Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Πεδουλάκης : Δεν βάζει νερό στο κρασί του

Πεδουλάκης : Δεν βάζει νερό στο κρασί του

pedoulakis panathinaikos redstar 1

«Έχω πάρει την απόφαση εδώ και μερικά χρόνια να μην διαβάζω και να μην ακούω τι λέγεται. Οι ξένοι προπονητές έχουν μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί δεν ξέρουν τι γράφεται. Καταλαβαίνω ότι πλέον υπάρχει μεγάλος αριθμός media, αλλά δεν με απασχολεί τι γράφουν». Ο Αργύρης Πεδουλάκης δήλωσε «αποχή» από την… ενημέρωση. Κι υπάρχει ένα δόγμα που θέλει την αποχή να ΜΗΝ είναι πολιτική στάση, αλλά δώρο στον αντίπαλο. Εν προκειμένω δεν υπάρχει ορατός «αντίπαλος», αλλά μια κατάσταση που ενδέχεται να αποπροσανατολίσει αυτόν που ετεροπροσδιορίζεται, που άγεται και φέρεται από την κριτική που του ασκείται.

Στον αντίποδα πολλοί πιστεύουν ότι οι πολίτες που επιλέγουν την αποχή ως στάση, είναι οι πλέον πολιτικοποιημένοι, συνειδητοποιημένοι κι ενεργοί. Αλήθεια, σε ποια κατηγορία ανήκει ο προπονητής του Παναθηναϊκού; Το μόνο βέβαιο είναι πως ανήκει σ’ εκείνους τους ανθρώπους που σκέφτονται πολύ πριν μιλήσουν, που σπάνια αστοχούν, που επιλέγουν τι και πότε θα το πουν.

Ο κόουτς Πεδουλάκης γνωρίζει ότι η καρέκλα στην οποία κάθεται ΔΕΝ είναι γερά βιδωμένη, όχι μόνο γι’ αυτόν, αλλά για καθέναν που την προσεγγίζει. Δεν έχει αυταπάτες, γνωρίζει ότι κρίνεται καθημερινά κι όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει «έχει σπάσει η χολή του». Αλίμονο, μετά δύο θητείες στον πάγκο του Παναθηναϊκού και την εν γένει διαδρομή του, να επηρεάζονταν από τα γραφόμενα.

Από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν την ίδια απαθή ματιά προς τα media και κυρίως τα social media. Η επιλογή, λοιπόν, της στιγμής είναι για να σταλεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Εσωτερικά προς τους παίκτες, να μην… μετράνε ιδιαίτερα ό,τι διαβάζουν κι εξωτερικά προς όσους ξεκίνησαν από νωρίς την αμφισβήτηση, ότι δεν ιδρώνει το αυτί του.

Σε εργαστηριακές συνθήκες ο νέος Παναθηναϊκός θα χρειάζονταν περίοδο… ανοχής, μέχρι να αφομοιώσουν οι παίκτες τα συστήματα, να μυηθεί ο Τζόνσον στην ευρωπαϊκή κουλτούρα, να ανεβούν επίπεδο παιδιά όπως ο Μπέντιλ, ο Μπράουν, να καταλάβει ο Γουάιλι ότι το «τριφύλλι» έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, αλλά και να φτάσει η ομαδική άμυνα να «κρύβει» τα όποια κενά αφήνει ο Φριντέτ.

Πίστωση χρόνου δεν έχει κανείς κι ο «Άρτζι» το γνωρίζει, αλλά επιλέγει αντί να υπερασπιστεί των επιλογών του, αντί να μπει στον διάλογο (από τον οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χάσει… χρόνο και συγκέντρωση), να κλείσει την πόρτα. Ακόμα κι αν γνωρίζει ότι αυτή η τοποθέτηση μπορεί να φέρει ακόμα αυστηρότερη κριτική, ότι αυτή η τοποθέτηση θα… ερεθίσει όσους στοχεύουν να δημιουργήσουν (αρνητικό) κλίμα.

Ο Πεδουλάκης θα πάει ως το τέλος με τον τρόπο που θέλει και ξέρει. Δίχως συμβιβασμούς κι εκπτώσεις. Ξέρει ότι το… «αιώνια πιστός» δεν σημαίνει… αιώνια προπονητής στην ίδια ομάδα και δεν θα βάλει νερό στο κρασί του. Ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Χουγκάζ: «Όλοι μαζί για ένα ιστορικό αποτέλεσμα»

Μήνυμα προς τον κόσμο έστειλε ο Νίκος Χουγκάζ. Ο διεθνής φόργουορντ του Περιστερίου, Νίκος…