Κεντρική Basket League Άρης Παπαγεωργίου για… όλα στο eBasket! “Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για τον Άρη μας”

Παπαγεωργίου για… όλα στο eBasket! “Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για τον Άρη μας”

papageorgiou xaris 4

Χρειάζεται θάρρος, “μαγκιά” αλλά και μεγάλη αγάπη προς την ομάδα σου για να δεχτείς να βάζεις την υπογραφή σου σε μια ΚΑΕ που έχει χρέη ύψους 5 εκ. ευρώ… Ο Χάρης Παπαγεωργίου, πέραν της τεράστιας προσφοράς που έχει ως παίκτης στον Άρη (τον οποίο έχει υπηρετήσει-βοηθήσει και από άλλες θέσεις), τους προηγούμενους μήνες ανέλαβε την θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου γνωρίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει με τις σχετικές κυρώσεις, αν τα πράγματα στην ΚΑΕ “στραβώσουν” (και δεν κυλήσουν ομαλά).

Φυσικά αυτό το τελευταίο που αναφέρουμε, αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο το οποίο ουδείς θέλει να σκέφτεται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ουσία είναι πως δεν πρέπει να περνά καθόλου στα ψιλά και δεν είναι καθόλου μικρό (το αντίθετο, μάλιστα, αφού αν μη τι άλλο είναι… γενναίο) το ότι ο Παπαγεωργίου αποφάσισε να αποτελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, σε μια χρεωμένη ΚΑΕ με τις σημαντικότατες ευθύνες που έχει ο τωρινός του ρόλος.

Γενικότερα είναι ένας άνθρωπος που στα δύσκολα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να δώσει λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1998, όταν ο Άρης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με την ομάδα των… απλήρωτων, ήταν αυτός που “έτρεχε” ζητήματα που αφορούσαν τους”κίτρινους” μετά τα πολλά οικονομικά “αγκάθια” που παρουσιάστηκαν μέσα στη σεζόν. Από παλιά, λοιπόν, δεν… αποφεύγει τις δύσκολες αποστολές ο Παπαγεωργίου, παίρνει ευθύνες και αυτό έκανε και τώρα, σε αυτήν την πολύ κρίσιμη φάση της ιστορίας του ιστορικού συλλόγου.

papageorgiou aris

Η μεγάλη δόξα του μπασκετικού Άρη (η ομάδα της Θεσσαλονίκης άρχισε να “γιγαντώνεται” με το πρωτάθλημα του 1979, μια αγωνιστική χρονιά κατά την οποία ο Παπαγεωργίου αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με σχεδόν 40 πόντους μέσο όρο) δέχτηκε να “μπει” μπροστά στην… νέα σελίδα που έχει “ανοίξει” για τους “κίτρινους”, με την νυν διοίκηση να έχει κάνει σπουδαία προσπάθεια προκειμένου να “κλείσει” πολλές “πληγές” του παρελθόντος. Καταλληλότερος προκειμένου να μας εξηγήσει όλα τα δεδομένα σχετικά με τον Άρη δεν υπάρχει από τον Χάρη Παπαγεωργίου στον οποίο απευθύνθηκε το ebasket.gr και εκείνος με την ευγένεια που τον διακρίνει, δέχτηκε να απαντήσει σε πάρα πολλά θέματα που θίξαμε.

Αναφέρθηκε στο διοικητικό και στο αγωνιστικό κομμάτι, στον Βαγγέλη Αγγέλου, τον Δημήτρη Γουλιέλμο αλλά και τον Νίκο Γκάλη, στο θέμα της χρήσης του Παλέ, στα τμήματα υποδομής, στην αλλαγή της γενικότερης αντιμετώπισης που έχουν οι “κίτρινοι” σε σχέση με την εποχή Λάσκαρη και γενικά -υπομονετικά- ανέπτυξε το σκεπτικό του για διάφορα ζητήματα, δίχως μάλιστα να ξεχάσει τον Βασίλη Βουρτζούμη που “έφυγε” από την ζωή, ούτε ακόμη και την προσφορά υπαλλήλων της ΚΑΕ κάνοντας ειδική αναφορά ονομαστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε τον κοινό στόχο που υπάρχει με τον Γουλιέλμο να οδηγήσουν τον Άρη ξανά στις ψηλές θέσεις, όπως άλλωστε επιβάλλει η ιστορία των “κιτρίνων”. Με λίγα λόγια, παρακάτω θα διαπιστώσετε πως ο πρόεδρος του Άρη μιλάει στην κυριολεξία για τα… πάντα. Επίσης, αναφέρθηκε και στον κόσμο των “κιτρίνων” αλλά το συγκεκριμένο θέμα θα δημοσιοποιηθεί στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης το Σάββατο (σήμερα είναι το πρώτο μέρος της συνέντευξης).

papageorgiou

Θυμηθείτε το θέμα του ebasket.gr για τον Χάρη Παπαγεωργίου: To… story ενός “χρυσοδάκτυλου”

Αναλυτικά όσα μας είπε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης:

Για το ότι ανέλαβε την προεδρία της ΚΑΕ και έχει την ευθύνη της υπογραφής γνωρίζοντας για το πόσο “λεπτή” και δύσκολη ήταν η συγκεκριμένη απόφαση, ειδικότερα όταν οι ευθύνες είναι μεγάλες με το “αγκάθι” των χρεών που υπάρχουν σε αυτό το νέο εγχείρημα της ομάδας του Άρη:

“Χαίρομαι που το επισημαίνετε αυτό, το πόσο δύσκολο ήταν και πόσο δύσκολο παραμένει αυτό το εγχείρημα. Πράγματι υπάρχουν δυσκολίες όταν σου προτείνουν να μπεις μπροστά ως σημαία του συλλόγου για να σηματοδοτήσεις μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα στην πορεία ενός μεγάλου και ιστορικού συλλόγου. Αυτό σημαίνει μεγάλες ευθύνες αλλά και μεγάλη τιμή… Θα πρέπει να πούμε ότι σε 2-3 χρόνια συμπληρώνω 50 χρόνια ενεργούς παρουσίας στον Άρη με πολλές ιδιότητες. Σαν παίκτης-αθλητής και στην συνέχεια από διάφορα διοικητικά πόστα, ως general manager τα ένδοξα χρόνια της Αυτοκρατορίας που είχαμε τρεις συμμετοχές σε ευρωπαϊκά final four, το 1996-98 ως Γενικός Διευθυντής του Α.Σ., μετέπειτα για ένα μικρό χρονικό διάστημα ως πρόεδρος του Α.Σ. και τώρα ως πρόεδρος της ΚΑΕ που είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για έναν αθλητή που ξεκίνησε από τα σπλάχνα του συλλόγου και έχει φτάσει στα ανώτατα διοικητικά αξιώματα.

Η θέση αυτή συνεπάγεται και ευθύνες, αλλά έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες, πως εγώ είμαι στρατευμένος στην ιδέα του Άρη. Αυτονόητα, λοιπόν, ήταν τιμητικό όταν μου είπε ο Δημήτρης Γουλιέλμος αλλά και όλοι -γιατί σε αυτό το τραπέζι ήταν μια ομάδα Αρειανών (σ.σ. το τραπέζι όπου γίνονται οι συσκέψεις της ΚΑΕ)- πως ομόφωνα πήραν την απόφαση να μου προτείνουν την θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Χωρίς δεύτερη σκέψη το δέχτηκα αντιλαμβανόμενος την δυσχερή θέση που ήταν αυτοί οι άνθρωποι, την πάρα πολύ δύσκολη θέση που βρισκόταν ο σύλλογος που όλοι αγαπάμε και θα έπρεπε μία από τις σημαίες του συλλόγου να βγει μπροστά ούτως ώστε να συσπειρώσει και να ενώσει όλον αυτόν τον κόσμο που πραγματικά εκείνη την στιγμή προσπαθούσε να βρει μια διέξοδο στα αδιέξοδά του.

Όλοι θυμόμαστε τις περιπέτειες της προηγούμενης σεζόν. Είναι πάρα πολύ νωπές οι μνήμες όλων. Δεν θέλω να επανέλθω… Ήταν μια τραυματική εμπειρία για όλους εμάς που δεκαετίες ολόκληρες έχουμε ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές με αυτόν τον σύλλογο, να είναι στην μοίρα μας να περάσουμε όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα. Νιώθω μεγάλη τιμή που ηγούμαι αυτής της προσπάθειας, της νέας προσπάθειας που γίνεται… Είναι ένα restart θα έλεγα, είναι μια επανεκκίνηση του συλλόγου μετά από μια μεγάλη και περιπετειώδη πορεία. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε σε μια κανονικότητα τον σύλλογο. Γιατί θα πρέπει να πούμε πως το αγωνιστικό είναι η αντανάκλαση μιας σειράς προσπαθειών που ίσως δεν είναι στο φως της δημοσιότητας και δεν ενδιαφέρουν σε πρώτη φάση τον κόσμο, αλλά πρωτίστως πρέπει να διορθωθούν πράγματα διοικητικά-οικονομικά έτσι ώστε η αντανάκλαση αυτή να περάσει και στο αγωνιστικό κομμάτι που αφορά κυρίως τον κόσμο ώστε να βλέπει την ομάδα να κερδίζει αγώνες και να πρωταγωνιστεί”.

Για την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον Δημήτρη Γουλιέλμο ο οποίος στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, έδειξε τον σεβασμό του προς τον ίδιο:

“Θα πρέπει να πω ότι τον Δημήτρη (σ.σ. Γουλιέλμο) δεν τον γνώριζα από παλιά. Ωστόσο έχει δηλώσει πως ήταν Αρειανός από πολύ παλαιότερα. Σίγουρα μέσα στις μνήμες του υπάρχει ο Χάρης Παπαγεωργίου. Είπε, άλλωστε, στην συνέντευξη Τύπου πως ‘από τον Χάρη ξεκίνησαν όλα…’. Αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια. Με το πρωτάθλημα του 1979 ξεκίνησε ουσιαστικά αυτή η ένδοξη πορεία που κράτησε για 12 ολόκληρα χρόνια, με μια σειρά τίτλων και διακρίσεων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Δημήτρης με κέρδισε από την πρώτη στιγμή με την απλότητά του, με τα φιλικά του αισθήματα. Σίγουρα με τον σεβασμό που έδειξε πρωτίστως για τον σύλλογο αλλά και για το πρόσωπό μου. Στην καθημερινή σχέση και επαφή που έχουμε με τον Δημήτρη, έχει δημιουργηθεί μια αμφίδρομη σχέση εκτίμησης και αλληλοσεβασμού… Άλλωστε μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για τον Άρη μας. Να τον δούμε στις πιο ψηλές θέσεις, όπως του αξίζει. Να επαναφέρουμε τον Άρη στις κορυφές… Όλοι έχουμε κοινό στόχο. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που μας φέρνει πιο κοντά με τον Δημήτρη”.

papageorgiou xaris 2

Για τον στόχο του διευρυμένου Δ.Σ. της ΚΑΕ και αν υπάρχουν συμφωνίες με πιθανά στελέχη:

“Συμφωνίες δεν έχουν γίνει. Στο μυαλό του Δημήτρη (σ.σ. Γουλιέλμου) αλλά και στο δικό μου, υπάρχει μια σειρά επιφανών Αρειανών. Όχι, πάντως, μόνο Αρειανών αλλά και επιφανών ανδρών της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα ήταν πραγματικά κόσμημα -με την κοινωνική τους παρουσία- να στελεχώσουν κι αυτοί ένα νέο Δ.Σ.. Θα είναι σίγουρα διευρυμένο. Θα είναι πολυμελές, αυτό είναι ο στόχος ο δικός μου αλλά και του Δημήτρη (σ.σ. Γουλιέλμου). Έχουν γίνει σε πρώτη φάση προσεγγίσεις. Εγώ προσωπικά έχω κάνει έναν αριθμό τηλεφώνων. Ξέρω πως και ο Δημήτρης (σ.σ. Γουλιέλμος) από την μεριά του έχει προσεγγίσει ανθρώπους που τους ξέρει από τον επαγγελματικό του χώρο και τις επαγγελματικές του γνωριμίες. Θα πρέπει να πούμε ότι από την λήξη του πρωταθλήματος δουλεύουμε καθημερινά πάρα πολλές ώρες γιατί ο σύλλογος χρειαζόταν πάρα πολλές διορθωτικές κινήσεις για να επανέλθει στην κανονικότητα. Έτσι, λοιπόν, όταν έρθει η ώρα και ωριμάσουν οι συνθήκες, θα ανακοινωθούν και ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο Δ.Σ.”.

Για την τεράστια προσπάθεια που έγινε έτσι ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο το όνομα του Άρη σε σχέση με το μέγεθος “καταστροφής” που αφήσει πίσω της η εποχή Λάσκαρη:

“Πράγματι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες και από τα πρώτα μελήματα της νέας διοίκησης ήταν να επανακτήσει ο σύλλογος την χαμένη του αξιοπιστία και αξιοπρέπεια. Συνήθως το άυλο κεφάλαιο είναι κάτι το οποίο δεν το δίνουν σημασία αλλά στον Άρη είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η φήμη του, η ιστορία του, το όνομά του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, είναι το μεγαλύτερο περουσιακό του στοιχείο. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας που έρχεται σε επαφή και με τα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας αλλά και της FIBA. O Δημήτρης (σ.σ. Γουλιέλμος) που είχε την δυνατότητα να βρεθεί στην κλήρωση των ευρωπαϊκών θεσμών, το αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι γιατί ήταν παρών εκεί. Εγώ το ξέρω γιατί δεκαετίες τώρα σχετίζομαι και με την FIBA, γνωρίζω ανθρώπους υψηλά ιστάμενους εκεί, αλλά και στον ελληνικό χώρο. Έτσι, λοιπόν, το πρώτο μας μέλημα ήταν να αποκαταστήσουμε την χαμένη τιμή, την χαμένη αξιοπρέπεια του συλλόγου. Έχουμε διαγράψει μια μεγάλη πορεία μέσα στον χρόνο η οποία μας δίνει το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε όλοι για το ότι είμαστε Άρης”.

Για την πρόοδο στο θέμα των χρεών:

“Τα χρέη είναι συγκεκριμένα νούμερα. Εκεί ανέλαβε το βάρος ο Δημήτρης (σ.σ. Γουλιέλμος) ο οποίος έχει μια τεράστια εμπειρία διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας. Προσπαθούμε να τα ρυθμίσουμε (σ.σ. τα χρέη). Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις έναντι των παικτών που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους τα περασμένα χρόνια αλλά και προς άλλους οφειλέτες, έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό ένα haircut (σ.σ. κούρεμα) και νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο. Οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί την νέα διοίκηση και αυτό με χαροποιεί. Αντιλαμβάνονται ότι ο Άρης έχει γυρίσει σελίδα και με τα νέα πρόσωπα που αυτή την στιγμή είναι μπροστά, μπορούν να συνομιλούν με ανθρώπους έντιμους και αξιοπρεπείς, που προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα. Σε αυτό το κομμάτι είμαι πολύ ικανοποιημένος, τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά. Και νομίζω είναι θέμα χρόνου να ρυθμιστούν όλα τα χρέη όπως θα θέλαμε. Γιατί για να τα διαγράψουμε είναι αδύνατον, αλλά το ζήτημα είναι να ρυθμιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Για αν είναι ιδιαίτερα πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να “έρθει” η άρση του απαγορευτικού των μεταγραφών:

“Ναι στόχος μας είναι αυτός. Ακριβώς…”.

papageorgiou xaris 3

Για τα κομμάτια του μάρκετινγκ και των χορηγιών, αλλά και για την ανάγκη ο Άρης να εκμεταλλευτεί το μεγάλο του brand name καθώς επί των ημερών Λάσκαρη τις τελευταίες σεζόν έμεινε “ορφανός” όσον αφορά την χορηγία στο θέμα της φανέλας:

“Ήταν από τους πρώτους στόχους της νέας διοίκησης να στελεχώσουμε ένα τμήμα μάρκετινγκ. Καλώς ή κακώς το μπάσκετ, όπως και όλος ο αθλητισμός, είναι σε επαγγελματικές βάσεις. Άρα τα έσοδα μιας ομάδας θα πρέπει να προέρχονται από το τμήμα μάρκετινγκ. Ασφαλώς αυτό που είχαμε κληρονομήσει από την προηγούμενη διοίκηση ήταν καμμένη γη, όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί. Αυτή την στιγμή τρέχει το τμήμα μάρκετινγκ. Συγκεκριμένος άνθρωπος έχει αναλάβει και το κομμάτι της Αθήνας όπου υπάρχουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Δεν μπορώ να ανακοινώσω τίποτα. Έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με μεγάλες εταιρίες. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι ο Άρης δεν θα μείνει ‘ορφανός’ φέτος όπως έγινε την περσινή χρονιά. Νομίζω ότι το αξίζει, ανάλογα με το μέγεθος της ιστορίας και του ονόματός του, να έχει σίγουρα ένα πολύ ισχυρό brand στη φανέλα”.

Για το θέμα του Παλέ και για το ότι η περσινή συμφωνία που είχε γίνει δεν ήταν συμφέρουσα οικονομικά για την ΚΑΕ, πόσο μάλλον από την στιγμή που ο Άρης είναι αυτός που συντηρεί το συγκεκριμένο γήπεδο:

“Θέλω να πω ότι σε σχέση με την συμφωνία που βρήκαμε μπροστά μας, ήταν μια ετεροβαρής συμφωνία. Ήταν μια λεόντειος συμφωνία που κερδισμένο ήταν το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο. Δεν θα καταλογίσω ευθύνες, ωστόσο αυτό το κομμάτι το διαπραγματευόμαστε από μηδενική βάση. Προσπαθούμε να έχουμε μια νέα συμφωνία που να είναι επωφελής για τον σύλλογό μας και πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο και θα έχουμε μια τελική συμφωνία σύντομα. Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις και ελπίζω εγκαίρως να έχουμε μια τελική κατάληξη”.

Για το αν υπάρχει προοπτική η ΚΑΕ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την χρήση του Παλέ:

“Ναι, υπάρχει. Έχουμε συζητήσει με τον Δημήτρη (σ.σ. Γουλιέλμο). Είναι μια φιλόδοξη προοπτική. Την έχουμε δουλέψει από κοινού και με το Δ.Σ.. Έχει αναλάβει τις συζητήσεις ο Δημήτρης (σ.σ. Γουλιέλμος) επειδή βρίσκεται στην Αθήνα, κοντά στα κέντρα αποφάσεων. Πιστεύω ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο για τον Άρη. Από την στιγμή που η Πολιτεία και ο Άρης ολιγώρησε παλαιότερα και δεν έχει μια δική του έδρα, ένα δικό του γήπεδο, θα είναι ό,τι καλύτερο να έχουμε την χρήση του Αλεξανδρείου Μελάθρου για μια σειρά ετών. Είναι θέμα διαπραγματεύσεων και εκτιμώ πως είναι και θέμα πολιτικής βούλησης τελικά. Από την στιγμή που αυτό το γήπεδο έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άρη και στο μυαλό των φιλάθλων όταν σκέφτονται το Αλεξάνδρειο είναι οι μεγάλες στιγμές που έχει ζήσει ο Άρης, έχουμε ένα κεκτημένο θα έλεγα που μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Να έχουμε την χρήση του γηπέδου για μια σειρά ετών… Μια μακροχρόνια χρήση του Αλεξανδρείου την δικαιούται ο Άρης”.

Για τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των παικτών, τον οποίο σκοπεύει να “φτιάξει” η διοίκηση της ΚΑΕ στο Αλεξάνδρειο:

“Αυτό έχει δρομολογηθεί. Είναι από τις μικρές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή στο Αλεξάνδρειο σε συμφωνία βέβαια με την διοίκηση του Αλεξανδρείου. Είναι μια ιδέα που μας έφερε από την Αμερική ο Βαγγέλης Αγγέλου και με μεγάλη χαρά τόσο εγώ όσο και ο Δημήτρης (σ.σ. Γουλιέλμος), την αποδεχτήκαμε και την υλοποιούμε. Η λογική είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες στο γήπεδο οι παίκτες, να τρώνε εδώ και το πρωινό τους. Στην συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν και αγώνες άλλων ομάδων που τους αφορούν. Μετά θα γίνεται η διδασκαλία, η προπόνηση και ακολούθως θα τρώνε όλοι μαζί. Θα είναι εδώ, δηλαδή, 5-6 ώρες. Ένα σημαντικό κομμάτι τις καθημερινότητάς τους… Αυτό θα τους φέρει και πιο κοντά, θα τους κάνει μια οικογένεια. Θα γνωριστούν καλύτερα, θα υπάρχουν και παιχνίδια… Θα είναι ένας ωραίος χώρος, όπου εκεί θα μπορούν να περνούν ευχάριστα αρκετές ώρες της ημέρας. Αυτός ο χώρος ήδη διαμορφώνεται. Θα υπάρχουν μεγάλες οθόνες για όλες τις χρήσεις. Δηλαδή και για να βλέπουν τα παιδιά αντιπάλους, αλλά και για ψυχαγωγία”.

papageorgiou xaris 7

Για τους παίκτες που φαίνεται να δείχνουν “δίψα” να αγωνιστούν στον Άρη και για την διαφορά πλέον με την οποία αντιμετωπίζονται οι “κίτρινοι” στην αγορά:

“Πρέπει να πω ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και ικανοποίηση το γεγονός πως τόσο οι παίκτες όσο και οι μάνατζερ τους προτίμησαν και επέλεξαν τον Άρη, αν και είχαν κι άλλες προτάσεις, ίσως και πιο δελεαστικές οικονομικά. Οι παίκτες αντιλαμβάνονται πως το ειδικό βάρος της φανέλας του Άρη είναι πολύ μεγάλο, είναι μια ευκαιρία και γι’ αυτούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φορέσουν την κίτρινη φανέλα. Αυτό αποτελεί ικανοποίηση για εμάς την διοίκηση. Φαίνεται πράγματι ότι η πιάτσα, η αγορά, έχει καταλάβει ότι έχει αλλάξει ο Άρης.

Ότι έχουν μπει άλλοι άνθρωποι στην ομάδα και ότι ανταποκρίθηκαν με χαρά στις προκλήσεις που έχουν οι παίκτες που εκπροσωπούν. Ο Αγγέλου με βάση και τα οικονομικά στοιχεία του συλλόγου που είχε στην διάθεσή του, αλλά και την απαγόρευση (σ.σ. μεταγραφών), έφτιαξε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Οι παίκτες είναι πραγματικά αξιόμαχοι. Εγώ καθημερινά που έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ ένα κομμάτι της προπόνησης για να βλέπω την εξέλιξη και την βελτίωση της ομάδας, είμαι εντυπωσιασμένος από το τιμ. Το τιμ είναι καταπληκτικό, τα παιδιά συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πραγματικά ένα πολύ φιλικό, ένα οικογενειακό κλίμα και για μένα αυτό είναι η βάση για να μπορέσει να προχωρήσει η ομάδα.

Η ομάδα βρίσκεται στο κομμάτι της προετοιμασίας, της προσαρμογής γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι παίκτες που έχουν έρθει από διαφορετικές αφετηρίες, από διαφορετικούς συλλόγους και θα πρέπει όλοι αυτοί να ομογενοποιηθούν. Αυτό, βέβαια, είναι δουλειά του Αγγέλου και της τεχνικής ηγεσίας. Είναι αποκλειστικά δικό του κομμάτι. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στο έργο του. Τον έχουμε αφήσει να δουλεύει απερίσπαστος αυτός και οι συνεργάτες του με τα παιδιά και πραγματικά χαίρομαι με το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα. Όλα πάνε πολύ καλά. Βέβαια το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο, το συντομότερο δυνατό γιατί αρχίζουν οι υποχρεώσεις της ομάδας. Πρέπει η ομάδα να γίνει ομάδα πραγματική…”.

Για το πώς “ζει” καθημερινά τον Βαγγέλη Αγγέλου ο οποίος πολλές φορές πηγαίνει στο Παλέ το πρωί και φεύγει βράδυ:

“Έτσι ακριβώς είναι… Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από την εργατικότητά του. Και του Αγγέλου αλλά και των συνεργατών του. Αφιερώνουν σχεδόν το σύνολο των ωρών που έχουν στην διάθεσή τους, από το πρωί ως το βράδυ ασχολούνται με τον σύλλογο. Το γραφείο του είναι παρά δίπλα με το δικό μου, έχω την δυνατότητα να μιλάω με τον κόουτς και με τους συνεργάτες του. Και πραγματικά, όπως είπα, έχω εντυπωσιαστεί με την εργατικότητά του αλλά και με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει. Τον Βαγγέλη τον ήξερα σαν παίκτη. Από εκεί και πέρα τον παρακολουθώ στην πορεία του ως τεχνικό. Είχε θαυμάσιες συνεργασίες με καταξιωμένους προπονητές και νομίζω όλα αυτά σαν σφουγγάρι τα έχει απορροφήσει. Τα έχει κάνει κτήμα του και αυτή την στιγμή βγάζει τις δικές του προτάσεις, τις δικές του αντιλήψεις και τις δικές του εμπειρίες από το σύνολο της καριέρας του ως παίκτης, ως συνεργάτης προπονητή αλλά και ως πρώτος προπονητής σε μια σειρά από ομάδες. Ηλικιακά είναι στην καλύτερη φάση αυτή την στιγμή για να αποδώσει έργο. Νομίζω πως και για τον Αγγέλου ο Άρης είναι ένα στοίχημα. Πρέπει να το κερδίσει κι αυτός, όπως και όλοι μας. Οι Αμερικάνοι λένε ότι πάνω από όλα είναι η ομάδα, είναι το πλάνο. Και όλοι είμαστε στην υπηρεσία του Άρη αυτή την στιγμή”.

Για το πόσο έχει αλλάξει το γενικότερο κλίμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση που έχει πλέον ο Άρης μετά την σκληρή δουλειά που έχει κάνει η διοίκηση και την αρχική δυσπιστία που υπήρχε από διάφορες πλευρές έπειτα τα όσα είχαν συμβεί επί των ημερών Λάσκαρη:

“Είναι πραγματικά μια θεαματική αλλαγή. Επειδή εγώ έζησα τις πρώτες μέρες στη μετά Λάσκαρη εποχή, το κλίμα ήταν πάρα πολύ κακό. Ήταν απίστευτα κακό. Αυτό έχει αλλάξει θεαματικά. Έχουν αντιληφθεί όλοι ότι μιλάνε με ανθρώπους αξιοπρεπείς και έντιμους -όπως είχα αναφέρει και πριν- και ότι πραγματικά μπορούν να μας κοιτάνε στα μάτια και να συνεννοούμαστε. Και ό,τι λέμε, ο λόγος είναι νόμος! Έχει αλλάξει το κλίμα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Θέλουμε να συνεχίσει αυτό το κλίμα… Στις πρώτες επαφές πραγματικά ένιωσα πάρα πολύ άσχημα, όταν μιλούσαν απαξιωτικά για τον Άρη. Είναι κάτι που δεν το αξίζει ο σύλλογος. Αυτό το κομμάτι το αποκαταστήσαμε. Νομίζω έχουμε ανακτήσει ξανά την αξιοπιστία μας και μέρα με την μέρα την χτίζουμε”.

Για την αντιμετώπιση της FIBA προς τον Άρη και για το αν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει (υπό προϋποθέσεις έχει αυτή την δυνατότητα) για να λυθούν κάποιες δικαστικές υποθέσεις όσον αφορά τους παίκτες:

“Η Διεθνής Ομοσπονδία έχει μεγάλο σεβασμό για το όνομα του Άρη και για την ιστορία του. Διακριτικά καταβάλει κι αυτή τις δικές της προσπάθειες έτσι ώστε να εξομαλυνθούν τα πράγματα”.

papageorgiou xaris 6

Για το τεράστιο κεφάλαιο του Άρη, τον Νίκο Γκάλη και για τις επαφές που έχουν γίνει για να έρθει πιο κοντά στην ομάδα ο μεγαλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών:

“Με τον Νίκο μας συνδέει μια κοινή πορεία δεκαετιών. Υπήρξαμε συμπαίκτες. Μετά εγώ στην πορεία συνέχισα ως general manager στα ένδοξα χρόνια της ομάδας και των τριών συνεχόμενων final four. Πάντοτε είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και νομίζω αλληλοκαταλαβαινόμαστε. Ο Νίκος είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο κεφάλαιο και για τον σύλλογο και για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι μεγάλη προσωπικότητα και σίγουρα θα θέλαμε να είναι κοντά μας. Επιθυμία του Δημήτρη (σ.σ. Γουλιέλμου) και δική μου, αλλά και όλης της διοίκησης και όλων των Αρειανών, είναι να έρθει ο Νίκος κοντά μας. Θα είναι μεγάλη μας χαρά. Θα δούμε… Γίνονται επαφές, είναι καλό το κλίμα. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα πρέπει να προσθέσω ότι πέραν της επιθυμίας που όλος ο κόσμος έχει να τον δει κοντά μας, θα πρέπει να σεβαστούμε και την προσωπικότητά του αλλά και τις όποιες αποφάσεις του”.

Για την “επιστροφή” του “Nick Galis Cup”:

“Θα πρέπει να πω ότι από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες να γίνει και φέτος ο θεσμός αυτός. Αλλά υπήρχε μια σειρά γεγονότων… Πρώτα από όλα δεν βρισκόταν ημερομηνίες και για εμάς αλλά και για μεγάλες ομάδες. Μας πίεζε ο χρόνος πάρα πολύ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έγινε. Ήταν επιθυμία και της διοίκησης αλλά και του Δημήτρη (σ.σ. Γουλιέλμου), όπως και σε συζητήσεις που είχαμε με τον Νίκο Γκάλη, ήταν επιθυμία και του ίδιου βεβαίως. Ο μόνος λόγος που δεν έγινε φέτος, ήταν αυτός που ανέφερα. Ήταν επιθυμία όλων ο θεσμός να συνεχίσει φέτος. Δεν βρέθηκαν ημερομηνίες και μια σειρά από ομάδες που θα ήταν δυνατές ώστε να ήταν ισχυρός ο πόλος έλξης για να έρθει ο κόσμος και να δει έναν θεσμό αντάξιο του ονόματος του Νίκου Γκάλη”.

Για την στήριξη της ΚΑΕ προς τα τμήματα υποδομών:

“Ο Άρης για μένα είναι ενιαίος. Αυτή είναι η θέση μου εδώ και πολλά χρόνια. Και όταν λέμε ειδικότερα για το μπάσκετ, τα τμήματα υποδομής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης και επαγγελματικής ομάδας. Εγώ προσωπικά έχω επαγγελματική επαφή και με τον Δημήτρη (σ.σ. Μπουσβάρο) ο οποίος προΐστανται αυτής της προσπάθειας για τα τμήματα υποδομών. Και έχω σαφή άποψη τι γίνεται στις ακαδημίες, στο παιδικό και στο εφηβικό. Θέλω να πάει μπροστά όλο αυτό το κομμάτι που αφορά τις ακαδημίες, το παιδικό και το εφηβικό. Προσπαθούμε να το ενισχύσουμε. Είναι μια σύνθετη προσπάθεια γιατί το βασικό ενδιαφέρον των φιλάθλων είναι η μεγάλη ομάδα, η ανδρική ομάδα και η πορεία της, αλλά εγώ ως παλιός αθλητής του συλλόγου έχω ενδιαφέρον και για τα μικρά παιδιά. Το έχω δείξει επανειλημμένα και είμαι κοντά στις προσπάθειες τόσο του Δημήτρη του Μπουσβάρου, αλλά και όσων είναι κοντά σε αυτά τα τμήματα”.

Για το ότι έκαναν μεγάλη υπομονή οι υπάλληλοι της ΚΑΕ και πως θα πρέπει να τους αναγνωριστεί ότι έβαλαν μπροστά το καλό του Άρη, δεχόμενοι να γίνουν αναπροσαρμογή στους οικονομικούς όρους με τους οποίους εργάζονται:

“Θα συμφωνήσω, έτσι είναι. Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Να τους ευχαριστήσουμε και για την κατανόηση της κατάστασης. Και αυτών που είχαν βιώσει τους προηγούμενους μήνες, αλλά και της τωρινής κατάστασης. Πραγματικά εγώ είμαι χαρούμενος γιατί πέραν του ότι όλοι είναι καταξιωμένοι στον τομέα τους -κάποιοι είναι και επιστήμονες- πάνω από όλα όμως είναι άνθρωποι. Και αυτό το έχουν αποδείξει”.

papageorgiou xaris 8

Για τις ενέργειες της ΚΑΕ να στελεχώσει… όπως πρέπει την ομάδα σε διάφορες θέσεις:

“Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια. Αυτή την στιγμή υπάρχει τιμ μάνατζερ, general manager, υπάρχει τμήμα μάρκετινγκ… Υπάρχει μια ευέλικτη ομάδα συνεργατών που δουλεύουν όλοι προς τον ίδιο στόχο και τον ίδιο σκοπό. Και βέβαια όταν ανέφερα την λέξη τιμ μάνατζερ, επειδή έχει ένα ειδικό βάρος η λέξη αυτή, να μην ξεχνάμε και πάντα καθημερινά να θυμόμαστε τον Βασίλη τον Βουρτζούμη. Είναι ένα όνομα, ένα πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με την λέξη τιμ μάνατζερ, αλλά όπως και να έχει, δεν υπάρχει πιο δόκιμος όρος να χαρακτηρίσουμε τον νέο άνθρωπο που είναι τώρα κοντά στην ομάδα”.

Για το ότι στην “ARIS OPEN DAY” έγινε ειδική αναφορά στον Βουρτζούμη που έχει “φύγει” από την ζωή:

“Όλοι γνωρίζουμε την προσφορά αλλά και τον χαρακτήρα του Βασίλη Βουρτζούμη. Καθημερινά τον σκεφτόμαστε όλοι εδώ μέσα στα γραφεία. Ήταν πάνω από όλα άνθρωπος και φίλος με τον καθένα μας. Με αφορμή αυτό, δεν πρέπει να ξεχάσω τις τρεις κυρίες (σ.σ. υπάλληλοι της ΚΑΕ) που είναι σταθεροί πυλώνες στα δύσκολα και σε εποχές που υπήρχε οικονομική δυσπραγία. Είναι εδώ καθημερινά… Δίχως αυτές τις τρεις κυρίες, την Έλσα Παπαδοπούλου, την Νατάσα Αντωνιάδου και την Ιωάννα Μαυρομάτη δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο σύλλογος. Μπορεί να μην είναι στην γραμμή της επικαιρότητας αλλά δίχως αυτές πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο σύλλογος. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να τις ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που έχουμε καθημερινά για πολλές ώρες στον χώρο των γραφείων”.

Για το σκεπτικό που εκφράζουν κάποιοι για το ότι στην παρούσα φάση πρέπει να αναλάβει την ΚΑΕ Άρης ένας οικονομικά ισχυρός παράγοντας, την στιγμή που έχει προηγηθεί αυτή η τεράστια προσπάθεια της τωρινής διοίκησης:

“Κανείς δεν πρόκειται να έρθει όταν είναι κατεστραμμένος ο σύλλογος. Λένε κάποιοι ‘να έρθει ένας πολυεκατομμυριούχος…’. Μα πώς θα έρθει; Αν υπάρχει καμένη γη, ποιος θα έρθει; Η Θεσσαλονίκη δεν έχει αυτά τα μεγέθη που έχει η Αθήνα. Η Αθήνα έχει έχει 50-100 ανθρώπους που έχουν πολλά λεφτά. Αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει αυτό. Για να έρθει Αθηναίος, δε, θα πρέπει να είναι πολύ ελκυστικό το πακέτο. Αν ακούει 5 εκ. ευρώ χρέη, ποιος θα πλησιάσει; Άρα πρέπει σε πρώτη φάση να εξυγιάνουμε την ΚΑΕ”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/3)

Τα φώτα στο Βελιγράδι και τον Ολυμπιακό «Πλούσιο» είναι το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (…