Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Στο παραπέντε των Χριστουγέννων καφέ, εστιατόρια και καταστήματα

Στο παραπέντε των Χριστουγέννων καφέ, εστιατόρια και καταστήματα

estiasi

Ο ΕΟΔΥ και χτες ανακοίνωσε ένα «μαύρο» ρεκόρ σε διασωληνωμένους και νέους θανάτους από κορονοϊό. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Υγείας στην ουσία ανακοίνωσαν την παράταση του lockdown. Η κυβέρνηση απεύχεται το ενδεχόμενο η οικονομία να μείνει στο γύψο και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι επιδημιολόγοι από την αρχή του lockdown δεν ήταν αισιόδοξοι και έλεγαν ότι τα 500 κρούσματα για άρση των περιορισμών θα αργήσουμε να τα δούμε. Ήδη τρέχει καραντίνα 3 βδομάδες στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα και το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε σημείο που να προβληματίζει κυβέρνηση και επιστήμονες. Το ζητούμενο είναι τα Χριστούγεννα. Οι φετινές γιορτές όμως θα είναι πολύ διαφορετικές από τις περσινές.

Η μετάθεση της άρση του lockdown στα τέλη της πρώτη ή της δεύτερης βδομάδας του Δεκέμβρη φαίνεται πως περισσότερο με ευχή μοιάζει παρά με ρεαλιστικό στόχο καθώς τα κρούσματα δεν φαίνεται πως πέφτουν κάτω από τα 3.000 ημερησίως εύκολα.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι αν δεν είχε επιβληθεί το lockdown, τότε πιθανότατα σήμερα θα είχαμε φτάσει κοντά στα 7.000 κρούσματα ημερησίως.

Θεωρούν, δε, ότι τις επόμενες μέρες θα καταγραφεί τουλάχιστον μία σταθεροποίηση, με «ταβάνι» τα 3.000 κρούσματα ημερησίως και προσδοκίες για μείωσή τους κοντά στα 2.000 κρούσματα ημερησίως. Άλλωστε, όπως λένε, παρ’ότι ακούγεται παράδοξο, με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους καθημερινά, ο δείκτης Rt έχει αρχίσει να προσεγγίσει τα επιθυμητά όρια και στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

«Με τέτοια διασπορά στην κοινότητα πριν από έναν μήνα, είναι απολύτως λογική η σημερινή εικόνα» λένε πολλοί εκ των επιστημόνων, οι οποίοι ευελπιστούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, θα αρχίσουν να αχνοφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια από την καραντίνα.

Ακόμα και αν συμβεί αυτό τα Χριστούγεννα και οι γιορτές που έρχονται είναι μία σύνθετη κατάσταση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να χάθουν οι γιορτές καθώς όπως επιβεβαίωσε και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χτες, η ύφεση φέτος θα κλείσει πάνω από 10%. Θέλουν ανοιχτή την οικονομία. Ωστόσο, βάζουν πρώτα την υγεία και μετά την οικονομία. Συνεπώς, τόσο τα σχολεία όσο και τα καταστήματα θα ανοίξουν τότε που οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Για τα σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως «Οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων. Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια», λέγοντας ωστόσο ότι ο χρόνος στον οποίο θα υλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους.

Κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξουν καταστήματα λιανικής ενώ, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ανοίξει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και η εστίαση με σκληρότερους κανόνες από ότι την πρώτη άρση του lockdown. Πιθανότατα τα μπαρ να την πληρώσουν καθώς δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανοίξουν για τις γιορτές.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…