Ο Χρυσόστομος Σχινάς κρατά την τύχη του ΣΕΔΚΑ στα χέρια του. Την κρατούσε έτσι κι αλλιώς, αλλά επέλεξε (αρχικά) να κρίνει κατά συνείδηση τις όποιες προτάσεις γίνονταν και να συμπλέει με την πλευρά που θα τον έπειθε κάθε φορά. Αυτό ήταν ένα όμορφο «τρικ» για να αποφύγει να πάρει θέση. Τώρα, όμως, είναι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει.
Από τους εννέα που εξελέγησαν στον Σύνδεσμο της Αθήνας, οι τρεις (Γκόντας, Βορεάδης, Μαύρος) παραιτήθηκαν. Σημειώστε ότι ήταν ο πρώτος, ο τρίτος και ο έκτος σε σταυρούς, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, το εννεαμελές Δ.Σ. συμπληρώθηκε από τους τρεις αναπληρωματικούς (Τηγάνης, Ζακεστίδης, Μαυρουδής), άρα για την ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα.
Έλα, όμως που και ο Μαυρουδής θα παραιτηθεί (αν δεν έχει παραιτηθεί ήδη), οπότε το συμβούλιο μένει με οκτώ μέλη κι ήδη υπάρχει θέμα λειτουργίας του. Ο Τόμι Σχινάς έχει δύο επιλογές: Ή στηρίζει την υπό τον Βασιλακόπουλο διοίκηση του Θοδωρή Βιδάλη, γνωρίζοντας πως δεν είναι καν εννεαμελές το Δ.Σ., ή παραιτείται (μαζί με τον Ζακεστίδη, που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του), ώστε να προκληθούν εκ νέου εκλογές.
Είναι πλέον μονόδρομος για τον Σχινά, να αποδείξει αν θέλει έναν ισχυρό ΣΕΔΚΑ, ή έναν Σύνδεσμο (τον μεγαλύτερο της χώρας) υποταγμένο στα «θέλω» του «πατερούλη». Κι είναι δεδομένο ότι έτσι όπως είναι κουτσουρεμένο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αδύναμο, δεν εκφράζει τη βούληση των διαιτητών της Αθήνας, δεν μπορεί να διοικήσει.
Το να μείνει σε αυτό το Δ.Σ. σημαίνει ότι τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΕΟΚ, καθώς δεν μπορούμε να σκεφτούμε πώς θα μπορέσει αυτό το σχήμα των οκτώ ανθρώπων να εκφράσει εκείνους που υπερψήφισαν τον Γκόντα, τον Βορεάδη και -φυσικά- τον Τόμι (δεύτερος σε σταυρούς).
Ιδού ο ΣΕΔΚΑ, ιδού κι ο δρόμος για να δείξει αν είναι αντισυμβατικός ή κομμάτι του συστήματος.