Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ο Καλάθης, το ταβάνι και το φάντασμα του Σπανούλη

Ο Καλάθης, το ταβάνι και το φάντασμα του Σπανούλη

calathis spanoulis oaka

Είναι δεδομένο πως ο άλλοτε «καπετάνιος» στον οποίο έδινε ο Παναθηναϊκός τα «κλειδιά», ο… βιονικός Νικ Καλάθης, δεν είναι όχι απλά ο παίκτης που κανείς δεν αγγίζει, αλλά ενδεχομένως και… βαρίδι. Το γιατί θα το αναλύσουμε διεξοδικά. Κι όσο κι αν ακούγεται παράξενο, σε αυτή την κρίσιμη καμπή έχει… συμπαίκτη τον κατ’ εξοχήν αντίπαλο, τον Βασίλη Σπανούλη. Σας μπλέξαμε; Δεν έχουμε αυτή την πρόθεση, γι’ αυτό ας εξηγήσουμε λέξη προς λέξη τι γράψαμε και φυσικά τον τίτλο του κομματιού.

Είναι αλήθεια πως ο Νικ Καλάθης έχει προσφέρει πολλά στον Παναθηναϊκό. Έχει κουβαλήσει μόνος του την περιφερειακή γραμμή, έχει πάρει ματς με το «έτσι θέλω», έχει κάνει… μάγκες τους συμπαίκτες του, έχει βγάλει σεζόν χωρίς ανάσα. Αυτά, όποιος επιχειρήσει να τα αμφισβητήσει, απλά δεν κατέχει το άθλημα.

Είναι επίσης αλήθεια ότι το κόστος του συμβολαίου δεν είναι απλά υψηλό, είναι υπερβολικό. Στις μέρες που ζούμε, στη μετά κορωνοϊό εποχή και στην επικείμενη οικονομική κρίση, είναι μη ρεαλιστικό. Κι ο Παναθηναϊκός του 2020 δεν έχει την πολυτέλεια να μην δρα ρεαλιστικά.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Νικ έχει… ταβάνι. Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός δεν κατόρθωσε να μπει στο φάιναλ φορ, κάτι που ήταν και βασικός στόχος. Και βέβαια δεν φταίει μόνο ο Καλάθης γι’ αυτό, αλλά από τη στιγμή που είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ομάδας, έχει μερίδιο στα καλά και στα αρνητικά. Όπως του… πιστώνουν, έτσι του… χρεώνουν.

Είναι η πρώτη φορά, που ο Καλάθης είναι περισσότερο «βαρίδι» παρά… «στολίδι». Είναι δεδομένο (όσο μπορεί να είναι κάτι δεδομένο στις μέρες μας) ότι ο Παναθηναϊκός δεν αντέχει τόσο μεγάλο συμβόλαιο. Το αν θα υπάρξει χρυσή τομή, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις δεν το γνωρίζει κανείς. Σίγουρο είναι πως κάθε πλευρά θα επιχειρήσει να κερδίσει περισσότερα και σ’ αυτή τη λογική ο Νικ έχει «σύμμαχο» τον Βασίλη Σπανούλη.

Στον Ολυμπιακό δεν έχουν ασχοληθεί δευτερόλεπτο με την περίπτωση Καλάθη, άλλωστε εκεί ο Κώστας Σλούκας είναι ο παίκτης, που αποτελεί την αρχή και το τέλος (για την ώρα) του μεταγραφικού πλάνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να αλλάξουν τα δεδομένα, αν κι εφόσον βγει στην αγορά κι αυτό είναι που θα προσμετρήσουν στον Παναθηναϊκό.

Βλέπετε, υπάρχει το παρελθόν, με τη μετακίνηση του Σπανούλη από το ΟΑΚΑ στο ΣΕΦ κι αυτό όσο κι αν θέλουν, δεν μπορούν να ξεχάσουν στον Παναθηναϊκό. Δεν θα ήθελαν να ζήσουν το ίδιο έργο δυο φορές κι αυτό ίσως επιχειρήσει (ή επιχειρεί ήδη) να εκμεταλλευτεί η πλευρά του Καλάθη.

Ο Παναθηναϊκός ακόμα κι αν δεν θέλει τον Καλάθη, σίγουρα δεν τον θέλει με «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ο Καλάθης όσο κι αν δεν θέλει να γίνει ο… Σπανούλης του 2020, θα… παίξει το χαρτί. Ο Ολυμπιακός όσο κι αν δεν θέλει να εμπλακεί, θα ακολουθήσει τη μοίρα του… μπαμπούλα. Κι εμείς θα παρακολουθήσουμε επεισόδια, αλλά και fake news, και παραφιλολογία.

Είναι από τα σίριαλ, τα οποία δεν τελειώνουν σ’ ένα – δύο επεισόδια. Θα υπάρξουν συζητήσεις, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, θα υπάρξει κουβέντα. Ενδεχομένως θα υπάρξει και… σκληρό ροκ, σ’ ένα καλοκαίρι, που αναμένεται πολυεπίπεδα ανατρεπτικό.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Μακάμπι πράξη 1η

Το πρώτο βήμα στα play off θέλει να κάνει ο Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι ανο…