Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα με εξαιρετικό χαρακτήρα. “Είναι ένας κύριος…”, λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν τον Χάρη Παπαγεωργίου ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της ΚΑΕ Άρης και θα επιχειρήσει να κάνει ένα… restart σε διάφορα θέματα που χρειάζεται να διευθετηθούν έτσι ώστε η ομάδα της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει και πάλι όπως πρέπει.
Φυσικά σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει μαζί του και τον Δημήτρη Γουλιέλμο ο οποίος να σημειωθεί ότι προσέγγισε με μεγάλο σεβασμό τον Παπαγεωργίου προκειμένου εκείνος να δεχτεί να αναλάβει την προεδρία. Με αφορμή τα νέα του καθήκοντα στην ΚΑΕ, ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και ας δούμε κάποια “κομμάτια” της πορείας του Παπαγεωργίου που είχε το παρατσούκλι “χρυσοδάκτυλος”.
Ηταν το “χρυσό χέρι” του Άρη και του ελληνικού μπάσκετ, όπως χαρακτηριστικά λέγεται για εκείνον ο οποίος είχε την ατυχία του να αντιμετωπίσει σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, να μείνει εκτός για τρία χρόνια και αυτό να βάλει “φρένο” σε μια λαμπρή καριέρα.
Από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ…
Αρχικά ο Παπαγεωργίου ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, όμως στην συνέχεια τον “κέρδισε” το μπάσκετ. “Ξεκίνησα την σχέση μου με τον αθλητισμό από πολύ μικρός παίζοντας ποδόσφαιρο. Είχα μια συζήτηση με κάποιους και έλεγαν ότι «αν και ήσουν ο μικρότερος στην γειτονία, όλοι ήθελαν να σε έχουν μαζί γιατί ήσουν το καλύτερο σέντερ φορ στο ποδόσφαιρο». Είχα επαφή με το γκολ δηλαδή…”, έχει αναφέρει ο νυν πρόεδρος της ΚΑΕ. Στα 12 του, στην εκκλησία στην Αγία Τριάδα, έγινε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και όπως τόνισε “παράλληλα ήταν μια πνευματική στέγη δίπλα. Πηγαίναμε, ανταλλάσσαμε απόψεις… Παίζαμε πινγκ-πονγκ, σκάκι και διάφορα άλλα. Αυτό, λοιπόν, ήταν ο κύριος λόγος που μεταπήδησα από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ”.
Τον ήθελε ο ΠΑΟΚ, αλλά…
Ο Παπαγεωργίου “ξεδίπλωνε” τις αγωνιστικές του ικανότητες, έτσι τον προσέγγισαν μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος και μέσα σε αυτές ήταν και ο ΠΑΟΚ. Ωστόσο η επιθυμία του “Δικεφάλου” να τον εντάξει στο ρόστερ του βρήκε… τοίχο καθώς για τον νυν πρόεδρο του Άρη μέτρησε το συναίσθημα. “Στην Αναγέννηση ήμουν από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Εφήβων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είχα ξεχωρίσει ήδη από την μικρή ομάδα της Αναγέννησης και το καλοκαίρι εκείνο σε ηλικία 18 ετών με είχαν διεκδικήσει όλες οι μεγάλες ομάδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Η οικογένειά μου είναι όλη Άρης. Κατακίτρινη οικογένεια… Οπότε για μένα ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση. Από τον ΠΑΟΚ μου έβαλαν μεγάλο δέλεαρ χρηματικό, αλλά για μένα υπερίσχυσε η αγάπη προς τον σύλλογο και προτίμησα τον Άρη”.
Έλεγαν στον Ιωαννίδη “δικός σας είναι αυτός, Θεσσαλονικιός…”
Όσο για το πώς μετακινήθηκε στον Άρη; “Ο Γιάννης Ιωαννίδης βρέθηκε στην Αθήνα, στις προπονήσεις της Εθνικής. Δεν με είχε υπόψιν του. Αυτός ήταν στον Άρη, εγώ ήμουν στην Αναγέννηση. Τον εντυπωσίασε πάρα πολύ η ευχέρεια που είχα στο σκοράρισμα και ρώτησε ανθρώπους εκεί στην προπόνηση «ποιος ήταν αυτός». Μάλιστα τον κορόιδεψαν κατά κάποιο τρόπο, του είπανε «καλά δεν ξέρεις; Θεσσαλονικιός είναι αυτός. Είναι δικός σας…». Και από και πέρα ο Ιωαννίδης ερχόταν με τον Ανέστη Πεταλίδη που είναι ο Πατριάρχης του Άρη σε κάθε ματς της Αναγέννησης για να αποφασίσουν αν είμαι έτοιμος για να παίξω στην μεγάλη ομάδα του Άρη”.
Γιαννάκης: “Εφιάλτης για την οποιαδήποτε άμυνα…”
Στον Άρη ο νυν πρόεδρος της ΚΑΕ έπαιξε 14 χρόνια (1971-1983, 1985-1987), κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1978-1979, 1982-1983, 1985-1986, 1986-1987), ένα Κύπελλο Ελλάδας (1986-1987) και αναδείχτηκε δυο φορές πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής (1975-1976 και 1978-1979, σεζόν κατά την οποία είχε μέσο όσο κοντά στους 40 πόντους και φυσικά ήταν ο ηγέτης των “κιτρίνων”) ενώ υπήρξε διεθνής με την Εθνική oμάδα των Ανδρών από το 1971 μέχρι το 1981.
Ο Παπαγεωργίου διέθετε εξαιρετικό σουτ και όπως έχει τονίσει γι’ αυτόν ο Παναγιώτης Γιαννάκης “ήταν ένας εφιάλτης για την οποιαδήποτε άμυνα γιατί είχε ταχύτητα να σουτάρει αλλά και υψηλό ποσοστό ευστοχίας”. Ποια η άποψη του Γιάννη Ιωαννίδη; “Συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθεί ο Άρης της δεκαετίας του ’80”. Μάλιστα ο Νάσος Γαλακτερός έχει υπογραμμίσει πως ο Παπαγεωργίου “έβαζε σουτ από την σέντρα. Τότε που δεν υπήρχαν τρίποντα. Εντυπωσιακός…”.