Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μπάγερν Μονάχου-Παναθηναϊκός 80-79

Μπάγερν Μονάχου-Παναθηναϊκός 80-79

calathes

Έπειτα από ένα ντέρμπι μέχρι τελικής πτώσεως, ο Παναθηναϊκός “λύγισε” στο Μόναχο, χάνοντας με 80-79 από την Μπάγερν, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα. Παρά την ηρωική προσπάθεια του Κιθ Λάνγκφορντ στο τελευταίο λεπτό (9 πόντοι), το μοιραίο λάθος του Τζέιμς Γκιστ μετά τις 2 χαμένες βολές του Μπούκερ δεν επέτρεψε στους “πράσινους” να πάνε για τη νίκη στην τελευταία φάση.

MVP του αγώνα ήταν ο Νιχάντ Τζέντοβιτς με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα κι 7/7 βολές, μαζί με 5/10 σουτ, ο Ντανίλο Μπάρτελ πρόσθεσε 12, μαζί με 4 ριμπάουντ ενώ οι Λούτσιτς και Μπούκερ είχαν από 11. Ο Πέτερι Κόπονεν συμπλήρωσε το “κάδρο” των διψήφιων σκόρερ με 10 πόντους.

Από την άλλη, ο Λάνγκφορντ σταμάτησε στους 18 πόντους, 9 εκ των οποίων στα τελευταία 68 δευτερόλεπτα! Ο Κώστας Μήτογλου ήταν η ευχάριστη έκπληξη με 10 πόντους κι 6 ριμπάουντ, ο Νικ Καλάθης είχε 9 πόντους, 8 ασίστ αλλά και 4 λάθη ενώ ο Στεφάν Λάσμε συμπλήρωσε 8 πόντους, μαζί με 3 τάπες.

Το φιλμ του αγώνα

Ένα ταχύτατο 0-7 έβαλε από νωρίς τους “πράσινους” στη θέση του οδηγού, προκαλώντας συχνά ρήγματα στην άμυνα με κινητήριο “μοχλό” το πικ-εν-ρολ. Οι φιλοξενούμενοι δεν βρέθηκαν ποτέ πίσω στο σκορ στην 1η περίοδο αλλά σπατάλησαν το σταθερό προβάδισμά τους, υποπίπτοντας σε 5 λάθη (3 ο Καλάθης) κι επιτρέποντας στην Μπάγερν να σκοράρει κάτω από το καλάθι. Το buzzer-beater του Μάοντο Λο διαμόρφωσε το σκορ σε 20-20 στη λήξη του 1ου δεκαλέπτου.

Το ζεστό χέρι του Πέτερι Κόπονεν έδωσε τη δυνατότητα στην Μπάγερν να πάρει για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία στο σκορ στα πρώτα λεπτά της 2ης περιόδου. Η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν πατούσε σε στέρεες βάσεις κι η επίθεση συνεργασίας της Μπάγερν της επέτρεπε να βρίσκει στο σκορ σε ποικίλες καταστάσεις (τρανζίσιον αλλά και μισό γήπεδο) από πολλούς παίκτες. Με 12/19 σουτ, το σκορ κυμάνθηκε στο 32-26, καθώς τα λάθη της ελληνικής ομάδας συνεχίζονταν.

Η κατάσταση, όμως, μεταβλήθηκε άμεσα. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το μπόνους των βολών από νωρίς, εξαργυρώνοντάς το πολλαπλές φορές, χρησιμοποίησε πιο ελαφρύ σχήμα (Γκιστ-Μήτογλου, όπως και στο ξεκίνημα), ενώ υποχρέωσε την Μπάγερν σε σειρά λαθών (11 για αμφότερες τις ομάδες στο ημίχρονο), χάρη στις καίριες παρεμβάσεις στις συνεργασίες των αντιπάλων. Η παρουσία του Λάνγκφορντ έδωσε πνοή στην επίθεση και με ένα σερί 4-14, το σκορ έγινε 36-40!

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 40-41 υπέρ του Παναθηναϊκού. Οι δύο ομάδες εκτέλεσαν με τουλάχιστον 60% από το δίποντο, επιδόθηκαν σε διαγωνισμό λαθών, κάτι που οδήγησε σε συνολικά 11 κλεψίματα ενώ δεν εμφανίζονταν πρόθυμες να απειλήσουν από το τρίποντο (1/6 η Μπάγερν, 3/8 ο Παναθηναϊκός).

Η άμυνα του Παναθηναϊκού βρέθηκε σε πλήρη ισχύ στην 3η περίοδο, με τους Παππά κι Αντετοκούνμπο να πιέζουν την μπάλα και να διακόπτουν με κλεψίματα τις συνεργασίες της Μπάγερν. Ο Καλάθης έδωσε τον ρυθμό ενώ ο Μήτογλου ήταν η αποκάλυψη της βραδιάς (8 πόντοι, 5 ριμπάουντ μέχρι το τέλος του 3ου δεκαλέπτου).

Η ελληνική ομάδα, βέβαια, έδινε πόντους στο ανοικτό γήπεδο ενώ ήταν ακίνδυνη πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (0/6 στην 3η περίοδο), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πήγε καθόλου στις βολές εντός της 3ης περιόδου! Το +6 ήταν το μεγαλύτερο προβάδισμα μέσα στο διάστημα αυτό (50-56), η Μπάγερν μείωσε ενώ η τάπα του Λάσμε στην τελευταία επίθεση των γηπεδούχων διατήρησε τον Παναθηναϊκό μπροστά με βραχεία κεφαλή (56-58).

Μόνιμες εναλλαγές της ομάδας που βρισκόταν μπροστά στο σκορ χαρακτήρισαν τα πρώτα 5 λεπτά της 4ης περιόδου. Από τη μία, ο Καλάθης δημιουργούσε κι οι Λάσμε και Λάνγκφορντ σκόραραν, από την άλλη η Μπάγερν έβρισκε καλά σουτ με τους Τζέντοβιτς και Κόπονεν ως πρωταγωνιστές. Το ματς βρισκόταν μόνιμα στην ¨κόψη” του ξυραφιού (62-63, 67-66, 67-68) αλλά η Μπάγερν εκμεταλλεύτηκε την επιθετική δυστοκία αλλά και τις αμυντικές ασυνεννοησίες του Παναθηναϊκού, φθάνοντας στο +5 (73-68) με 3 λεπτά για το φινάλε.

Οι βολές της Μπάγερν έφερε το σκορ στο 76-70, με τον Λάνγκφορντ να μειώνει σε 76-72 και να φέρνει το παιχνίδι σε απόσταση καλαθιού (76-74), 43.9” πριν από το τέλος. Η προσπάθεια για νταμπλ-τιμ οδήγησε τον Τζέντοβιτς στη γραμμή για το 78-74 αλλά ο Λάνγκφορντ ήταν αδυσώπητος, καθώς διαμόρφωσε το 78-77 με γκολ-φάουλ!

Το σπρώξιμο του Μπούκερ στον Παππά, όμως, ελευθέρωσε τον Λούτσιτς και του επέτρεψε να κάνει το 80-77 με 9” για το φινάλε. Η Μπάγερν έκανε φάουλ στον Λάνγκφορντ για να σταματήσει τον χρόνο, με τον Αμερικανό σταρ να μη χαρίζεται και να ευστοχεί για το 80-79, 6.4” πριν από την κόρνα της λήξης.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ το δώρο του Μπούκερ. Ο Αμερικανός αστόχησε και στις 2 βολές με 5” για το τέλος αλλά η outlet πάσα του Γκιστ “εκλάπη” από τον Λούτσιτς, με τους “πράσινους” να μην έχουν καν την ευκαιρία να σκοράρουν για τη νίκη.

ΜΠΑΓΕΡΝ (Ράντονιτς): Ντάνγκουμπιτς, Χομπς, Κινγκ, Κόπονεν 10 (2), Ραντόσεβιτς 4, Λούτσιτς 11 (5 ριμπάουντ), Λο 4, Τζέντοβιτς 19 (2), Γιόβιτς 4 (4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα), Μπαρτέλ 12, Γουίλιαμς 5, Μπούκερ 11

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Τόμας 3, Λάνγκφορντ 18 (3/6 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/6 βολές), Λάσμε 8, Παπαπέτρου 2, Παππάς 5 (1), Γκιστ 7, Λεκαβίτσιους 6, Λοτζέσκι 3 (1), Καλάθης 9 (8 ασίστ, 4 λάθη), Αντετοκούνμπο 8, Μήτογλου 10 (6 ριμπάουντ)

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Νίκη για να παραμείνει στην τετράδα

Νίκη στην Μπολόνια θέλει ο Παναθηναϊκός. Την 21η νίκη του θέλει απόψε (29/03, 21:30) ο Παν…