Κεντρική Ελλάδα “Έχουν κάνει ζημιά σε μένα και την οικογένειά μου”

“Έχουν κάνει ζημιά σε μένα και την οικογένειά μου”

Ο Γιάννης Φούφης μαζί με τον Σπύρο Γκόντα είναι σε κόντρα με την ΕΟΚ και την ΚΕΔ. Ο Έλληνας διαιτητής μίλησε για την όλη κατάσταση και τη μη χρησιμοποίηση του και όπως τόνισε όλο αυτό έχει κάνει ζημιά στον ίδιο, αλλά και στην οικογένεια του.

Αναλυτικά όσα είπε στο Arena Fm 89,4:

“Χαίρομαι που γίνονται συζητήσεις για να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει ότι ο διαιτητής δεν έχει φωνή και μάλιστα σκόπιμα. Δεν έχουμε καταλάβει για ποιο λόγο συμβαίνει. Κρατάει δύο χρόνια αυτό. Όλα ξεκίνησαν με την κόντρα FIBA – Euroleague. Για να καταλάβει ο κόσμος τι συνέβη. Ούτε και η δικιά μου η δουλειά είναι να γίνομαι ντετέκτιβ και να τρέχω στα Αστυνομικά τμήματα. Ο διαιτητής εγώ και οι άλλοι τρεις συνάδελφοι που πήγαμε Euroleague, δεν το κάναμε έτσι απλά. Δεν ανοίξαμε μια πόρτα και είπαμε ήρθαμε. Υπήρχε μια κατάσταση.

Το 2010 με πρότεινε η Euroleague στους πέντε καλύτερους νέους διαιτητές και έτυχε να είμαι εκεί. Ανήκω εκεί. Όποτε όμως με χρειαζόταν το καλοκαίρι η FIBA και όχι μόνο αυτή, εγώ ήμουν ευχαρίστως εκεί. Αποφάσισε ο Βασιλακόπουλος να την πληρώσουμε εμείς. Γιατί δεν τιμωρείς όμως και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που παίζουν Euroleague; Φορολογούμενος είμαι, κόβω τιμολόγια, βάλλομαι από παντού, έχουν κάνει ζημιά σε μένα και την οικογένειά μου. Το σπίτι μας δεν θέλουμε να το πάμε στα δικαστήρια, θέλουμε να βρούμε μία λύση. Εμείς η νέα γενιά μόνο με γεγονότα και ντοκουμέντα θα μιλάμε. Οι αμπελοφιλοσοφίες ανήκουν αλλού. Εμείς εισπράξαμε αλαζονία, εμπάθεια και εμμονή».

Για το αν μέχρι τότε έγινε συνάντηση πριν έρθει σε αυτό το σημείο: “Σας ορκίζομαι ότι έχω χάσει τον αριθμό που έχουμε κάνει όλοι μαζί. Ειλικρινά σας μιλάω. Από τον συχωρεμένο Μπατζούρη μέχρι τον Βασιλακόπουλο προσπαθούσαμε με επιστολή του Μπάουμαν ότι ποτέ δεν ζήτησα κάτι, που αναγνωρίζεται η Euroleague και το Eurocup να καταλάβουμε ποιο είναι το λάθος που κάνουμε και μας αποκλείει από το ελληνικό πρωτάθλημα. Απάντηση δεν έλαβα ποτέ. Δώστε μου λίγο χρόνο να πάω Γενεύη να το συζητήσω και θα σας απαντήσω είχε πει. Ακόμη μας λέει, δεν ξέρω για ποια Δευτέρα μιλούσε. Χάνουμε την περασμένη σεζόν και φτάνουμε στη φετινή. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, πάμε αναγκαστικά στα δικαστήρια. Τον Νοέμβριο καταθέτουμε τα χαρτιά για πρώτη εκδίκαση. Το ΑΣΕΑΔ μας δικαίωσε στις 19 Γενάρη, ήρθε και η 2η απόφαση του ΑΣΕΑΔ, που επικυρώνει τη δικαίωσή μας. Εντωμεταξύ, μας τιμωρούν άλλες 60 μέρες από την ΕΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Δικαιωνόμαστε, πάμε το χαρτί και τους λέμε “βάλτε μας να παίξουμε”. Πάμε με όλη την καλή διάθεση, προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε για το αν έχουμε το δικαίωμα να οριστούμε από Α1 γυναικών μέχρι Α1 ανδρών.

Μετά από όλα αυτά αυτά δεν θεωρείται εμπαιγμός, κοροϊδία και ειρωνεία; 2-3 παιχνίδια σφυρίξαμε έκαστος. Αυτό ήταν. Εμείς από το καλοκαίρι του 2017 βάσει της FIBA και οι τέσσερις ανήκουμε στην ελίτ των διαιτητών. Όποιος παρακολουθεί καταλαβαίνει τι σημαίνει ελίτ των διαιτητών.

Φτάνω στο χθες. Πριν μια εβδομάδα ανακοίνωσαν μια λίστα με τους 20 και δεν ήμασταν μέσα. Τι έπρεπε να κάνουμε εμείς δηλαδή; Δεν ήταν φυσιολογικό να παρουσιαστούμε και να ζητήσουμε τον λόγο; Ξέρετε τι μας είπαν; Κάντε ένα χαρτί να σας απαντήσουμε εγγράφως. Συγγνώμη προς όλους, ο κάθε άνθρωπος έχει όρια. Αν είναι κάποιος άλλος, να έρθει να κάνουμε διάλογο να καταλάβω το λάθος μου. Από που βγαίνει το ότι δεν είμαι καλός διαιτητής; Έχεις τέσσερις διαιτητές ευρωλιγκάτους που ανήκουν στην ελίτ της Παγκόσμιας FIBA, που δεν έχει ακουστεί τίποτα από τους διαιτητές και θεωρείς ότι δεν είναι καλοί. Δεν πήραμε καλή απάντηση. Έστω του τύπου “εμείς θεωρούμε ότι δεν σφυρίζετε καλά”, μια τεκμηρίωση. Αλλιώς πάμε σε άλλες εποχές.

Όταν διώχνω κάποιον από την επιχείρηση μου, του εξηγώ τον λόγο, του δίνω ένα επιχείρημα. Ακόμη και την ύστατη στιγμή τους προειδοποιήσαμε ότι θα κάνουμε μήνυση με αυτόφορη καταγγγελία. Η απάντησή τους ήταν “κάντε ό,τι θέλετε, δεν μας νοιάζει”. Ένας να βγει να μου πει “κάνεις λάθος Φούφη, δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό”. Πόσα χρόνια να περάσουν για να βρεθεί λύση, που δεν υπάρχει στο πρόβλημα;”.

Για το ότι δεν είναι καλή εικόνα να συλλαμβάνεται ο Βασιλακόπουλος: “Σε κανέναν δεν άρεσε, ούτε σε εμάς, δεν γελούσαμε. Ακούστε όμως. Κάνεις όλα αυτά. Εγώ που είμαι επαγγελματίας δεν έπρεπε μετά από δύο ολόκληρες αγωνιστικές σεζόν να ζητήσω τον λόγο; Με πολύ ευγενικό τρόπο και χαμηλόφωνα πήγαμε και είπαμε γεια σας γιατί δεν παίζουμε. Ο δικηγόρος ήρθε μετά. Όταν ακούσαμε την ατάκα την θεϊκή, τότε τον καλέσαμε. Παράτησε την δουλειά του για να έρθει να μιλήσει να μπορέσει να δώσει την ακριβή έκταση του προβλήματος”.

Για το ότι όπου κρίνουν τους βάζουν και όποτε όχι, μετά την υπόθεση του ΑΣΕΑΔ: “Πώς είναι δυνατόν να έχεις τέσσερις διαιτητές στην ελίτ του γκρουπ των διαιτητών της FIBA να σφυρίζουν τα πιο σημαντικά παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα, να έχεις ανθρώπους που έχουν παίξει επί σειρά ετών τελικούς των τελικών και να τους κρίνεις ως κατώτερους των περιστάσεων και να βάζεις άλλους εάν καταφέρουν να πείσουν το δικαστήριο ότι τα δικά τους επιχειρήματα είναι πιο σωστά από τα δικά μας, εγώ μετά θα πω γιατί το ΑΣΕΑΔ μας δικαίωσε”.

Γιατί δεν τους ορίζει η FIBA: “Μέσα στη σεζόν δεν μπορούμε να παίξουμε κάπου αλλού, παρά μόνο στα τουρνουά των Εθνικών ομάδων το καλοκαίρι. Για ποιο λόγο δεν μας επέλεξε γι αυτά, είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα καλοκαιρινά τουρνουά. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται στη χώρα μας; Οι άλλοι διαιτητές που παίζουν στη χώρα τους και δεν παίζουν στα καλοκαιρινά τουρνουά, τι πρέπει να κάνουν; Πέρυσι, αποκαλύφθηκε και η γύμνια που κάλεσε διαιτητές από άλλες ενώσεις. Έχει την πολυτέλεια η Ελλάδα να επιλέξει μεταξύ των κορυφαίων διαιτητών; Εδώ και με ό,τι προηγήθηκε τις προηγούμενες σεζόν και με τα δικαστήρια, η επίσημη απάντηση της Ομοσπονδίας είναι γιατί δεν πάτε να κάνετε μήνυση στη FIBA; Ποια είναι η υποχρέωση των ανθρώπων της ΚΕΔ; Να βάζει τους καλύτερους, ναι ή όχι; Ποιοι είναι οι καλύτεροι; Πώς ορίζεται ο καλύτερος; Βάσει παιχνιδιών, τελικών, εμπειρίας, επιμόρφωσης; Η διαμάχη δεν είναι έναντι των συναδέλφων, ανεξάρτητα αν είμαστε στενοχωρημένοι με κάποιους συναδέλφους που εκμεταλλεύονται αυτήν τη συγκυρία”.

Για την κλήρωση και την ανακοίνωση του Ολυμπιακού: “Εμείς μπήκαμε 1.15 στο γραφείο της ΚΕΔ. Η κλήρωση γίνονταν στις 2.00. Ουδέποτε από το στόμα μας βγήκε η λέξη “αν θα παίξουμε στους τελικούς”. Ρωτήσαμε για τους ημιτελικούς, γιατί υπήρχε μία λίστα με 20 διαιτητές, που δεν ήμασταν μέσα. Έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να ρωτήσουμε γιατί δεν είμαστε στη λίστα, μετά τα όσα έχουνε συμβεί. Κάποιοι θ’ αναρωτηθούν γιατί δεν περιμέναμε να περάσουν οι τελικοί και μετά; Πού να πάμε; Στη Χαλκιδική και στα νησιά; Ρώτησε κανείς πώς περνάμε εμείς; Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να χάσω καμία σεζόν. Μας είπε ο δικηγόρος για να έχουμε πιο άμεσα αποτελέσματα να κάνουμε ό,τι μας δίνει δικαίωμα ο νόμος. Για όλα αυτά που συζητάμε, τον συμπολίτη μας τον είχα ενημερώσει από το καλοκαίρι του ’17. Εγώ έχω μάθει να σέβομαι και να μην κρύβομαι για το ποιος με βοήθησε να γίνω διεθνής διαιτητής. Έχουμε παρερμηνεύσει κάποιες έννοιες. Επειδή με βοήθησε δεν σημαίνει ότι θα είμαι ο δούλος του μέχρι να πεθάνω. Κανένα πρόβλημα. Θα είναι δικιά μου επιλογή. Θέλω να μου το πει κάποιος αντρίκια και σταράτα. Εγώ όφειλα να προειδοποιήσω. Εγώ είμαι πολύ μικρός και δεν απειλώ κανέναν. Είμαι στην άμυνα, δεν κάνω επίθεση. Εμείς τι είμαστε στην Ομοσπονδία; Δούλοι, υπάλληλοι, συνεργάτες; Αν είμαστε συνεργάτες, δεν θα έπρεπε να μας φωνάξουν να τα βρούμε;

Δυστυχώς για όλους μας δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάναμε την Τετάρτη να το κάνουμε στις 16 Ιουνίου ή στις 16 Ιουλίου. Όποιος θέλει να συνδυάσει την οποιαδήποτε κίνηση με οπαδικά συμφέροντα δεν έχει χώρο για μένα στο μπάσκετ. Εγώ απέχω παρασάγκας από αυτά. Ο προορισμός μου δεν είναι να τρέχω κανέναν στα δικαστήρια. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πρωτόγνωρο”.

Για το τι γίνεται από εδώ και πέρα: “Αναγκαστικά όταν μπαίνεις σ’ έναν χορό πρέπει να τον χορέψεις. Είναι κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεν έχει νόημα πλέον να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Από την στιγμή που το ξεκινήσαμε θα πρέπει να το φτάσουμε μέχρι τέρμα. Εάν τώρα μπούμε και παίξουμε στους τελικούς, πώς εγώ μετά θα πείσω ότι δεν το έκανα για να παίξω στους τελικούς; Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει, που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα; Εγώ δεν το ξέρω, αν το ξέρουν αυτοί οι κύριοι…. Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Εγώ αυτό που θέλω να ευχηθώ, αν ήθελαν και αγαπούσαν πραγματικά το μπάσκετ, ήξεραν τον τρόπο για να μην φτάσουμε μέχρι εκεί. ΟΚ δεν μας βάζουν να παίξουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, γιατί δεν μας έβαλαν στη λίστα της Ρωσίας; Γιατί δεν μας έστειλαν στην Κύπρο; Μήπως και εκεί δεν ήμασταν καλοί. Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, είναι μία σειρά από γεγονότα, που είναι το ένα μετά το άλλο. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν κάποιοι ότι υπάρχουν και επαγγελματίες στον χώρο”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Ελλάδα

Δειτε επισης

Θεόδωρος Πρισκομάτης: «Ο αθλητισμός δεν αποτελεί εστία μετάδοσης» [vid]

O παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής, Θεόδωρος Πρισκομάτης, μίλησε στην εκπομπή Overage του Over …