Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Μπιγκ Μπεν και… τριγωνομετρία

Μπιγκ Μπεν και… τριγωνομετρία

argyris pedoulakis peristeri

Γιώργος Κογκα λίδηςΌποιος ζει το μπάσκετ αντιλαμβάνεται πως έχει κάτι, που για κάποιους είναι αρχή των πάντων και… μαγεία, γι’ άλλους κουραστικό κι αποτρεπτικό στο έπακρο για να το παρακολουθήσουν: Είναι δύσκολο σπορ. Μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις, αν δεν κατορθώσεις να δεις τις αμυντικές περιστροφές, τις δράσεις και αντιδράσεις των προπονητών, τα τρικ, μια σειρά από πράγματα, ελαχίστως ορατά για τον ανεκπαίδευτο γυμνό οφθαλμό.

Το μπάσκετ είναι άθλημα με έντονη προπονητική επίδραση, ίσως το αμέσως επόμενο σπορ μετά το αμερικάνικο φούτμπολ, που είναι τόσο… coachable. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον αγώνα ανάμεσα στο Περιστέρι και τον Πανιώνιο. Όσοι δεν γνωρίζουν, μπορεί να ξαφνιάστηκαν, γιατί οι Νεοσμυρνιώτες όχι μόνο ήταν ανταγωνιστικοί, αλλά θα μπορούσαν να φύγουν νικητές από το κλειστό των δυτικών προαστίων.

Ομάδα που δεν έχει να χάσει κάτι, με παίκτες που παίζουν για το επόμενο συμβόλαιο, η οποία ευστοχεί σε 13 τρίποντα, μπορεί να νικήσει ομάδες καλύτερες του Περιστερίου. Στο τέλος έφυγε ηττημένη, με τον Μπεν Μπέντιλ να υπογράφει τη νίκη του Περιστερίου, πετυχαίνοντας τους τελευταίους 8 πόντους, με όλους τους τρόπους (τρίποντο, δίποντο, βολές), να παίρνει το τελευταίο ριμπάουντ, να παίζει (τουλάχιστον) μια σπουδαία άμυνα, όταν η μπάλα… ζεματούσε.

Ο πρώτος Γκανέζος παίκτης που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ (έστω κι αν δεν πέτυχε πόντο), ήρθε στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει τον Ιγκόρ Κέσαρ. Κι εδώ έρχεται ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος με τον ίδιο τρόπο (ως… διορθωτικές κινήσεις) έχει φέρει παικταράδες. Πιο πρόσφατη περίπτωση ο Τζέιμς Γκιστ, παλιότερα ο Πιτ Μάικλ και δεν χρειάζεται να ψάξουμε περισσότερο.
Όταν ο προπονητής δεν φοβάται και δεν επιμένει να βγάλει με το ζόρι σωστή την όποια επιλογή του, όταν «κόβει το μάτι του», αργά ή γρήγορα βρίσκει τη λύση. Κι ο Μπέντιλ έδωσε μια τεράστια νίκη, έχοντας σημαντική συμμετοχή και στα προηγούμενα ματς.

Το Περιστέρι έχει χάσει μόνο (κι εκεί δύσκολα) από τον Παναθηναϊκό. Ξεπέρασε το εμπόδιο του Πανιωνίου, παρότι δεν είχε στις τάξεις του τον Ράιαν Χάροου, δείχνοντας πως οι ομάδες δεν είναι μονοπρόσωπες εταιρίες, πως μπορούν να απορροφήσουν (όταν είναι πραγματικές ομάδες) τις όποιες απουσίες.
Όποιος θαρρεί ότι ένα σύνολο λειτουργεί στον αυτόματο, απλά δεν ξέρει. Κι όποιος θεώρησε ότι το εξαιρετικό φέτος Περιστέρι θα περνά δια περιπάτου και θα νικά τους αντιπάλους, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι ομάδες δεν χτίζονται σε μια μέρα.

Με όλα αυτά, οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» είναι case study, ή αν προτιμάτε στα ελληνικά μια περίπτωση που αξίζει να μελετήσει κανείς, για να μάθει από αυτά που γίνονται εκεί…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…