Κεντρική NBA Ιστορική μέρα για τον Πόποβιτς, πέρασε τον Πατ Ράιλι! (vid)
NBA

Ιστορική μέρα για τον Πόποβιτς, πέρασε τον Πατ Ράιλι! (vid)

gregg popovich pat riley

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς επιβλήθηκαν με περίσσια άνεση του φετινού αντικειμένου κωμωδίας του NBA, των Φοίνιξ Σανς, με 111-86 και βελτίωσαν το ρεκόρ τους στο 14-14, στην προσπάθεια που κάνουν ώστε να εισέλθουν στον “πλανήτη” των πλέι-οφ για 22η συναπτή σεζόν (και για 29η τα τελευταία 30 χρόνια). Το χθεσινό παιχνίδι, ωστόσο, δεν ήταν τόσο ξεχωριστό για το τελικό του αποτέλεσμα, όσο για τον ιστορικό του αντίκτυπο, καθώς ο Γκρεγκ Πόποβιτς ανέβηκε περισσότερο στη λίστα των θρύλων!

Ειδικότερα, ο Πόποβιτς σημείωσε τη 1211η νίκη της μυθικής του καριέρας και ξεπέρασε τον μέγιστο, Πατ Ράιλι, φθάνοντας στην 4η θέση των πιο νικηφόρων προπονητών στα χρονικά του NBA!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πόποβιτς έχει σχεδόν εξασφαλίσει το γεγονός ότι θα ανέβει στο “βάθρο” από τη φετινή σεζόν, καθώς χρειάζεται μονάχα 11 νίκες για να ξεπεράσει την εμβληματική φιγούρα των Γιούτα Τζαζ, που δεν είναι άλλη από τον Τζέρι Σλόαν!

Το αν θα καταφέρει ο Πόποβιτς να αναρριχηθεί ως την κορυφή βρίσκεται σε άμεση σχέση με το πότε θα αποφασίσει να αποσυρθεί. Ο Ντον Νέλσον, ο οποίος στρογγυλοκάθεται στο νο.1, έχει 1.335 νίκες, 124 περισσότερες από τον “Pop”. Αν γίνει μια μικρή πρόγνωση της πορείας των Σπερς φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, προκύπτει ότι ο Πόποβιτς χρειάζεται περίπου 2.5 σεζόν, ώστε να φθάσει στο απόλυτο “πάνθεον”.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στην αποδοτικότητα του Πόποβιτς ως προπονητής κι όχι μόνο στον απόλυτο αριθμό νικών. Συγκεκριμένα, ο 69χρονος θρύλος έχει το 2ο κορυφαίο ποσοστό νικών, όσον αφορά τους 30 προπονητές που έδωσαν το παρών σε τουλάχιστον 1.000 ματς (68.6%), ευρισκόμενος μονάχα πίσω από τον Φιλ Τζάκσον, τον “άρχοντα των δακτυλιδιών” (πηγή: Basketball-Reference).

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Πόποβιτς είναι 4ος στη λίστα των περισσότερων νικών αλλά μόλις 10ος στα συνολικά παιχνίδια που έχει κοουτσάρει! Αν συνδυαστεί αυτό και με το γεγονός ότι υπάρχουν 20 προπονητές με περισσότερες ήττες από εκείνον, κάπως έτσι προκύπτει η τρομερή επιτυχία των Σπερς την τελευταία 20ετία.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ο Ναζ Ριντ καλύτερος 6ος παίκτης της χρονιάς.

Με 352 βαθμούς ο Ναζ Ριντ κατέκτησε το βραβείο του 6ου παίκτη της χρονιάς. Μια σημαντική δ…