Εδώ και καιρό, πάρα πολλοί άνθρωποι του μπάσκετ (τελευταίοι εμείς) φώναζαν να αναρτηθούν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι αποφάσεις της ΕΟΚ. Κι είναι αυτονόητο πως μια ομοσπονδία που επιδοτείται οφείλει να εμφανίζει τις συμφωνίες, τις μισθοδοσίες, όλες τις πράξεις της. Εξ ου και το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», διαφορετικά δεν έχει νόημα η ύπαρξή του.
Αίφνης (και μπράβο τους), στο κατακαλόκαιρο, οι υπάλληλοι της Ομοσπονδίας ανάρτησαν πάνω από 200 πράξεις. Δεν είναι κακό. Την ώρα που ο κόσμος έλειπε σε διακοπές, οι «ομοσπονδιακοί» ανακάλυπτα το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Αποφάσεις που αφορούν στην τριετία 2015 – 2017 κι όπως αντιλαμβάνεστε είναι ελάχιστες, ενδεχομένως κι επιλεκτικές.
Μας κάνει εντύπωση το ότι δεν ξεκίνησαν από το 2010 (ως όφειλαν), όπως επίσης ότι δεν έβαλαν μπροστά τις αποφάσεις του 2018, ώστε να είναι νόμιμες (και ηθικές) οι όποιες καταβολές, αλλά πάμε παρακάτω. Σημειώνουμε επίσης ότι έχουν δοθεί αποσπασματικά οι πληρωμές, όχι οι συμβάσεις, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα.
Αν και θέλει πολύ ψάξιμο, με μια πρώτη ματιά διαπιστώσαμε πως -για παράδειγμα- οι αμοιβές των προπονητών και των τεχνικών συμβούλων (που έχουν κωδικό 251) το 2017 φτάνουν συνολικά στα 253.316 ευρώ, ενώ στον απολογισμό του 2017 που διανεμήθηκε στην Γενική Συνέλευση ήταν 403.280 ευρώ. Κάπου αλλού έχουν πάει τα 150.000 ευρώ, αλλά πού; Δεν διευκρινίζεται.
Υπάρχει έγγραφο «εξόφλησης μισθοδοσίας προσωπικού», που φτάνει στα 377.379 ευρώ, ενώ στον απολογισμό του 2017 που διανεμήθηκε στην Γενική Συνέλευση ήταν 520.694 ευρώ. Δίχως ονοματεπώνυμο και συμβάσεις (στα προσεχώς). Πάλι δεν βγαίνουν οι αριθμοί (κωδικός 211).
Η Ομοσπονδία πληρώνει (φανταζόμαστε κάποιους μόνιμα και κάποιους περιστασιακά) 13 δημοσιογράφους! Τα ονόματά τους: Μενέλαος Σεβαστιάδης, Σοφία Γιαλλελή, Γιώργος Βαλαβάνης, Γιάννης Πάλας, Σταύρος Σουντουλίδης, Αργύρης Αργυρόπουλος, Χρήστος Ρομπόλης, Κώστας Κούσης, Στάμος Θέος, Τζένη Γραβιά, Μιχάλης Λεάνης, Σοφία Βαλσάμη, Βασίλης Τσιότρας). Δεν ξέρουμε αν συνεχίζει και το 2018, αλλά αλήθεια χρειάζεται τόσους πολλούς για να βγάλει προς τα έξω την επικοινωνιακή της πολιτική;
Καλά να είναι οι άνθρωποι, δεν υπάρχει αντιζηλία, αλλά από τη στιγμή που είναι απλήρωτοι διαιτητές και προπονητές, δεν βγαίνει και με λιγότερους η δουλειά; Δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε. Αν, πάντως, χρειάζονται κι άλλα χέρια, έχουμε να προτείνουμε αρκετά παιδιά (κανένα από το ebasket, εμείς είμαστε -ευτυχώς- ασύμβατοι).
Μάθαμε (με χαρά) πως δεν είναι μόνο ο Γιώργος Κόνιαρης νομικός σύμβουλος της ΕΟΚ, αλλά και ο Νικόλαος Αλεξάνδρου, γιος του επίτιμου προέδρου Ζαχαρία Αλεξάνδρου (μην ξεχνάτε ότι από την ΕΣΚΑ, Ένωση της ΕΟΚ, πληρώνονταν κι ο γιος του Τάκη Τσαγκρώνη). Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μας ότι προσφέρει τις νομικές του γνώσεις στην Ομοσπονδία, ειλικρινά χαιρόμαστε (το ξαναγράφουμε) που το… μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά.
Είναι αλήθεια πως θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμα πληρέστερη πληροφόρηση, αλλά είναι ένα βήμα. Για να μαθαίνουμε, να ξέρουμε πλέον τι, πώς και γιατί, να είναι καθαροί οι όροι και οι ρόλοι καθενός, αλλά και να συγκρίνουμε τους αριθμούς, για να βγάζουν νόημα. Για παράδειγμα, στους προπονητές εμφανίζεται να πληρώνεται κάθε μήνα (με μεγάλο ποσό) ο Φώτης Κατσικάρης. Είναι χρωστούμενα και για πόσο καιρό; Ποια ήταν η αρχική συμφωνία;
Εμφανίζεται κι ο ΤάκηςΜπακογιώργος. Είναι μόνιμος υπάλληλος ή αποσπασματικά απασχολείται ως προπονητής; Κι αν είναι μόνιμος υπάλληλος το ποσό που εμφανίζεται είναι από τη μισθοδοσία του (κανονικά έπρεπε να είναι στην άλλη -ανώνυμη για την ώρα- κατάσταση); Αν δεν είναι από τη μισθοδοσία του, μπορεί (ηθικά) κάποιος να παίρνει δεύτερο μισθό από την ίδια Ομοσπονδία; Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, αλλά φανταζόμαστε πως αφού έγινε η αρχή, θα μας λυθούν όλες οι απορίες.
Βέβαιον είναι ότι θα επανέρθουμε…
* Για να δείτε με τα μάτια σας όσα περιγράψαμε, πατήστε εδώ