Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ All Star Game All Star Game: Έκαναν τα καλάθια να “αναστενάξουν”

All Star Game: Έκαναν τα καλάθια να “αναστενάξουν”

hatson

Αναδρομή στο παρελθόν έκανε ο ΕΣΑΚΕ παρουσιάζοντας μας τους διαγωνισμούς καρφωμάτων από το μακρινό 1991 και τον Τζον Χάτσον μέχρι το 2019 και τον Οκτάβιους Έλις.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Από τον Τζον Χάντσον το 1991 μέχρι τον Οκτάβιους Έλις πέρσι, η ιστορία των ΕΚΟ All Star Games έχει διανθιστεί με την παρουσία κάποιων πραγματικά σπουδαίων “dunkers”, με συγκλονιστικούς διαγωνισμούς καρφωμάτων και εν τέλει με χορταστικό θέαμα που είναι άλλωστε και το βασικό συστατικό της γιορτής της ΕKO Basket League. Το www.esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση της ιστορίας των 23 ΕΚΟ All Star Games με τους διαγωνισμούς καρφωμάτων, περιμένοντας και την επόμενη Κυριακή στο Ηράκλειο να δούμε εν δράσει τους παίκτες που κάνουν το κάρφωμα να μοιάζει με παιχνιδάκι!

Εξ ορισμού κάθε αναφορά στην ιστορία αυτού του διαγωνισμού θα αρχίζει με τον Τζον Χάντσον. Όχι μόνο γιατί ήταν ο νικητής του πρώτου ιστορικά διαγωνισμού στην Ελλάδα, στο All Star Game του 1991 στο ΣΕΦ αλλά και γιατί προσέφερε ένα από τα πιο δυνατά “highlight” της διοργάνωσης, η λάμψη του οποίου δεν έχει σβήσει σχεδόν 30 χρόνια μετά. Ο Αμερικανός που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου -στη συνέχεια πέρασε από Παγκράτι, Σπόρτιγκ και Πειραϊκό- κέρδισε τον τίτλο του πρώτου διαγωνισμού με τρόπο πραγματικά αξέχαστο. Κάνοντας θρύψαλα το ταμπλό. Έφυγε με “έπαθλο” μία βιντεοκάμερα ωστόσο αυτό που έμεινε ως σημαντικότερο “λάφυρο” του ήταν τα στιγμιότυπα με το κάρφωμα και το σπασμένο ταμπλό. Ακόμη και ο αντίπαλος του Μπράιαν Βονς αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη δίκαιη νίκη του συμπατριώτη του.

Harvey Dunks ESAKE 0402204

Αμερικανική υπόθεση με 20/23

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Στους 20 από τους 23 διαγωνισμούς των All Star Games νικητές αναδείχτηκαν παίκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει παίκτες που έμειναν πραγματικά στη μνήμη των φίλων του μπάσκετ στην Ελλάδα, για την παροιμιώδη ικανότητα τους στα καρφώματα αφού την επεδείκνυαν και κατά τη διάρκεια των αγώνων και όχι μόνο των διαγωνισμών.

Στα 90s τον δρόμο που άνοιξε ο Τζον Χάντσον ακολούθησαν παίκτες που έμοιαζαν “πυραυλοκίνητοι”. Ο Χένρι Τέρνερ, ο Κρις Κινγκ, ο Λόρενς Φάντεμπεργκ, ο Χάρολντ Έλις και ο Αντόνιο Χάρβεϊ έκλεισαν τη δεκαετία κατακτώντας τους τίτλους αλλά κερδίζοντας κυρίως το χειροκρότημα και τα επιφωνήματα θαυμασμού των Ελλήνων μπασκετόφιλων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τους πρώτους έξι διαγωνισμούς, παίκτες του Πανιώνιο ήταν οι νικητές στους τρεις και μάλιστα διαφορετικοί. Ο Χάντσον το 1991, ο Τέρνερ το 1994 και ο Χάρβεϊ το 1997.

Harris Dunks ESAKE 0402203

Δεν τους έφτασε ο ένας τίτλος

Η λίστα των νικητών των διαγωνισμών καρφωμάτων περιλαμβάνει μόλις τρεις παίκτες που τα κατάφεραν από δύο φορές. Οι δύο από αυτούς το έκαναν σε δύο συνεχόμενες χρονιές ενώ και οι τρεις το έκαναν εκπροσωπώντας διαφορετικές ομάδες σε κάθε χρονιά.

Την αρχή έκανε ο Χένρι Τέρνερ στο 2ο All Star Game και ως παίκτης του Πανιωνίου νίκησε στον τελικό τον Τοντ Μίτσελ ενώ επτά χρόνια μετά όντας πια παίκτη του Αμαρουσίου, νίκησε στον τελικό τον τότε συμπαίκτη του Ανατόλι Ζουρπένκο.

Οι διαγωνισμοί της διετίας 1997-99 ήταν υπόθεση του Αντόνιο Χάρβεϊ που ως παίκτης του Πανιωνίου στον πρώτο και ως παίκτης του Ηρακλείου στον δεύτερο διαγωνισμό, έφτασε στον τίτλο με αντιπάλους τον Ανατόλι Ζουρπένκο -επιχειρώντας να αντιγράψει το ιστορικό κάρφωμα του Μάικλ Τζόρνταν στον διαγωνισμό του ΝΒΑ του 1987, αφού πάτησε λίγο μετά τη γραμμή των ελευθέρων βολών- και τον Δημήτρη Παπανικολάου αντίστοιχα.

Ο τρίτος με δύο τίτλους και δεύτερος με “back to back” κατακτήσεις του, ήταν ο Λανς Χάρις. Κέρδισε τον διαγωνισμό τόσο ως παίκτης του Κολοσσού H Hotels στο 18ο όσο κι ως παίκτης του Ικάρου Καλλιθέας στο 19ο All Star Game.

Papanikolaou Dunks ESAKE 0402205

Οι ελληνικές “παρενθέσεις”

Στην ιστορία του διαγωνισμού μόνο τρεις φορές “έσπασε” η κυριαρχία των Αμερικανών. Ο Δημήτρης Παπανικολάου (αγωνιζόταν τότε στον Ολυμπιακό) έφτασε αρκετές φορές κοντά στην πηγή (το 1996, το 1998 και το 1999) αλλά ήπιε νερό τελικά το 2001 στην Πάτρα, υπερισχύοντας των Ζουρπένκο, Φώτση, Χατζηβρέττα, Ταπούτου και Πέτροβιτς.

Τον Φεβρουάριο του 2006 στη Λάρισα, ο Μιχάλης Παραγυιός που αγωνιζόταν στον Ηλυσιακό, έβαλε το όνομα του στη λίστα των νικητών του διαγωνισμού καρφωμάτων επικρατώντας στον τελικό του Γιώργου Πρίντεζη. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού που εκείνη τη χρονιά αγωνίστηκε ως “δανεικός” στην Ολύμπια Λάρισας, τα κατάφερε ένα χρόνο μετά στη Λαμία  με αντίπαλο τον Κένεντι Ουίνστον.

Moody ESAKE 0402206

Και οι… κοντοί ξέρουν να καρφώνουν

Ο διαγωνισμός καρφωμάτων δεν είναι σε καμία περίπτωση υπόθεση των ψηλών. Η ιστορία του έχει να επιδείξει όχι απλά συμμετέχοντες αλλά πρωταγωνιστές και νικητές, παίκτες που δεν ήταν… πρώτο μπόι για τα δεδομένα βέβαια του μπάσκετ.

Ο δύο φορές νικητής Χάρολντ Έλις ήταν 1.96, ο νικητής του 2002 Ράιαν Λόθριτζ ήταν 1.94, ο νικητής του 2005 Τόμπι Μπέιλι ήταν 1.96, ο δύο φορές νικητής Λανς Χάρις τα κατάφερε αν και ήταν 1.97 ενώ το 2018 στην Πάτρα γράφτηκε ιστορία α λα… Σπαντ Ουέμπ με τον Στέφαν Μούντι του Ρεθύμνου Cretan Kings να κερδίζει τον διαγωνισμό παρότι είναι ύψους μόλις 1.78!»

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε All Star Game

Δειτε επισης

ΕΣΑΚΕ: Το βίντεο με τον διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game (vid)

Ο ΕΣΑΚΕ δημοσίευσε το βίντεο με τον διαγωνισμό καρφωμάτων. Το All Star Game της Καρδίτσας …