Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Αν ψήνουν και καφέ…

Αν ψήνουν και καφέ…

giorgos vasilakopoulos

Γιώργος Κογκα λίδηςΓια την ώρα, αλλά μόνο για την ώρα, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ΔΕΝ έχουν ζητήσει να σφυρίξουν αγώνες της Α1 κατηγορίας. Κακώς, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι (πιστεύουν πως) μπορούν να τα καταφέρουν, αλλά έχουν ανεπτυγμένο το συναίσθημα της μετριοφροσύνης. Ως εκ τούτου, θα επιτρέψουν στους ενεργούς διαιτητές να διευθύνουν αγώνες, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν τη φωτογραφία τους πάνω από το προσκέφαλό τους.

Στο μπάσκετ, στο ελληνικό μπάσκετ, συμβαίνει κάτι μοναδικό. Οι ίδιοι που ορίζουν τους διαιτητές (δηλαδή οι τέσσερις της ΚΕΔ) πηγαίνουν στα γήπεδα κι ως παρατηρητές. Αυτοί, δηλαδή, που ορίζουν, αυτοί παρατηρούν! Οι χαχόλοι του ποδοσφαίρου, του βόλεϊ, των υπολοίπων αθλημάτων, μηδέ εξαιρουμένης της μπιρίμπας, βάζουν άλλους να ορίζουν κι άλλους να παρατηρούν. Κι έχουμε το εξής δεδομένο:

Ή πρέπει ο Γιώργος Βασιλειάδης να τιμήσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του μπάσκετ, στέλνοντας τα μέλη των ΚΕΔ των άλλων αθλημάτων στο σπίτι τους, ή πρέπει να παρέμβει. Σας φαίνεται ηθικό (και τίμιο) οι ίδιοι να ορίζουν και μετά να παρατηρούν; Κι αν η παρατήρηση είναι κακή, δεν υπάρχει ταυτόχρονα η σκέψη «λάθος κάναμε που τον ορίσαμε σε αυτό το παιχνίδι;».

Και μετά ακολουθεί αυτομαστίγωμα; Πότε επιτέλους θα σοβαρευτούν τα μέλη της Επιτροπής;

Εντάξει, είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα, του οποίου οι ορισμοί διαιτητών είναι άκυροι, καθώς η σύσταση της ΚΕΔ/ΕΟΚ είναι παράνομη. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσπερνούμε -αφού δεν ιδρώνει το αυτί κανενός- τις επιχειρηματικές σχέσεις των μελών της Επιτροπής με παράγοντες, να εξαιρείται ο υιός που είναι διαιτητής, αλλά να συνεχίσει να ορίζει τους υπόλοιπους διαιτητές ο πατέρας! Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η έλλειψη στοιχειώδους λογικής.

Όπως δεν υπάρχουν πρώην διεθνείς διαιτητές να στελεχώσουν την ΚΕΔ, έτσι δεν υπάρχουν και ικανοί παρατηρητές να παρακολουθήσουν αγώνες και να κρίνουν τους διαιτητές. Γι’ αυτό, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που εργάζονται χωρίς αμοιβή (να τα λέμε αυτά), τρέχουν σε όλη την Ελλάδα, για να κάνουν… διπλοβάρδιες. Που, δηλαδή, πρέπει να συμπεριλάβουμε στις προσευχές μας τα ονόματα των τεσσάρων, μην κρυολογήσουν και διακοπεί το πρωτάθλημα.

Θα ζητούσαμε να σεβαστούν τον θεσμό, τη θέση τους, το άθλημα, έστω τη νοημοσύνη μας τα μέλη της ΚΕΔ/ΕΟΚ, αλλά δεν έχουμε τύχη. Θα ζητούσαμε από την ΕΟΚ να τους βάλει στη θέση τους, αλλά δεν περιμένουμε τίποτα από το Μαυσωλείο. Θα ζητούσαμε από τη διοίκηση του ΕΣΑΚΕ να υπερασπιστεί το προϊόν της, αλλά σιγά μην τολμήσει να μιλήσει. Άλλωστε δεν έχει πάρει άδεια…

Να περιμένουμε από τον κ. Βασιλειάδη να κάνει αυτό που επιβάλλει η θέση του, να ελέγξει τη λειτουργία των οργάνων, ή ζητάμε πολλά; Πάντως, για να τα λέμε όλα, οι άνθρωποι δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια. Μπορούν να κάνουν ένα παραπάνω βήμα: Να ορίζουν τους διαιτητές, να είναι παρατηρητές διαιτησίας και ταυτόχρονα κομισάριοι. Τρία σε ένα, νοικοκυρεμένα…

Α, και στα τάιμ άουτ να αντικαθιστούν τη μασκότ της ομάδας, να παροτρύνουν τον κόσμο να μην παρεκτρέπετε μέσω μικροφώνου κι αν νιώθουν ότι πλήττουν ας βαρέσουν και καμιά βολή.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…