Κεντρική NBA NCAA Rebounding Life (vid)

Rebounding Life (vid)

izzo spartans

Έχεις αναρωτηθεί για τη σημασία των δεδομένων ή ασήμαντων λεπτομερειών και το πόσο διαφορετικά θα είχαν επηρεάσει τη ροή της ζωής σου εάν επένδυες διαφορετικά επίπεδα προσοχής;

Η πορεία μας σε τούτο εδώ τον κόσμο αποτελεί ένα συνονθύλευμα επιλογών, λαθών, παρεξηγήσεων, συμπτώσεων που μας έχουν φέρει στο σημείο που βρισκόμαστε.

Πόσες φορές έχεις αναλογιστεί κατά πόσο ορισμένες καταστάσεις θα είχαν διαφορετική τροπή και κατάληξη εάν είχες δώσει σημασία στα επιμέρους δέντρα και δεν αρκούσουν στο δάσος; Φαντάζει άκρως κουραστική και, για πολλούς, αχρείαστη διαδικασία. Αυτό εξαρτάται από την αντίληψη που έχει σχηματίσει για τη ζωή ο καθένας μας.

Ωστόσο, ίσως θα άξιζε να επιδοθείς σε αυτήν έστω και δοκιμαστικά.

Κάποιοι έχουν κάνει τρόπο ζωής και φιλοσοφίας τους την ενασχόληση με τις φαινομενικά ασήμαντες πτυχές.

Οι παραπάνω σκέψεις αναπήδησαν ορμώμενες από την πορεία του Τομ Ίζο. Ο προπονητής των Σπάρτανς του κολεγίου του Μίσιγκαν, από το 1995, έχει αφιερώσει την καριέρα του και την οικοδόμηση της αγωνιστικής του φιλοσοφίας γύρω από την τέχνη του ριμπάουντ.

Σαν να λέμε τον μπασίστα του συγκροτήματος, την σως στο μπέργκερ ή το numpad του πληκτρολογίου. Κανείς δεν εφιστά την απαιτούμενη προσοχή αλλά μόλις αυτά αφαιρεθούν ή παραμεληθούν, τότε η μαγιά της απόλαυσης εξαλείφεται

Ο Ίζο, λοιπόν, διαμηνύει και διδάσκει πως το ριμπάουντ δεν αποτελεί μια αλλοπροσάλλως τυχαία πτυχή του μπάσκετ, ούτε μπορεί να υπερκαλυφθεί από την ύπαρξη σπουδαίων αθλητικών προσόντων.

Το rebounding μπορεί να αποτελέσει μια σταθερά του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας εφόσον χτιστεί συγκεκριμένη προπονητική ιδεολογία και επεστηθεί στοχοπροσήλωση γύρω από αυτόν τον τομέα, ώστε να μην εναποτίθεται αποκλειστικά στις ορέξεις της τύχης. Έγκειται στην ανάπτυξη σκληροτράχηλου μενταλιτέ ώστε οποιοσδήποτε παίκτης, ανεξαρτήτως προσόντων ή ύψους, να είναι σε θέση να αποδώσει τα μέγιστα.

Ένα παράδειγμα του τρόπου που προσεγγίζει το ζήτημα ο Ίζο:

Έχει επινοήσει μια άσκηση που ονομάζει War Drill. Πέντε αμυνόμενοι εντός ρακέτας και πέντε επιτιθέμενοι πιο έξω. Σε κάθε άστοχο σουτ οι πρώτοι πρέπει να εξασφαλίσουν το ριμπάουντ. Το θέμα είναι πώς το κάνουν.

Αντί για το παραδοσιακό box out, χρησιμοποιείται το “play” (αν μπορούμε να το ορίσουμε έτσι) Hit-Find-Fetch. O αμυνόμενος χτυπάει δυνατά τον επιτιθέμενο με τον πήχη -κάτι που επιτρέπεται από τους κανονισμούς κι έτσι αποφεύγεται το φάουλ- στη συνέχεια γυρνάει με πρόσωπο στο καλάθι αναζητώντας την μπάλα και τρέχει προς την τροχιά της ώστε να την “μαζέψει”, αντί να περιμένει απλά το πού θα καταλήξει μετά το άστοχο σουτ.

Η τύχη πότε έρχεται και πότε όχι προς τα σένα. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να την προκαλείς ώστε να αυξήσεις δραματικά τις πιθανότητες να ευνοεί εσένα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Χτύπα δυνατά τη μοίρα (hit), ψάξε το πιο ευοίωνο μονοπάτι (find) και τρέχα προς αυτό αβυσσαλέα (fetch)!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε NCAA

Δειτε επισης

Σφαιρόπουλος: «Παρά τις απουσίες μας, ελάτε να μας στηρίξετε»

Μήνυμα προς τον κόσμο έστειλε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο Έλληνας τεχνικός, Γιάννης Σφαιρόπο…