FIBA: Ιδού η λύση

vasilakopoulos1

Από την αρχή της σεζόν έχω επιλέξει να μην ασχολούμαι ιδιαίτερα με το Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί δεν θεωρώ ότι είναι σπουδαία διοργάνωση (συγκρινόμενο με την Ευρωλίγκα).

Θα ήταν μάλλον άκομψο να γράψω τώρα, που αποκλείστηκε η ΑΕΚ. Δεν της πρέπει παρά μόνο χειροκρότημα για την προσπάθεια. Βεβαίως, η ιστορία γράφεται από τους νικητές, αλλά καλό είναι κάποια στιγμή να επιβραβεύουμε την προσπάθεια κι όχι (μόνο) το αποτέλεσμα.

Με αφορμή τον… χαμένο «τελικό» με την Μπάμπεργκ, υπάρχουν αρκετές δύσκολες φάσεις εκατέρωθεν, που ενδεχομένως θα είχαν προκαλέσει μεγάλη γκρίνια με Έλληνες διαιτητές. Άδικο, αλλά πραγματικό. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει δεδομένο καχυποψία (του Ολυμπιακού), η οποία ενισχύεται από τη συνεχιζόμενη αστοχία της ΚΕΔ/ΕΟΚ.

Αλήθεια, δεν έχει φέρει ποτέ η… κλήρωση κάποιων εκ των Αναστόπουλου, Μάνου, Παναγιώτου στον δρόμο των «ερυθρολεύκων»; Σύμπτωση, σύμπτωση! Κι είναι λογικό να μην θέλει κανείς να οδηγήσει σε αποχώρηση από το πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό, αλλά παράλληλα διατυμπανίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορούν να παίξουν ξένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αλήθεια, πώς μπορούν να διευθύνουν το «final6» του πανελληνίου εφηβικού πρωταθλήματος, που θα γίνει 1-5 Μαΐου στην Καβάλα; Παράλληλα θα διεξαχθεί ένα καμπ προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ Γυναικών κι η FIBA κάλεσε 12 διαιτητές, όπως η Βάσω Τσαρούχα, ο Σέρβος Γιούρας, ο Τούρκος Γιαλμάν, ο Σλοβένος Ζούπανσιτς και άλλοι. Αυτοί, λοιπόν, οι διαιτητές θα διευθύνουν την τελική φάση ενός πανελλήνιου πρωταθλήματος, κάτι που συνέβη και πέρυσι στην Κρήτη.

Άρα το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να έρθουν οι… ξένοι και να μας πάρουν τις δουλειές, απορρίπτεται. Εκτός κι αν ισχύει το «μας παίρνουν τις καλύτερες δουλειές», οπότε να το συζητήσουμε. Κι αλήθεια, εδώ η ΟΔΚΕ δεν μιλά; Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν έχει να πει κουβέντα; Ή μήπως έχει διαβρώσει τη FIBA ο Ολυμπιακός; Μήπως η διεθνής ομοσπονδία βάλθηκε να καταστρέψει τον κάποτε «ισχυρό» της άνδρα;

Ο Γιώργος Βασιλειάδης έχει πλέον την ευθύνη, να οδηγήσει τον κ. Βασιλακόπουλο και την ηγετική του ομάδα στη μοναδική απόφαση, που θα κρατήσει εντός συνόρων τους «ερυθρόλευκους» και δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο πρωτάθλημα της Α1: Τη συμμετοχή ξένων διαιτητών στους τελικούς.

Ακόμα κι αν είναι με… διάταγμα για τη φετινή σεζόν, όπου -ας μην γελιόμαστε- ο Παναθηναϊκός είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Άλλωστε, υπήρξε και πέρυσι «φωτογραφική» διάταξη, από την οποία… ευεργετήθηκε ο Πανιώνιος.

Τα πράγματα είναι απλά: Όλοι (συμπεριλαμβανομένων και των «ερυθρολεύκων») πρέπει να δείξουν ότι θέλουν να κρατήσουν ψηλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Η ΚΕΔ/ΕΟΚ πρέπει να αλλάξει, να ξηλωθεί και να αντικατασταθεί, μπαίνοντας ταυτόχρονα και δικλίδες ασφαλείας, για να μην υπάρχουν αυθαίρετοι ορισμοί στο μέλλον.

Αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Για φέτος μπορούμε να πάμε με ξένους διαιτητές, έως ότου αλλάξουν τα δεδομένα κι υπάρξει Κεντρική Επιτροπή ανεξάρτητη και κοινώς αποδεκτή.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μονακό – Φενέρμπαχτσε 93-88 (vid)

Το γύρισε και ισοφάρισε η Μονακό Η Μονακό επικράτησε της Φενέρ με σκορ 93-88 και ισοφάρισε…