Κεντρική Διεθνή Παγκόσμιο Ζαγκλής: “Δεν έχω ειδικές σχέσεις με την ελληνική ομοσπονδία”

Ζαγκλής: “Δεν έχω ειδικές σχέσεις με την ελληνική ομοσπονδία”

Ο Ανδρέας Ζαγκλής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, πριν από τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι είπε για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τους διαιτητές του Μουντομπάσκετ της Κίνας.

“Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 με τον αγώνα της Νέας Ζηλανδίας με την Κορέα για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς και τις οκτώ πόλεις της Κίνας. Ευχαριστούμε την κινεζική ομοσπονδία μπάσκετ που διοργάνωσε αυτό το τουρνουά, ευχαριστούμε και τις 32 ομάδες που δούλεψαν σκληρά. Το προσωπικό μας και όλους αυτούς τους εθελοντές που εργάστηκαν με τον ίδιο σκοπό», ανέφερε αρχικά στην συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Ζαγκλής.

«Εχουμε σχεδιάσει ένα νέο σύστημα, συνολικά είμαστε ευχαριστημένοι. Ήταν το μεγαλύτερο τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της FIBA. Η επιρροή των προκριματικών ήταν πολύ θετικό. Χρειαζόμαστε εντός έδρας αγώνες για τις εθνικές ομάδες. Θα γίνουν τροποποιήσεις, έχουμε εκτιμήσει τα δεδομένα. Εχουμε πάρει αρκετό feedback από τις ομοσπονδίες και συνολικά είμαστε πολύ χαρούμενοι. Μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα.

Οι 32 ομάδες ήταν μια διαδικασία που ήρθε φυσιολογικά, γιατί το μπάσκετ έχει προοδεύσει σε όλες τις ηπείρους. Είχαμε οκτώ πόλεις, είχαμε ομάδες που είχαν αρκετές μετακινήσεις και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κοιτάξουμε για το μέλλον. Πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις και γι’ αυτό θα εκτιμήσουμε την κατάσταση διεξοδικά. Θέλαμε να απλώσουμε το μπάσκετ σε αυτές τις πόλεις, σε όλη την χώρα. Όταν σχεδιάσαμε το σύστημα, προσπαθήσαμε να βρούμε το καλύτερο πρόγραμμα για τις ομάδες. Πρέπει να πω ότι με αυτή την εμπειρία, η οποία στη θεωρία έμοιαζε άψογη, θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα».

Για τα λάθη των διαιτητών, τόνισε: «Οι διαιτητές που εργάστηκαν σε αυτό το τουρνουά τα κατάφεραν στη διάρκεια των προκριματικών γύρων και σε υψηλής ποιότητας παιχνίδια. Προετοιμάστηκαν σωστά, επενδύσαμε πολλά στην προπόνησή τους κι ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε στη διάρκεια της χρονιάς ήταν πολύ καλός. Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού και δυστυχώς κάποιες φορές υπάρχουν συνέπειες. Απολογηθήκαμε δημόσια για κάποια λάθη».

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι παίκτες είναι οι κορυφαίοι, σε σημαντικές στιγμές της καριέρας τους. Καταλαβαίνουμε ότι βγαίνοντας από το παρκέ τα συναισθήματα είναι έντονα. Είναι μέρος της δουλειάς να μεταφέρουμε στον κόσμο όσα συμβαίνουν. Έχουμε κάποιους συγκεκριμένους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούμε όχι μόνο ως FIBA, αλλά ως μπάσκετ. Δεν θέλω να πω περισσότερα για τον Άντριου Μπόγκουτ, διότι υπάρχει ήδη μια διαδικασία για εκείνον».

Για τις σκέψεις που υπάρχουν για την αλλαγή σε κάποιους κανονισμούς: «Είμαστε ευαίσθητοι όταν μιλάμε για τους κανονισμούς του αθλήματος. Όταν σκεφτόμαστε για αλλαγές κανονισμών, προσπαθούμε να αναλύσουμε γιατί υπάρχουν αυτοί που έχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια παγκόσμια ομοσπονδία, υπάρχει το ΝΒΑ που έχει κανονισμούς για 30 γήπεδα και όχι για χιλιάδες γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Εχω θέσει το ζήτημα να μεγαλώσουν οι διαστάσεις των γηπέδων, αλλά δεν είναι μια εύκολη απόφαση για εμάς. Το NCAA είναι πιο κοντά στην FIBA, αλλά πρέπει να βλέπουμε πως το άθλημα βελτιώνεται. Κάποιοι κανονισμοί δεν του το επιτρέπουν να το κάνει γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή σκέψη».

Για τις απουσίες: «Δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάχνουμε τα ρόστερ, κάθε ομοσπονδία έχει τον τρόπο της για να προσεγγίζει παίκτες. Πρέπει ως FIBA να αναλύσουμε την κατάσταση και να μιλήσουμε μαζί τους για να δούμε τις συνθήκες και να καταλάβουμε τι ρόλο έπαιξαν. Πιστεύουμε ότι δεν ευθύνεται το τουρνουά. Κάθε παίκτης έχει τις ανάγκες του. Ναι, οι μεταφορές από πόλη σε πόλη ήταν σημαντικές προκλήσεις, όμως πήγα στα ξενοδοχεία των ομάδων και είδα ότι η εμπειρία τους ήταν όμορφη».

Για την ανάπτυξη στο μπάσκετ της Κίνα: «Εχουμε πει τόσες φορές ότι δεν ήρθαμε στην Κίνα για να διοργανώσουμε ένα καλό τουρνουά και να φύγουμε. Η FIBA είναι εδώ για να μείνει, πριν από δύο μέρες διοργανώσαμε την πρώτη FIBA Academy στο Πεκίνο και αυτό είναι το πρώτο βήμα από όσα θα κάνουμε. Έχουμε γραφεία και προσωπικό εδώ, εγώ κι ο Γιαο μιλάμε συνεχώς για προγράμματα. Υπάρχουν ευκαιρίες για να κάνουμε πράγματα μαζί, να βοηθήσουμε στην διδασκαλία του μπάσκετ στους νεαρούς αθλητές».

Για τις εκπλήξεις που έγιναν στην διοργάνωση, ο Γενικός Γραμματέας της FIBA πρόσθεσε σχετικά: “Οι πορείες της Τσεχίας και της Πολωνίας, δείχνουν τη συστηματική δουλειά που γίνεται από αυτές τις δύο ομοσπονδίες. Το άξιζαν και πρέπει να τις συγχαρούμε που βρέθηκαν στα προημιτελικά. Έστειλαν ένα μήνυμα για τη συνέπεια και τη συνέχεια που πρέπει να έχουν οι εθνικές ομάδες. Εχουμε δει ομάδες όπως αυτές οι δύο να παίζουν καλά, έχουμε δει και κάποιες να μην τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Όλοι θα κάνουν τον απολογισμό τους μετά από αυτό το τουρνουά”.

Για αυτά που είπε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος: «Ο κ. Βασιλακόπουλος είναι πρόεδρος μιας παραδοσιακής δύναμης του μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν πρώην πρόεδρος της FIBA Europe και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της χώρας μου. Έχουμε καλές συζητήσεις κατά καιρούς, για την ζωή, για την ιστορία του αθλήματος. Τις απολαμβάνω, ωστόσο δεν έχω ειδικές σχέσεις με κάποια ομοσπονδία, ούτε με αυτή της χώρας μου. Υπάρχει σεβασμός και εκείνος αντιλαμβάνεται τον ρόλο μου και τις ευθύνες μου και είναι πάντα υποστηρικτικός».

Για το καλεντάρι της FIBA: «Σε αυτή τη διοργάνωση μετρούσε κάθε αγώνας. Και για το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για τα προολυμπιακά και για το ranking των ομάδων. Θέλουμε να κρατήσουμε την πρώτη και την δεύτερη φάση. Το καλεντάρι χρειάζεται θυσίες, απ’ όλους. Είναι δύσκολη και ενδιαφέρουσα η ισορροπία σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπαίνουν στη συζήτηση. Δεν έχουμε πλάνα για να αλλάξουμε τις ημερομηνίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, αυτό που αποκαλώ το πρώτο της νέας εποχής».

Για τα προολυμπακά τουρνουά και το… αντίτιμό τους: «Θα υπάρχει ένα αντίτιμο για όποιον θέλει να διοργανώσει ένα προολυμπιακό. Θα γίνουν τέσσερα των τεσσάρων ομάδων και οι νικητές θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν μπορώ να πω πολλά αυτή τη στιγμή, σίγουρα όμως δεν θα μας πάρει καιρό. Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα».

Για την κόντρα της FIBA με την Euroleague: «Υπάρχουν διαφωνίες με αυτή τη σημαντική Λίγκα, πρέπει όμως να κάνουμε θυσίες για το καλό του αθλήματος. Είμαστε μια οικογένεια. Στη FIBA θέλουμενα μεγαλώσουμε το άθλημα, πρέπει να μιλήσουμε τους επόμενους μήνες μαζί τους για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας. Πρέπει να υπάρχει θετικό κλίμα και εμπιστοσύνη ανάμεσά μας».

Τέλος, ανέφερε: «Δεν θα μειώσουμε τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιλάμε για ένα παγκόσμιο άθλημα και πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε πολλές χώρες. 80 έπαιξαν στα προκριματικά, οπότε πρέπει να μεγαλώσουμε τον τομέα με τις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας. Δίνουμε την ευκαιρία σε αρκετές χώρες να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αυτά τα προολυμπιακά τουρνουά. Από αναπτυξιακής πλευράς, αυτές οι ομάδες δεν έχασαν το όνειρο να παίξουν στο ολυμπιακό τουρνουά.

Τα προολυμπιακά είναι εδώ για να μείνουν, θα γίνουν αρκετά νωρίς γιατί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι αρκετά νωρίς. Μιλήσαμε με τις Λίγκες για να ολοκληρώσουν πρόωρα τα πρωταθλήματά τους ώστε οι εθνικές ομάδες να προετοιμαστούν ανάλογα. Θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι όμως εις βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων»..

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Όταν ο Γιόκιτς πασάρει σαν… πόιντ γκαρντ (vid)

Η ποιότητά του είναι γνωστή, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες σ…