H Oρτέζ αγωνίζεται εντός έδρας με αντίπαλο την ΑΕΚ (21:30) για την 8η αγωνιστική του Basketball Champions League, με την διοργανώτρια αρχή να παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για το παρόν και το παρελθόν της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η Ορτέζ βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου της στο BCL με ρεκόρ 2-5 και στην 15η του γαλλικού πρωταθλήματος με ρεκόρ 4-9
Παρά το γεγονός ότι η παρουσία της δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, η Ορτέζ έχει νικήσει την πρωτοπόρο του ομίλου, Χάποελ Ιερ, με 81-75 εντός έδρας.
Προέρχεται από βαριά εντός έδρας ήττα από τη Μονακό (Σάββατο 7.12) με 101-75. Το συνολικό ρεκόρ της στην Γαλλία, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα είναι 2-6
Πετυχαίνει κατα μέσο όρο 82.6 πόντους στην LNB (9η καλύτερη επίθεση), ενώ στο BCL έχει μέσο όρο 78.9 πόντους (15η θέση).
Είναι η δεύτερη χειρότερη άμυνα στη γαλλική Λίγκα με 86.1 πόντους παθητικό (μόνο που Λεβαλουά δέχεται περισσότερους πόντους με 89.3), ενώ στο BCL έχει την 5η χειρότερη άμυνα με παθητικό 87.1 πόντους.
Τα ποσοστά της δεν είναι άσχημα εντός παιδιάς, καθώς έχει την 9η καλύτερη επίδοση, ενώ στα δίποντα είναι στην 6η θέση με 55.3%. Στα τρίποντα ωστόσο είναι αρκετά χαμηλά με 33.7%
Ενα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει είναι τα ριμπάουντ, καθώς ειναι η τρίτη χειρότερη ομάδα του BCL με 32.7μ.ο. Επίσης είναι πολυ χαμηλά σε όλες τις επιμέρους στατιστικές κατηγορίες, όπως τα κλεψίματα, οι ασίστ, τα λάθη και στην αξιολόγηση των παικτών.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Το σκάουτινγκ ριπόρτ αναφέρει ότι τα αποτελέσματα που έχει η Ορτέζ μέχρι τώρα δεν είνια ευθέως ανάλογα της εικόνας που έχει η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Η Ορτέζ δεν παίζει άσχημα και η ΑΕΚ το γνωρίζει αυτό, έστω κι αν οι Γάλλοι έχουν κάνει πολλές ήττες μέχρι τώρα. Η προσθήκη του Ντέντμον, πρόσθεσε στην περιφέρεια έναν παίκτη με σπουδαίες εκτελεστικές ικανότητες και ήρθε να συμπληρώσει ένα ρόστερ που διακρίνεται από επιθετικό ταλέντο και αθλητικότητα. Είναι μία ομάδα που παίζει με μεγάλη ενέργεια στην επίθεση, αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα όπου δεν είναι ιδιαίτερα συνεπής. Η απουσία του Ντε Γιονγκ, που τραυματίστηκε σοβαρά, στερεί από την Ορτέζ τo inside παιχνίδι και πλέον κατά βάση επιτίθεται από έξω προς τα μέσα και σπάνια δημιουργεί φάσεις από μέσα προς τα έξω. Η λειτουργία τους έχει αλλαξει με την απώλεια του Ντε Γιονγκ κι αυτό τους στοιχίζει αρκετά.
ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τον Μάρτιο του 2019, το Παλέ ντε Σπορ, ξεχείλισε νοσταλγία. Ξεκίνησε από τα social media, και κατέληξε στη σημερινή έδρα της Ορτέζ. Στις οθόνες του γηπεδου, προβλήθηκε το πρώτο δευτερόλεπτο του τηλεοπτικού ρεπορτάζ που έκανε το κανάλι, Antenne 2, λίγες ώρες πριν το ματς της 15ης Μαρτίου 1984. “Μία μικρή πόλη 10 χιλιάδων κατοίκων, κόντρα στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας”. Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες στο σπικάζ του δημοσιογράφου, με τις οποίες ήθελε να παραστήσει τη διαφορά μεγέθους των δύο ομάδων. Αντιίπαλος της θρυλικής Ορτέζ, στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς, θα ήταν ο Ερυθρός Αστέρας του Ράνκο Ζεράβιτσα. Τα επόμενα πλάνα στο ρεπορτάζ διάρκειας 2.20 λεπτών, ήταν αφιερωμένα στη “Λα Μουτέτ”. Ναι, το γήπεδο της Ορτέζ, η οποία…“Δεν έχει ούτε δικό της χώρο να δίνει τα παιχνίδια της”. Κι αυτό γιατί το “Λα Μουτέτ” δεν ήταν γήπεδο! Ηταν η κλειστή, κεντρική αγορά της μικρής πόλης, που για τις ανάγκες των αγώνων της Ορτέζ, μετατρεπόταν σε γήπεδο, με τις μπασκέτες να τοποθετούνται και τις κερκίδες να στήνονται και να ξεστήνονται μετά το ματς. Αυτή η ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς νίκησε, στο Παρίσι, στο Παλέ ντε Σπορ Πιερ ντε Κουμπερτέν, με 97-73. Στα τελευταία λεπτά, ο Τζορτζ Φίσερ πλαισίωσε τον Ματιέ Μπισενί με 4 πιτσρικάδες που ήταν στο ρόστερ της Ορτέζ. Λίγο νωρίτεραμ 7 χιλιάδες Γάλλοι, φώναζαν στις εξέδρες: “Οn a gagne”! H Ορτέζ, είχε κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της.
Ο ΣΤΑΡ – ΤΖΑΣΤΙΝ ΝΤΕΝΤΜΟΝ
Οταν ο Γκρεγκ Πόποβιτς, το 2012, του είπε: “Είσαι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε” η αυτοπεποίθησή του τινάχτηκε στα ύψη.
Επί της ουσίας, δεν είχε ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Ωστόσο, σήμερα, σε ηλικία 34 ετών, ο Τζάστν Ντένμον έχει μετρήσει μόλις 8 ματς στο ΝΒΑ, συλλέγοντας όμως, αμέτρητους προσωπικούς τίτλους και αναγνώριση.
Οταν πήγε στους Ράπτορς, το 2012, έχοντας αναδειχθεί MVP της G League, πίστευε… Πολύ! “Μου ειπαν όμως, ότι δεν είμαι αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Ενα χρόνο μετά υπέγραψαν τον Λάουρι. Πήγα να τρελαθώ και σκεφτόμουν “Τι λάθος κάνω γαμώτο;”.
Δεν το βρήκε ποτέ. Βρήκε όμως κάτι εξίσου σημαντικό: “Οταν ήμουν με τους Χόρνετς στο σάμερ λιγκ έκανα ό,τι μου έλεγαν. Δεν το χαιρόμουν. Τότε αποφάσισα ότι αν είναι να αποτύχω, τότε θα το κάνω με το δικό μου τρόπο, διότι δεν θα μπορώ να ρίξω την ευθύνη σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό μου”. Ο Τζάστιν Ντένμον, δεινός σκόρερ, έγραψε ιστορία στην Ευρωλίγκα με τη Ζαλγκίρις (2014-15), όταν είχε τα περισσότερα τρίποντα σε μία σεζόν (74) μέχρι να αλλάξει το σύστημα. Εχει γυρίσει όλα τα μέρη του κόσμου, κερδίζοντας αναγνώριση, αλλά όχι και μία μόνιμη θέση στο ΝΒΑ, έστω κι αν οι νυν σταρ του έχουν ακριβώς το ίδιο σουλούπι με αυτόν. “Κάνω τα πάντα για την μητέρα μου, που με μεγάλωσε μέσα από δεκάδες προβλήματα”. Τον γέννησε όταν ήταν 13 ετών και είδε για πρώτη φορά τον πατέρα ενόσω αυτός ήταν στη φυλακή. Ο Τζάστιν Ντένμον ξεπέρασε πολλά προβλήματα, οχι όμως και την προκατάληψη του ΝΒΑ στο πρόσωπό του.
Ο ΘΡΥΛΟΣ – ΜΠΟΡΙΣ ΝΤΙΟ
Μέχρι τα 18 χρόνια του φοιτούσε στον INSEP μαζί με τον Τόνι Πάρκερ. Η μητέρα του, Ελισαμπέτ Ριφιό, είναι μία από τις κορυφαίες σέντερ που έπαιξαν ποτέ μπάσκετ στη Γαλλία και είναι τρίτη στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Γαλλίας. Ο πατέρας του, Ισα, προερχόμενος από τη Σενεγάλη, ήταν πρωταθλητής στο αλμα εις ύψος. Αυτό το dna ήταν αδύνατον να πάει χαμένο. Ο Μπορίς είναι πρωταθλητής στο χιούμορ και τις πλάκες, αλλά για να επιβάλλει αυτό το κομμάτι του εαυτού του, κατάφερε να επιβάλλει αρχικά το άλλο, το καλό, το πολύ ιδιαίτερο. Τον εκπληκτικό παικτη που έκρυβε μέσα του. Με την Ορτέζ, το 2004 κατέκτησε τα πάντα στη Γαλλία, τη χρονιά που μνημονεύεται ακόμα στη χώρα ως η πιο εντυπωσιακή στην ιστορία της Ορτέζ. Επαιξε εκεί τρία χρόνια, και αμέσως μετά πήγε στο ΝΒΑ: Ατλαντα, Φίνιξ, Σάρλοτ, Σαν Αντόνιο, Τζαζ. Εκεί, αυτά που κατάφερε ήταν ασύλληπτα. Και φυσικά κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, το 2014 με τους Σπερς. Παράλληλα με πολλά άλλα, που χρειάζονται σελιδες ολόκληρες για να καταγραφούν. Η Ορτέζ δεν έχει αποσύρει το νουμερό του, και μάλλον δε θα το κάνει, καθώς πλέον ο Ντιό είναι στο διοικητικό σχήμα της Μετροπολιτάν 92 (Λεβαλουά), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν αποτελεί θρύλο για την περιοχή.
ΟΝΕ ΜΟΜΕΝΤ ΙΝ ΤΙΜΕ
“Ηταν μία τεράστια έκπληξη για όλους η κατάκτηση του τίτλου το 2003. Ξέρετε δεν ήταν μόνο ο Μπορίς και ο Πιετρούς, είχαμε πολλά νέα παιδιά, όπως ο Ντροζντόφ. Είχαμε 10 επαγγελματίες και 4 νέους παίκτες, Το ζήτημα ήταν ότι είχαμε βαρεθεί να παίρνουμε συνέχεια παίκτες που έμεναν για ένα χρόνο και μετά έφευγαν, όπως έγινε με τον Ρισασέ και τον Ολυμπιακό. Θέλαμε να φτιάξουμε τη δική μας γενιά, με ένα μείγμα βετεράνων και νέων. Οταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα ήταν μία πολύ μεγάλη έκπληξη και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι κάθε μέρα, ακόμα και μέχρι τους τελικούς με τη Βιλερμπάν, βελτιωνόμασταν. Ηταν η χρονιά που ο Μπορίς Ντιό έπαιξε μαζί μας. Πρώτα απ’όλα, ο Μπορίς είχε γεννηθεί στην νοτιοδυτική Γαλλία κοντά σε εμάς. Επίσης η γυναίκα μου ήταν παίκτρια και φίλη της μητέρας του Μπορίς που έπαιξε πολλά χρόνια στην Εθνική Γαλλίας. Τότε τον ήθελε και η Ντιζόν: Αυτό που είπα σε αυτόν και τη μητέρα του ήταν το εξής: Είτε πας στη Ντιζόν, είτε στο Παρίσι, θα κάθεσαι και θα βλέπεις. Αν έρθεις στην Ορτέζ, Μπορίς, θα παίξεις. Από την πρώτη μέρα. Αυτό στο υπόσχομαι”. Και ήρθε, έπαιξε, ήταν πανέξυπνος και έκανε τόσο μεγάλη καριέρα”
OPTA FACTS
– Η Ορτέζ έχασε το τελευταίο παιχνίδι εντός έδρας από την Μπαντίρμα, αλλά δεν έχει ηττηθεί ποτέ δύο διαδοχικές φορές εντός έδρας φέτος
– Στην ιστορία του BCL η ΑΕΚ έχει πετύχει μόλις μία νίκη σε τέσσερα ματς που έχει δώσει στη Γαλλία, εναντίον της Ντιζόν (2018-19). Στα υπόλοιπα τρία ματς έχει δεχτεί περισσότερους από 80 πόντους.
– Μέχρι τώρα στη διοργάνωση, η ΑΕΚ έχει δει τους αντιπάλους της να πετυχαίνουν κατά μέσο όρο 9.1 πόντους στον αιφνιδιασμό. Μόνο η Ρίγα (6π.μ.ο.) και το Περιστέρι (8π.μ.ο.) δέχονται λιγότερους.
– Ο Τζάστον Ντέντμον έχει 20+ πόντους και στις τρεις εμφανίσεις του με την Ορτέζ στο BCL. Μόνο ο Σακιλ ΜακΚίσικ της Μπεσίκτας έχει σε 4 ή περισσότερα ματς τέτοιοι σερί, πετυχαίνουνε 20+ πόντους σε τέσσερα διαδοχικά ματς από την 3η μέχρι την 6η αγωνιστική.
– Πέρσι ο Χάουαρντ Σαντ Ρος είχε 12+ πόντους σε συνολικά τρία ματς στο BCL. Φέτος έχει 12+ πόντους στα 5 από τα 7 παιχνίδια της ΑΕΚ.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Λένε οι αριθμοί την αλήθεια; Οχι πάντα! Για παράδειγμα, αν κρίνει κανείς από το συνολική απεικόνιση των στατιστικών, θα πίστευε κανείς ότι η ΑΕΚ και η Ορτέζ διάγουν κοινές πορείες. Δεν είναι έτσι όμως, έστω κι αν η γαλλική ομάδα, σουτάρει με περισσότερο αποτελεσματικότητα στα δίποντα (55.3% έναντι 51.9%), ενώ παρά το γεγονός ότι η Ορτέζ είναι πολύ αδύναμη στα ριμπάουντ, παίρνει μόλις 2 λιγότερα από την Ενωση (33-35). Η ΑΕΚ παίρνει μόλις 1.5 πόντο περισσότερο από λάθη αντιπάλων (15.6 έναντι 14.1), ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (11.6 με 10μ.ο.). Απόλυτη ισορροπία υπάρχει τους πόντους από δεύτερη ευκαιρία (10.4 για την ΑΕΚ, 10.3 για την Ορτέζ), ενώ οι Γάλλοι εμφανίζουν μία (λογική, βάσει του τρόπου παιχνιδιού τους), στους πόντους μέσα από το ζωγραφιστό (32 έναντι 27.7). Παρόμοια είναι η εικόνα και στους πόντους από τους παίκτες οι οποίοι έρχονται από τον πάγκο (26.3 η Ορτέζ, 25.9 η ΑΕΚ). Στα ποσοστά ευστοχίας, η σαφής ανωτερότητα της ΑΕΚ παρουσιάζεται στα σουτ τριών πόντων, όπου οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου σουτάρει με το διόλου ευκαταφρόνητο 39.8%, ενώ η Ορτέζ με 33.7%.
10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ
Η ιστορία και το όνομα της Ορτέζ έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το παραδοσιακό όνομά της Ορτέζ, είναι Elan Bearnais, από το 1931. Η λέξη Elan μεταφράζεται σε ενέργεια και στυλ όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει κάτι
Bearnais είναι η περιοχή από την οποία προέρχεται η Ορτέζ, η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει πια καμία σχέση με την ομόνυμη πόλη. Η περιοχή Bearnais συνορεύει δυτικά με την γαλλική χώρα των Βάσκων.
Το πλήρες όνομα της Ορτέζ είναι Elan Bearnais Pau-Lacq-Ortez. Pau ονομάζεται η πρωτεύουσα της περιοχής Pyrenees-Altantique, μία πόλη 80 χιλιάδων κατοίκων, όπου είναι χτισμένο το γήπεδο της Ορτέζ χωρητικότητας 7707 θεατών.
H απόσταση μεταξύ Pau και Orthez είναι 44 χιλιόμετρα. Ακριβώς στη μέση της απόστασης υπάρχει ένα χωριό 800 κατοίκων, το Lacq που από το 2008 είναι χρηματοδότης του σχήματος και μπήκε επίσης στο όνομα της ομάδας.
Orthez είναι μία πολύ μικρή πόλη 10 χιλιάδων κατοίκνω, όπου ιδρύθηκε η Elan Bearnais (το 1931), από κάποιους κληρικούς, που το 1908 αποφάσισαν να ιδρύσουν το Orthez Sport club για να φέρει τους νέους πιο κοντά στα σπορ.
Συνολικά ο πληθυσμός και τριών πόλεων ειναι 90 χιλιάδες κάτοικοι. Το 1989, μετά την κατάκτηση των δύο σερί τίτλων (86-87) αναγνωρίστηκε η ανάγκη να φύγει από το …χωριουδάκι του Orthez και να μετακινηθεί σε μία πιο μεγάλη πόλη. Ετσι, έγινε η συνεργασία με το Pau.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δουμά, από την ευρύτερη περιοχή της Bearn ήταν η καταγωγή του Ντ’Αρτανιάν στους τρεις σωματοφύλακες.
Ειναι εκπληκτικό πως μία πόλη 10χιλ κατοίκων κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς τη σεζόν 1984 και 9 Πρωταθλήματα Γαλλίας, τα περισσότερα μετά τη Λιμόζ και τη Βιλερμπάν.
Η μεγαλύτερη αντιπαλότητα της Ορτέζ είναι με τη Λιμόζ. Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν 18 τίτλους σε αυτά τα 21 χρόνια και πολλά ματς κατέληξαν σε συμπλοκές.
Τα χρώματά της έχουν φορέσει δεκάδες παίκτες που έκαναν τεράστια καριέρα στο μπάσκετ: Ντιό, τα αδέλφια Πιετρούς, ο Ριγκόντο, τα αδέλφια Γκαντού (ο Ντιντιέ ειναι πλέον γενικός διευθυντής), ο Ερτέλ…”