Κεντρική Basket League Άρης Όταν ο “Θεός” υποσχόταν πως θα παίξει… μεγάλο μπάσκετ! (pic)

Όταν ο “Θεός” υποσχόταν πως θα παίξει… μεγάλο μπάσκετ! (pic)

galis aris kae

κατορθώματά του… αμέτρητα, οι διακρίσεις του πάρα πολλές και αν μη τι άλλο τεράστιος ο σεβασμός όλου του μπασκετικού κόσμου προς το πρόσωπό του. Ο Νίκος Γκάλης “ζωγράφιζε” στο παρκέ έχοντας κερδίσει πολλούς τίτλους (Πρωτάθλημα Ελλάδος το 1983, το 1985, το 1986, το 1987, το 1988, το 1989, το 1990 και το 1991, Κύπελλο Ελλάδος το 1985, το 1987, το 1988, το 1989, το 1990, το 1992 και το 1993, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ το 1987 και ασημένιο μετάλλιο το 1989) και έχοντας πολλά προσωπικά ρεκόρ ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το γεγονός της εισόδου του στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame (αυτό έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017).

Με αφορμή τα γενέθλιά του και το υπέροχο “ταξίδι” του “γκάνγκστερ” μέχρι την καταξίωση, θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Στην “εκκίνηση” εκείνου του “ταξιδιού” κατά την διάρκεια του οποίου ο Γκάλης έκανε σαφές πως αποτελεί τον μεγαλύτερο Ελληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών και στην… ξεχωριστή υπόσχεση που είχε δώσει (μετά το πρώτο του επίσημο παιχνίδι) για όσα θα ακολουθήσουν.

Οι 30 πόντοι με Ηρακλή και η… κριτική από τον Τύπο

Ο “γκάνγκστερ” είχε έρθει στον Άρη το 1979 και το ντεμπούτο του έγινε στις 2/12/79, σε ματς απέναντι στον Ηρακλή. Είχε πετύχει 30 πόντους αλλά ο Τύπος δεν ήταν ευχαριστημένος με την όλη παρουσία του σε εκείνο το παιχνίδι. “Ο Γκάλης έπαιξε πολύ ατομικά…”, ήταν ένα από τα σχόλια σε μερίδα των ΜΜΕ όπου είχε γραφτεί και το εξής: “Ο Άρης ήταν μέτριος αν και είχε στη σύνθεσή του τον Γκάλη ο οποίος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα χρήματα που διετέθησαν για την απόκτησή του, μονοπώλησε τις επιθετικές ενέργειες των κιτρίνων και έκανε πολλά σοβαρά λάθη”.

Το ματς με τον ΠΑΟΚ από το οποίο… προήλθε το γνωστό σύνθημα “τι την έκανε την μπάλα ο Θεός” λόγω της ενέργειας του Γκάλη στο τέλος του αγώνα, την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο

“Εσύ τι πιστεύεις, θα τα ξαναχάσω;”

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, που τότε ήταν συμπαίκτης του Γκάλη, είχε πει για εκείνο το ματς του Άρη με τον Ηρακλή: “Ο κόσμος είχε κατακλύσει το γήπεδο γιατί ήθελε να δει τον Νίκο αγωνιζόμενο. Είχε οικτρά ποσοστά, ήταν τρομερά άστοχος. Την επόμενη μέρα πήγα στην προπόνηση και δεν άντεξα. Κάναμε εκεί στο γήπεδο της Χαριλάου και του είπα: «Νίκο έχασες πολλά σουτ, δεν έδωσες την μπάλα. Δεν την μοίρασες».

Ο Νίκος πάντα είχε την απάντηση έτοιμη… Μου λέει: «Από που τα έχασα τα σουτ;». Με προβλημάτισε εκείνη την στιγμή… Δεν σούταρε ποτέ από μακριά. Έκανε σουτ γύρω από την ρακέτα ή λέι απ. Του έδειξα τα σημεία μέσα στην ρακέτα που όντως είχε χάσει αρκετά σουτ. Μου λέει, «εσύ τι πιστεύεις, θα τα ξαναχάσω»; Και δεν τα ξαναέχασε…”.

Η… υπόσχεση πως θα παίξει μεγάλο μπάσκετ

Γενικότερα είχε ασκηθεί κριτική στον Γκάλη από το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τον Άρη και ο “γκάνγκστερ” τότε προχώρησε σε μια… προφητική δήλωση. Αφού παραδέχτηκε πως δεν έκανε πολύ καλό ματς απέναντι στον Ηρακλή παρά το ότι πέτυχε 30 πόντους, ζήτησε υπομονή από τους φίλους του Άρη και τόνισε πως θα παίξει μεγάλο μπάσκετ! Και αυτό το έκανε

galis pic

Ο Γκάλης έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να “μεγαλώσει” ο Άρης και να γίνει το “αφεντικό” στην Ελλάδα ενώ οι “κίτρινοι” αποτέλεσαν υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη. Μπορεί εκείνος ο αγώνας με τον Ηρακλή να μην… εντυπωσίασε πολύ κόσμο όσον αφορά τις ικανότητες του Γκάλη, αλλά ο “γκάνγκστερ” κατά την πορεία της καριέρας του φρόντισε να δείξει πόσο τεράστιος παίκτης ήταν κερδίζοντας την εκτίμηση όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτων οπαδικής προτίμησης. Ο Γκάλης… ήξερε πως θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του και εκείνα τα λόγια του (ότι θα παίξει μεγάλο μπάσκετ) έγιναν πράξη. Το ebasket.gr εύχεται στον “γκάνγκστερ” χρόνια πολλά!

agalis fanela

aris galis

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…