Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Αντετοκούνμπο: Κοίτα τι έκανε

Αντετοκούνμπο: Κοίτα τι έκανε

giannis antetokounmpo

Γιώργος Κογκα λίδηςΕίναι φορές που αναρωτιέμαι όχι τι σκέφτεται ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, αλλά αν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί, πριν αποφασίσει να μιλήσει. Δεν θα γυρίσω στις αλήστου μνήμες ατάκες, τις οποίες υποχρεώθηκε να… μαζέψει («παρερμηνεύτηκαν τα λόγια μου» είναι η μόνιμη επωδός, μετά από μια ατυχή δήλωση), γιατί δεν έχει καμία αξία. Θα μιλήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών, η οποία είναι καθαρή και δεν επιδέχεται… παρερμηνειών, σε μια άλλη οπτική όσων ειπώθηκαν για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η ΕΟΚ διατηρεί -μεταξύ άλλων- λογαριασμό στο Instagram. Μέχρι τη στιγμή που κατέγραψα τις σκέψεις μου, είχε 1,373 δημοσιεύσεις και 27.9k ακόλουθους. Αντίστοιχο λογαριασμό έχει κι ο «Greek Freak», με 565 δημοσιεύσεις και 3.2m ακόλουθους. Ξεροκατάπιατε; Η διαφορά είναι χαοτική, αλλά μέχρι αυτό το σημείο ελαφρώς αδιάφορη για όλους.

Η ΕΟΚ ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram μια ομαδική φωτογραφία της Εθνικής. Την ίδια φωτογραφία πήρε αργότερα ο Αντετοκούνμπο και ανέβασε στον δικό του λογαριασμό. Η ανάρτηση από την Ομοσπονδία «αρέσει σε 4,007» κι η αντίστοιχη ανάρτηση του Γιάννη «αρέσει σε 104,219». Ξεροκατάπιατε; Η διαφορά είναι χαοτική κι αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον για όλους μας.

Ο Γιάννης, με το ίδιο αντικείμενο, την ίδια φωτογραφία, πέτυχε (σε χρόνο μηδέν) 26 φορές καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό της ΕΟΚ. Ακόμα κι αν δεν πρόσφερε ως παίκτης στα «παράθυρα», η προβολή της επιτυχίας της Εθνικής είναι τέτοια, που απογειώνει το ελληνικό μπάσκετ, μέσω της «επίσημης αγαπημένης». Είναι πρόδηλο ότι κανείς δεν θέλει τον Αντετοκούνμπο για να χειρίζεται τους… λογαριασμούς της ΕΟΚ στα social media, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους αριθμούς.

Η προσφορά ενός παίκτη με αυτό το εκτόπισμα, ενός αθλητή που πριν ακόμα διαγράψει ουσιαστική πορεία στο ΝΒΑ βλέπει τη φανέλα του να «πουλά» τρελά (είναι μέσα στις πέντε πιο εμπορικές όλων των εποχών), ΔΕΝ είναι μόνο αγωνιστική. Είναι πρόδηλο ότι όλοι μας θέλουμε να τον βλέπουμε να κάνει… πτήσεις με το εθνόσημο στο στήθος, ότι όλοι μας περιμένουμε να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της Εθνικής, ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα με τον Γιάννη στη 12άδα, αλλά το μπάσκετ δεν παίζεται μόνο στις τέσσερις γραμμές.

Ακόμα κι αν κάποιος θελήσει να κατηγορήσει τον Αντετοκούνμπο για τη μη παρουσία του, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι η επιλογή του να σηκώσει την εικόνα της Εθνικής έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Κι ένας έξυπνος διαχειριστής (εν προκειμένω η ηγετική ομάδα της ΕΟΚ) έπρεπε να είχε φροντίσει να καθοδηγήσει, να ομαδοποιήσει και να διοχετεύσει την ενέργεια των προβεβλημένων αθλητών στα ΜΚΔ.

Αν (για παράδειγμα) ένας εκ των 13 δημοσιογράφων που έχει στη δούλεψή της η ΕΟΚ, έλεγε (κι έπειθε) στους παίκτες να ποστάρουν μία (1) φωτογραφία , ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο… μπαζ, θα είχαμε συνοδεύσει τη νίκη – πρόκριση επί της Γεωργίας με μια άτυπη (ανέξοδη) αλλά πολύ ουσιαστική καμπάνια στα social media.

Πώς να σκεφτούν αυτά άνθρωποι που είναι στις παρυφές των 80 ετών, ή τα έχουν ξεπεράσει; Όσο για τους απασχολούμενους από την ΕΟΚ δημοσιογράφους, είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν ασχολούνται. Ενδεχομένως έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους στα ΜΚΔ, στρεφόμενοι κατά ημών, που επιμένουμε να κριτικάρουμε την Ομοσπονδία.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…