Κεντρική Ασίστ Η γωνιά του κόουτς Μπάσκετ χωρίς σύνορα για τον κόουτς Γαλάνη

Μπάσκετ χωρίς σύνορα για τον κόουτς Γαλάνη

galanis nba3

Όταν αγαπάς κάτι δεν υπάρχει όριο, δεν υπάρχει περιορισμός, δεν υπάρχουν αποστάσεις. Υπάρχει ΜΟΝΟ η θέληση κι η διάθεση να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι. Ο Δημήτρης Γαλάνης, ανήκει στην κατηγορία των (ελαχίστων) προπονητών που -ίσως- να έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα στην επιμόρφωσή τους στο μπάσκετ, σε σχέση με αυτά που έχουν κερδίσει από τα συμβόλαια που υπέγραψαν.

Η επιλογή του, όμως, να ταξιδεύει στο εξωτερικό (από τις μεγάλες ευρωπαϊκές μπασκετικές χώρες έως την Κίνα και από το μακρινό Σακχαλίν της Ρωσίας μέχρι την Αμερική) κι η επαφή που αποκτά με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει στο άθλημα, δύσκολα μπορεί να πει κάποιος πως μπορεί να αποτιμηθεί. Γιατί δεν είναι μόνο η βιωματική εμπειρία, δεν είναι οι εικόνες, είναι εκείνα τα βράδια που κάθεσαι δίπλα στον Σέρχιο Σκαριόλο, ή εκείνες οι στιγμές που συναντάς τον Τζέρι Ουέστ κι αυτά που θα πεις, κυρίως αυτά που θα ακούσεις, θα σε σημαδεύουν για πάντα.

galanis scariolo

Τελευταίος σταθμός του ήταν (για μια ακόμα φορά) οι ΗΠΑ, όπου επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον, την Καλιφόρνια, το Λος Άντζελες και το Τορόντο. Παρακολούθησε αγώνες του ΝΒΑ, του UCLA, αλλά και της G-League. Συναντήθηκε με τους Σκαριόλο, Ντοκ Ρίβερς, Τζον Ουέλς, Τζέρι Ουέστ κι άλλους, παρακολούθησε τον Κώστα Αντετοκούνμπο, καθώς επίσης είχε επαφές και με άλλους ανθρώπους από τον «μαγικό χώρο» του ΝΒΑ.

galanis west

Σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολο και να ταξιδέψεις, αλλά και να… ανοίξεις κάποιες πόρτες, ο κόουτς Γαλάνης έχει ένα διαβατήριο: Την αγάπη του για το μπάσκετ κι αυτή όχι μόνο ανοίγει όλες τις πόρτες, όχι μόνο μειώνει τις αποστάσεις, αλλά κάνει και το αδύνατο δυνατό.

galanis nba2

Είναι φίλος μου και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, δεν θα πω ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής, αν όμως υπάρχει πεντάδα κόουτς οι οποίοι είναι διαρκώς… on line, ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στο μπάσκετ, έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μέκκα του αθλήματος, δεν έχουν… σύνορα και πηγαίνουν όπου ακούν τον ήχο της «πορτοκαλί θεάς» στο παρκέ, ο Δημήτρης είναι στην κορυφή.

galanis scariolo1

Δύο φορές είχα την τύχη να ταξιδέψω μαζί του στη Σαγκάη κι οι συζητήσεις για το μπάσκετ έκαναν το πολύωρο ταξίδι να μοιάζει με… εσωτερική πτήση. Είναι αμφίβολο αν θα κάνει… απόσβεση της επένδυσης, αλλά ποιος είπε ότι η (επι)μόρφωση μετριέται με χρήματα; Μήπως… πουλιούνται αυτές οι διαπιστεύσεις; Οι εικόνες, οι αναμνήσεις, το… «άλλος κόσμος», που μου είπε στο τηλέφωνο είναι αυτό που έφερε από τη Θεσσαλονίκη. Και κάποια δώρα στις… γυναίκες της ζωής του.

galanis nba1

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Η γωνιά του κόουτς

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…