Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Είναι φάουλ! Είναι κι αντιαθλητικό;

Είναι φάουλ! Είναι κι αντιαθλητικό;

boban3

Γιώργος Κογκα λίδηςΜε μια πρώτη ανάγνωση η επιλογή των υπευθύνων των ακαδημιών, να υπάρχει σε όλες τις εμφανίσεις το όνομα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, ΜΟΝΟ θετική είναι. Αθλητές όπως ο αείμνηστος Μπόμπαν γράφουν με την παρουσία τους την ιστορία ενός συλλόγου (κι ίσως όχι μόνο) και κάθε νέος επίδοξος παίκτης πρέπει ΠΡΩΤΑ απ’ όλα να μαθαίνει ιστορία. Άρα, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, είναι σωστή ενέργεια.

Αυτά με την… πρώτη ματιά. Αν το ψάξουμε λίγο περισσότερο αρχίζουν οι παθογένειες. Πρώτα απ’ όλα ΔΕΝ ζητήθηκε η συναίνεση του Βλάντο Γιάνκοβιτς, κάτι που είναι αυτονόητο. Ο ίδιος ο αθλητής τόνισε με επιστολή – εξώδικο προς τους «κυανέρυθρους» πως «θα επιθυμούσα, ως έχω κάθε νόμιμο δικαίωμα, οποτεδήποτε στο μέλλον επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε το όνομα του αείμνηστου BOBAN JANKOVIC, πρέπει να λαμβάνετε την προηγούμενη έγγραφη συναίνεσή μου».

Αν κι εκ των υστέρων («για να μη δημιουργήσω κάποιο θέμα στην ομάδα που αγωνίστηκε ο αείμνηστος πατέρας μου αλλά και στην ομάδα που εγώ ο ίδιος ανδρώθηκα μπασκετικά», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε) ο Βλάντο έδωσε τη συγκατάθεσή του, σημείωσε κάτι που είναι κι όλη η ουσία της υπόθεσης: «Αυτή η συγκατάθεση δίνεται μόνο για τη μνήμη του πατέρα μου και δεν προσπορίζει κανένα οικονομικό όφελος, σε μένα ή στην οικογένεια μου».

Ισχύει άραγε το ίδιο και για τον σύλλογο; Η απάντηση είναι (δυστυχώς) ΟΧΙ. Κάτω από το όνομα του ΜΠΟΜΠΑΝ υπάρχει ο χορηγός της ομάδας. Κι εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Γιατί από τη μια είναι λογικό οι ομάδες να αναζητούν χορηγούς για να επιβιώσουν (όχι απλά θεμιτό, αλλά κι υποχρέωση των διοικούντων), από την άλλη είναι -το αναφέραμε και πιο πάνω- σπουδαίο να «διδάσκουν ιστορία» τα νέα παιδιά, όμως πόσο εύκολα «παντρεύονται» αυτά τα δύο;

Η αλήθεια είναι πως η φανέλα με το όνομα του αείμνηστου Μπόμπαν από πάνω και τον χορηγό από κάτω χάνει την αξία της. Φτηναίνει κι αυτό -εικάζω- είναι που ενόχλησε και τον Βλάντο. Θα μπορούσε ο χορηγός να ήταν στο σορτσάκι, στο στήθος, όχι κάτω από το όνομα του πατέρα του. Λεπτομέρειες θα πείτε, αλλά ο διάβολος πίσω από τις λεπτομέρειες κρύβεται.

Αν -δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε το αντίθετο- δεν ήταν πρόθεση των εμπνευστών να εκμεταλλευτούν τη μνήμη του Μπόμπαν (διαφορετικά δεν έχουν θέση στον Πανιώνιο), ήταν ατυχές το αποτέλεσμα. Εξ ορισμού λάθος το ότι δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Βλάντο και της οικογένειας, αλλά και λάθος ο συνδυασμός του ονόματος του Μπόμπαν με τον χορηγό.

Λάθη δεν κάνουν όσοι δεν εργάζονται και στον Πανιώνιο οι υποδομές δουλεύουν πολύ καλά. Υπάρχουν και λάθη που «απαγορεύονται». Όπως και να ‘χει, υπάρχει χρόνος να διορθωθούν τα λάθη, ειδικά από τη στιγμή που ο Βλάντο δεν τράβηξε το σχοινί (προς τιμήν του).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…