθος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και έχει ζήσει προπονητές όπως ο Ομπράντοβιτς, ο Πασκουάλ, ο Πιτίνο, ο Πεδουλάκης και για τον κοσμο ίσως να ήταν λίγο περίεργο στην αρχή. Όμως είχαμε υποσχεθεί, να βλέπει στην καθημερινότητά του μια ομάδα που παίζει μπάσκετ και παλεύει, Αυτού είναι το DNA του Παναθηναϊκού. Είχε τρομερούς παίκτες και επαφή με τον κόσμο. Και επειδή ο κόσμος ξέρει μπάσκετ, θα αγαπήσει την ομάδα του. Με τον τρόπο που παίζει. Επειδή αυτή η ομάδα θα παίζει στα όριά της σε κάθε παιχνίδι. Και επειδή όπως είπα γνωρίζει ο κόσμος μπάσκετ, θα την αγαπήσει αυτήν την ομάδα».

Μεγαλύτερη επίδραση Πιτίνο ή Πασκουάλ; «Προπονητές με διαφορετική φιλοσοφία. Ο Πασκουάλ σε θέση οργάνωσης, λεπτομέρειας, πριν και μετά το παιχνίδι. Τεράστιο παιχνίδι και έχω πάρει πολλά στοιχεία όσον αφορά το πώς ετοιμάζεις ένα ματς. Για τον Πιτίνο όλοι είναι προπονητές πινακάκι. Εκείνος έδειξε ότι εξίσου σημαντικό και το μυαλό του παίκτη. Πόσο σκληρός είναι πνευματικά και πόσο είναι σημαντικό να δουλέψεις με το μυαλό του. Κλειδί για να φτιάξεις μια ομάδα όπως οραματίζεται κάθε προπονητής».

Για τους Έλληνες παίκτες: «Είναι μεγάλη χαρά και ευτυχία για κάθε προπονητή να έχει Έλληνες όπως ο Ιωάννης που είναι αρχηγός εντός και εκτός παρκέ. Σκέφτεται το μπάσκετ 24 ώρες. Έρχεται δύο ώρες πριν τη προπόνηση και φεύγει δύο ώρες μετά. Το ίδιο ισχύει για Ντίνο και Παπαγιαννη. Όπως και ο Κασελάκης. Στην πρώτη κουβέντα που έκανα μαζί του, του είπα ότι μπορεί να έχει ρόλο. Το ίδιο και για τον Λευτέρη. Να έχει ξεκάθαρους ρόλους η ομάδα και όλα τα παιδιά να έχουν τεράστιο κίνητρο να αποδείξουν ότι πραγματικά αξίζουν να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό σε επιτυχίες».

Για το πράσινο «trust the process»: «Ο Παναθηναϊκός τρέφεται με τίτλους και στο Σούπερ Καπ δεν παρουσιαστήκαμε όπως έπρεπε. Η ομάδα εξελίσσεται και μαθαίνει πράγματα. Κακό παιχνίδι και κακόι τουρνουά. Να πάρεις τα αρνητικά, το λίπασμα και να το χρησιμοποιήσεις μετά σωστά. Στην προπόνηση δουλεύουμε αιρετικά. Απολαμβάνουμε την κάθε προπόνηση. Μικρά πράγματα και μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Μπορεί βέβαια να μην κάνουμε και καλά ματς»

Για το θέμα του πλέι μέικερ: «Δουλέψαμε πάρα πολύ να έχουμε τον Λορέντζο Μπράουν. Για κάποιες λεπτομέρειες χάλασε. Μετά ρισκάραμε με τον Λαπροβίτολα. Και στο τέλος είχαμε λίγες επιλογές. Και επιλέξαμε τον Τζάκσον. Έχει ταλέντο EuroLeague. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει size. Ο ίδιος ωστόσο δεν ήταν έτοιμος να μπει σε διαδικασία να έρθει στην Ευρώπη. Για έναν Αμερικάνο να φύγει σε εποχή κορονοϊού, το σκέφτονται διπλά και τριπλά. Δεν είναι εύκολο να φύγει κάποιος παίκτης και να μείνει στην Ευρώπη 8 μήνες. Όπως είναι και ο Σάικς. Είχαμε καταρχήν συμφωνία να συνεχίσει. Για προσωπικούς του λόγους δεν ήθελε να συνεχίσει. Ο κορονοϊός και ο φόβος της καραντίνας παίζει ρόλο».

Για τον Σέρλβιν Μακ: «Είναι μια επιλογή που εξετάζουμε. Δουλεύουμε κάποιες περιπτώσεις, κάποια από αυτή είναι και ο Μακ».

Για το αν τελειώσει η EuroLeague: «όλοι οι προπονητές είπαμε ότι θα είναι μια άδικη και δύσκολη χρονιά. Δεύτερη χρονιά που να μην υπάρξει πρωταθλητής θα είναι καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το μόνο που μπορώ να πω ότι όλες οι πλευρές πρέπει να έχουν συνεργασία για το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Τι του αρέσει περισσότερο από τον φετινό Παναθηναϊκό: «Δύο-τρία πράγματα. Να παλεύουμε σε κάθε κατοχή. Εχουμε σχεδόν 14 επιθετικά ριμπάουντ στην EuroLeague, δείχνει διάθεση και θέληση να πάμε στην μπάλα. Τα deflections και στα τρία τελευταία ματς είμαστε στα 30 deflectins και είναι κάτι δύσκολο. Και 3ον και πιο σημαντικό ότι είμαστε μια οικογένεια. Οι Αλβέρτης και Διαμαντίδης μου είπαν ότι το κλειδί ειναι για μια ομάδα να φτιάξει μια οικογένεια. Και πραγματικά αυτό δουλεύουμε. Εχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια ζεστή οικογένεια».

Για τους διαφορετικούς πρωταγωνιστές: «Αυτό είναι η σημασία της ομάδας. Στο τελευταίο ματς ο Νέντο. Στο προηγούμενο ο Φόστερ. Όταν κάποιος είναι σε καλή μέρα, αυτό γίνεται. Να αξιοποιηθεί στην καλή του μέρα. Μέσα από την άμυνα να βρούμε τον ρυθμό του παιχνιδιού. Αυτό ήταν το πρόβλημα στο Σούπερ Καπ. Προσπαθούσαμε να βρούμε ρυθμό από την επίθεση. Αυτή η ομάδα από την άμυνα θα προσπαθήσει να κερδίσει πράγματα».

Για τις θέσεις «τέσσερα» και «πέντε»: «Είχα κάνει μια κουβέντα με τον Γκιστ. Και μου είχε αναφέρει ότι ‘προτιμώ να παίζω 40 λεπτά στο τέσσερα, παρά 20 λεπτά στο πέντε. Και αυτό διότι στο «πέντε» θα παίξεις αλλαγές, πικ εν ρολο, θα σπρώξεις πεντάρια. Και γι’ αυτό τα πεντάρια θέλουν να γίνουν τεσσάρια. Είναι λιγότερη η καταπόνηση. Είναι η πιο δύσκολη θέση μαζί με τον ποιντ γκαρντ.»

Για το αν παίρνει ρίσκα μέσα στο ματς: «Όταν παίζεις με ομάδα που έχει μεγαλύτερο ταλέντο, πρέπει να πάρεις τα ρίσκα. Να σου δώσουν ώθηση, να βρεις αδυναμίες και εκεί να χτίσεις. Φετος ο Ιωάννης έχει παίξει στο πέντε, στο δύο. Το προσόν της ομάδας είναι ότι μπορείς να παίξεις με διάφορα σχήματα. Έχουμε τους παίκτες για να το κάνουμε αυτό».

Ποιας λογικής είναι ο Βόβορας: «Πολλοί φίλοι μου λένε ότι είσαι χαμογελαστός, αλλά όταν μπαίνω στην προπόνηση, αλλάζω πρόσωπο. Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε στους παίκτες είναι ότι θέλω να έχουμε πάθος σε κάθε προπόνηση για μια άμυνα. Και μερικές φορές αυτό το πάθος οδηγεί σε κάποιες εκρήξεις. Όταν έχω κάτι στο μυαλό μου θα το ζητήσω και θα είμαι ευθύς. Αυτήν την ειλικρίνεια, ο παικτης δεν είναι έτοιμος να την ακούσει. Όμως σιγά σιγά αυτή η ειλικρίνεια, μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα. Σε μια οικογένεια πρέπει να είσαι ειλικρινής.»

Για το αν χρειάζεται να περάσει κάποιος από ασίσταντ κόουτς για το μεγάλο βήμα στην EuroLeague: «Μέσα από αυτή τη συνεργασία, τα επτά χρόνια ως ασίσταντ κόουτς, είναι σημαντικό να ξέρεις τους αντίπαλους προπονητές και παίκτες. Είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε για το επόμενο βήμα. Την εμπειρία την αποκτάς. Αν δουλεύεις σκληρά και είσαι ταπεινός, όλοι μπορούν να πάρουν μια ευκαιρία».

Για αν αναζητήσει άλλοθι: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα, βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Όμως αυτή είναι η νοοτροπία που θέλω να περάσουμε στους παίκτες. Για παράδειγμα στο ματς με τη Φενέρ έλειπε ο Ιωάννης. Θα το πω πάλι. Αυτή η ομάδα αν θέλει να κάνει κάτι ιδιαίτερο, πρέπει να παλεύει όποιοι παίκτες και αν βρίσκονται μέσα. Δεν θα βρίσκουμε άλλοθι. Γιατί αν βρει ένα άλλοθι ο προπονητής, οι παίκτες θα βρίσκουν περισσότερα».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Νίκη για να παραμείνει στην τετράδα

Νίκη στην Μπολόνια θέλει ο Παναθηναϊκός. Την 21η νίκη του θέλει απόψε (29/03, 21:30) ο Παν…