Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Γκόντας: “Πληρώνουν τις “εμμονές” του Βασιλακόπουλου οι διαιτητές”

Γκόντας: “Πληρώνουν τις “εμμονές” του Βασιλακόπουλου οι διαιτητές”

godas

Για τις τελευταίες εξελίξεις  της μήνυσης που κατατέθηκε προς την ΚΕΔ αλλά και για την εμμονή του Γιώργου Βασιλακόπουλου κατά της Ευρωλίγκας που οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο μίλησε ο Σπύρος Γκόντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport 24.

Όσα είπε στον Sport 24 Radio 103,3:

 Αρχικά είπε: “Εγώ και ο Φούφης παρουσιαστήκαμε στα μέλη της ΚΕΔ και τους ρωτήσαμε γιατί δεν μπήκαμε στην κλήρωση των ημιτελικών. Ήταν συγκεκριμένη η ερώτηση. Απευθυνθήκαμε στα 4 μέλη της ΚΕΔ. Ο λόγος είναι πως οι μοναδικοί διεθνείς που δεν ορίστηκαν ήμασταν εμείς οι 4 της Ευρωλίγκα. Σύμφωνα με παλιότερη απόφαση που υπάρχει, πάλι διαιτητής είχε κάνει την αγωγή και είχε τελεσιδικήσει γιατί η ΕΟΚ αποφάσισε να μην συνεχίσει σε ανώτερο βαθμό.

Τότε το Εφετείο είχε πει ότι η ΚΕΔ δεν μπορεί να κρίνει τους διαιτητές ως μη διεθνείς. Μπορεί να τους κατατάξει στη λίστα των διεθνών, αλλά δεν μπορεί να κρίνει αν είναι καλύτεροι από τους μη διεθνείς. Μπορεί η ΚΕΔ να μας τιμωρήσει. Πρόλαβα να παίξω στις 10 αγωνιστικές 2 παιχνίδια. Ο κ.Μουζάκης μου είπε ότι ήμουν καλύτερος από ποτέ, ο κ.Παπαδημητρίου είπε ότι ήμουν άριστος. Ακούστηκαν πολλά ότι τι κάναμε για τους τελικούς. Η «παρανομία», η μη συμμόρφωση με τους νόμους συντελούνταν εκείνη τη στιγμή.”

Για το τι έγινε στην κλήρωση διαιτητών της ΚΕΔ: “Στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριληφθήκαμε μας απαντήθηκε να ρωτήσουμε τον κ.Βασιλακόπουλο. Ο Συμεωνίδης είπε εγώ δεν συζητάω μαζί σας. Τότε φωνάξαμε τον κ.Μαύρο, ήρθε και έκανε την ίδια ερώτηση στον Συμεωνίδη. Τότε εκείνος είπε ότι είστε ψεύτες και αν ανοίξω το στόμα μου θα κλαίτε. Τότε πάνω στην κουβέντα ο κ.Συμεωνίδης είπε να μιλήσει νομικά ο κ.Μαύρος με τον κ.Παπαδόπουλο. Είχαμε τον σκοπό να κάνουμε μήνυση. Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος. Το αδίκημα της μη συμμόρφωσης με τους νόμους συντελούνταν εκείνη τη στιγμή.

Αφού ο κ.Μαύρος δεν πήρε απάντηση πήγαμε στο ΑΤ και συντάξαμε τη μηνυτήρια αναφορά. Την ώρα που υπογράφουμε βγάζουμε τους μάρτυρες, βλέπουμε το αυτοκίνητο του κ.Παπαδόπουλου με τον Συμεωνίδη να φεύγουν. Με το που έρχονται αρχίζει ένα μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών και εμφανίζεται σε μια φάση ο κ.Βασιλακόπουλος. ΟΙ μηνυόμενοι ήταν οι Βασιλακόπουλος, Κορομηλας, Συμεωνίδης, Ταβουλαρέας, Παπαδόπουλος. Τότε ο Βασιλακόπουλος είπε ότι είναι ο πρόεδρος της ΕΟΚ και δεν μπορεί να συλληφθεί. Επικοινωνήσαμε με τον εισαγγελέα και τότε πάρθηκε η απόφαση να αποχωρήσει ο Βασιλακόπουλος. Υπήρξε μια ένταση εκείνη τη στιγμή και τίποτα παραπάνω.”

Για τους λόγους που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση: “Δεν είμαι ο απολύτως ειδικός, εγώ αυτό που κατ΄λαλαβα είναι πως μειώνει στο μισό τον χρόνο για να τελεσιδικήσει η απόφαση. Ακούγεται ένα ποινικό δικαστήριο ότι μπορεί να ακούσει από 4-8 χρόνια, τώρα από 2-4 χρόνια.”

Για την μήνυση στον Συμεωνίδη: “Για τον Συμεωνίδη έγινε δεύτερη μήνυση στην ίδια τη μήνυση σχετικά με τα λόγια που είπε σε εμάς. Έγινε μία μήνυση, απλώς το δεύτερο κομμάτι ήταν αυτό. Αποφάσισε ο Εισαγγελέας, για να μην μείνουμε στα κρατητήρια, να φύγουμε όλοι μαζί. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον Βασιλακόπολο. Τό μόνο που είπε στον Μαύρο είναι γιατί δεν πήγαμε στα γραφεία του να τα βρούμε, που ήταν η μεγαλύτερη αναλήθεια. Έχω παρευρεθεί στο γραφείο του άπειρες φορές Εγώ έχω πάει 20 φορές και μαζί με τον Κορομηλά άλλες 10. Μας έλεγε όι θα δει το πρόβλημά μας με συμπάθεια. Περιμέναμε την απάντησή του μια αγωνιστική σεζόν ολόκληρη.”

Για το αν θα προχωρούσαν και σε νέα καταγγελία: “Είναι μια από τις ενέργειες που έχουμε σκοπό να κάνουμε. Η δεύτερη ενέργειά μας ήταν να στείλουμε μια επιστολή στον Βασιελιάδη και στον ΑΣΕΑΔ, ώστε να πάρουν μέτρα. Και έπειτα η καταγγελία στην ΕΦΙΠ, για το γεγονός πως δεν ακολουθούνται οι αποφάσεις.”

 Για τις επαφές του με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο: “Είμαι υποχρεωμένος να σας πω τι μου έχει πει ο Βασιλακόπουλος. Ως πρόεδρος του ΣΕΔΚΑ είχαμε συχνή επικοινωνία. 20 χρόνια τώρα ακούω τα ίδια από τον Βασιλακόπουλο. Η οποιαδήποτε «εμμονή» με την Ευρωλίγκα, την πληρώνουν τα εύκολα θύματα που είναι οι διαιτητές. Θα μπορούσαν να είναι παίκτες και ομάδες, αλλά δεν τους έχουν ακουμπήσει ποτέ. Την πρώτη χρονιά διαμάχης FIBA – Euroleague μας είπε ότι αν σφυρίξουμε στο Eurocup δεν θα σφυρίζαμε στο πρωτάθλημα. Την 1η αγωνιστική έγινε το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και στο τεστ των διεθνών διαιτητών μας είπαν ότι αν δεν μας ορίσουν την δεύτερη αγωνιστική θα προσφύγουμε στο ΑΣΕΑΔ. Ενημερώσαμε τα μέλη της ΚΕΔ και τον Ρήγα, που ήταν παρών εκείνη τη στιγμή.”

Για την στάση των ομάδων της Euroleague στο θέμα των διαιτητών: “Έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε κατά την άποψή μου τις 2 από τις 3 καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Είναι λυπηρό να υπάρχει αυτή η κόντρα. Είναι τιμή για την Ευρωλίγκα να υπάρχει ο Παναθηναϊκός στη διοργάνωση. Θεωρητικά θα πρέπει να μας υποστηρίζουν. Ίσως ο Παναθηναϊκός να έχει παράπονα, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα και να μην στηρίζει. Για το καλό του μπάσκετ πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Προς Θεού, όμως, δεν κάνω κριτική προς τις ομάδες. Υπάρχουν κι άλλοι πολύ καλοί συνάδελφοι. Δεν διεκδικούμε τη μοναδικότητα ότι είμαστε οι κορυφαίοι, απλά θεωρούμε πως είμαστε από τους καλύτερους.”

Για το αν θα ήθελε να σφυρίξει στους φετινούς τελικούς με τις υπάρχουσες συνθήκες: “Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει απόφαση μέχρι να τελειώσουν οι τελικοί. Το αν θα παίξουμε ή όχι στους τελικούς είναι απόφαση της ΚΕΔ. Δεν θα ήθελα να κληρωθώ να παίξω σε αυτούς τους τελικούς, υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν είμαι ανόητος, ξέρω ποια είναι η θέση μου. Εδώ είναι εύκολο να πούμε αν είχε πρόθεση ή όχι ο Γκόντας. Δεν θα πρέπει να βγει κάποιος να πει ότι ο Γκόντας δεν θέλει να παίξει στους τελικούς.”

Για την στάση απέναντι στους διαιτητές: “Δεν το παρεξηγώ ούτε το βλέπω αλλιώς. Βλέπω τι γίνεται ανά τον κόσμο. Ίσως η ένταση να είναι διαφορετική. Ίσως και κατά περίπτωση να είμαστε πιο εκδηλωτικοί. Υπάρχει μια κατανόηση από την πλευρά μας. Την χρονιά που έγινε το περιβόητο παιχνίδι Κηφισιά-Ολυμπιακός με το περιβόητο non call στον Γλυνιαδάκη, όπου μετά βγήκα και παραδέχτηκα ότι ήταν φάουλ. Λίγο νωρίτερα ορίστηκα πρώτος διαιτητής στο ντέρμπι αιωνίων στο πρωτάθλημα. Το παιχνίδι το κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Στο παιχνίδι με την Κηφισιά σκεφτόμουν μην κάνω κάποιο λάθος και αδικήσω τον Ολυμπιακό.

Με το σφύριγμα αυτό με κρέμασαν στις εφημερίδες και με χαρακτήρισαν μέχρι και MVP του πρωταθλήματος. Αυτοί που έπρεπε να μιλήσουν ήταν ο Γλυνιαδάκης και η Κηφισιά για το γεγονός πως ίσως να έπαιρναν μια ιστορική νίκη. Ο μεγαλομέτοχος του ΠαναθηναϊΚού έχει προσφέρει πολλά. Είναι πιο εκδηκλώτικός από το κανονικό κατά την άποψή μου. Θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένος για το καλό της ομάδας του.”

Για το γεγονός πως όλοι ασχολούνται με τις κινήσεις των 4 διαιτητών της Euroleague: “Κανείς δεν θα έπρεπε να ασχολείται με εμάς τους 4. Εμείς είχαμε ενημερώσει για τις κινήσεις μας. Δεν νομίζω ότι εμείς θα κρίνουμε τους τελικούς του πρωταθλήματος. Δεν νομίζω ότι το ελληνικό μπάσκετ κρέμεται από εμάς. Έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει.”

Για το αν συμφωνεί με την επιλογή ξένων διαιτητών στους τελικούς: “Για να είμαι ειλικρινής είχα διαφωνήσει με την επιλογή ξένου διαιτητή στο ποδόσφαιρο, κάτι το οποίο έγραψα και στα social media. Διαφωνώ και με την επιλογή ξένων διαιτητών στο μπάσκετ. Αν οι Αγγελόπουλοι θεωρούν αυτό καλύτερο για το συμφέρον της ομάδας τους, καλώς. Εγώ δεν συμφωνώ με την επιλογή ξένων διαιτητών. Έχουν διαφορετικό στυλ αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλών τόνων για να διεκδικούν το δίκιο τους. Εγώ δεν μπορώ να τους κρίνω. Ο καθένας έχει το δικό του στυλ.”

Για το αν θεωρεί πως ο Ολυμπιακός αδικείται στο πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα: “Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Επειδή είμαι ενεργός διαιτητής στην Ευρωλίγκα δεν θα ήθελα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Να απαντήσουν άλλοι. Θα έλεγα να το κάνουν οι ομάδες. Υπάρχουν ειδικοί και οι δημοσιογράφοι που έχουν την άποψή τους και αναλύουν τα πράγματα. Ξέρετε αν κάποια ομάδα αδικείται η όχι. Εγώ δεν μπορώ να προσφέρω κάτι παραπάνω στην κουβέντα.”

Κλείνοντας, έστειλε την δική του ευχή για το μέλλον: “Κανείς διαιτητής στο μέλλον να μην περάσει αυτά που πέρασα εγώ τα τελευταία 20 χρόνια.”

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Φασούλας: «Κύριε Βρούτση πάρτε θέση»

Ο Παναγιώτης Φασούλας καλεί τον υπουργό να φέρει ισονομία στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός «Πρώτα…