Κεντρική NBA Επιβίωσαν οι Γουόριορς στο μυθικό, 1ο ματς των Τελικών! (vids)

Επιβίωσαν οι Γουόριορς στο μυθικό, 1ο ματς των Τελικών! (vids)

steph curry

Σε ένα αξέχαστο παιχνίδι που τα είχε όλα (όλα όμως), οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς επιβλήθηκαν στην παράταση των Κλίβελαντ Καβαλίερς με 124-114 κι έκαναν το 1-0 στη σειρά των Τελικών, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια της μυθικής φιγούρας που ακούει στο όνομα “ΛεΜπρόν Τζέιμς”!

Με 51 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 19/32 σουτ σε 47 λεπτά συμμετοχής, ο Τζέιμς έσπασε ξανά το φράγμα των προσδοκιών με επικό τρόπο, στην κορυφαία εμφάνισή του σε ματς Τελικών και σε μία από τις πιο επιβλητικές όλων των εποχών! Και πάλι, όμως, δεν αρκούσε απέναντι στην κορυφαία ομάδα του πλανήτη.

Ο Στεφ Κάρι ήταν ο κορυφαίος των Γουόριορς με 29 πόντους, 6 ριμπάουντ κι 9 ασίστ, σουτάροντας με καλά ποσοστά (11/23 σουτ, 5/11 τρίποντα) ενώ ο Κέβιν Ντουράντ τον ακολούθησε με 26 πόντους, 9 ριμπάουντ κι 6 ασίστ. Ο Κλέι Τόμπσον σταμάτησε στους 24 πόντους με 5/10 τρίποντα ενώ ο Ντρέιμοντ Γκριν έκανε ξανά κάθε δουλειά, με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 5 κλεψίματα και 2 τάπες.

Επρόκειτο για ένα classic παιχνίδι Τελικών, με κάθε πιθανό σενάριο να αναμειγνύεται εντός αυτού. Μία παράσταση ιστορικής σημασίας (ΛεΜπρόν), ανατροπές στο σκορ, ποιοτικό μπάσκετ στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, ίντριγκα για τη διαιτησία και πρωτόγνωρες στιγμές στα clutch σημεία του αγώνα, καθώς και… κοκορομαχίες στο φινάλε!

Το φιλμ του ματς

Η 1η περίοδος έληξε με σκορ 30-29 υπέρ του Κλίβελαντ, με τον Τζέιμς να σκοράρει 12 πόντους με απόλυτη ευστοχία (4/4 σουτ) και να μοιράζει 3 ασίστ! Οι Καβς επικεντρώθηκαν στην elbow δράση στην αριστερή πλευρά του γηπέδου, ώστε να παράγουν ελεύθερα σουτ, έλεγξαν το ριμπάουντ και κοίταξαν να μειώσουν δραστικά τον ρυθμό, καθώς δεν θα είχαν ελπίδα σε υψηλό τέμπο.

Από την άλλη, οι Γουόριορς είχαν να αντιμετωπίσουν μια άμυνα αλλαγών, με τον Κάρι να είναι ζεστός από το ξεκίνημα (11 πόντοι, 3 ασίστ). Οι πρωταθλητές “χτύπησαν” τα πόδια του Κέβιν Λοβ στο πικ-εν-ρολ αλλά έδειχναν αρκετά ράθυμοι, ειδικά μετά την προσωρινή αποχώρηση του Κλέι Τόμπσον, με τον Ντουράντ να μοιάζει εκτός κλίματος.

Ο ΛεΜπρόν συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στη 2η περίοδο, πληγώνοντας τους Γουόριορς με απανωτά drives πάνω στον πιο αδύναμο αμυντικό. Οι Γουόριορς κατέβασαν κοντή πεντάδα με τον Τόμπσον στο “4”, κάτι που οδήγησε σε χειρότερη προστασία του καλαθιού και σε αδυναμία στο ριμπάουντ (25-12 τα ριμπάουντ στο ημίχρονο) ενώ ο Λοβ εξακολουθούσε να είναι πιστός συμπαραστάτης του Τζέιμς (12 πόντοι, 6 ριμπάουντ).

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το Κλίβελαντ έμεινε όρθιο στον ελάχιστο χρόνο που έκατσε ο ΛεΜπρόν στον πάγκο, βοήθησε τους φιλοξενούμενος να ανεβάσουν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, παρά τα άσχημα ποσοστά στα τρίποντα. Αξίζει να γίνει αναφορά και στη θετικότατη απόδοση του Λάρι Νανς Jr, με 8 πόντους κι 7 ριμπάουντ.

Όταν, όμως, οι Γουόριορς οσμίζονται τον κίνδυνο, πατούν γκάζι κι ανατρέπουν τα πάντα. Με σερί 13-2 εντός 3 λεπτών, το 40-51 μετατράπηκε σε 53-53 ενώ η απίθανη “βόμβα” του Κάρι έκανε το σκορ 56-56 στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Η εκμετάλλευση των λαθών κι η γρήγορη μετάβαση από τη μία άκρη του παρκέ στην άλλη έκανε και πάλι το “θαύμα” της ενώ ο Κάρι ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο ένα υπέροχο πρώτο ημίχρονο (18 πόντοι, 7 ασίστ).

Το 3ο δωδεκάλεπτο αποτελεί συνήθως έναν απόκρημνο γκρεμό για τους αντιπάλους των Γουόριορς αλλά οι Καβαλίερς κατόρθωσαν, τουλάχιστον, να γλιτώσουν τα χειρότερα εντός του διαστήματος αυτού. Μπορεί οι Γουόριορς να ξεκίνησαν πολύ δυναμικά με σερί 10-3 στα πρώτα 3 λεπτά χάρη στην τρομερή ικανότητά τους στους αιφνιδιασμούς αλλά ο απίθανος ΛεΜπρόν φρόντισε να ισορροπήσει γρήγορα την κατάσταση (68-68).

Η κούραση, βέβαια, είχε αρχίζει να “χτυπά” τους Καβς, ιδίως τον Τζέιμς και τον Λοβ, με τον Ντουράντ να ξυπνά και να στέλνει τους Γουόριορς σε ένα άμεσο +6 με τη λήξη της 3ης περιόδου (84-78).

Εφόσον, όμως, οι Καβαλίερς είχαν επιβιώσει από τη “λαίλαπα” της 3ης περιόδου, είχαν κάθε δικαίωμα να κοιτάξουν ψηλότερα και να μετατρέψουν το ματς σε “ροντέο”.  Χάρη στην αστοχία των Γουόριορς σε ελεύθερα ματς, τη στόχευση του ΛεΜπρόν στα μις-ματς και τη συνεχιζόμενη υπεροχή στα ριμπάουντ, οι Καβς διατηρούνταν σε απόσταση βολής, με τη διαφορά να μην ξεφεύγει ποτέ πέρα από τους 6 πόντους.

Ο Λοβ με τρίποντο μείωσε στον πόντο (102-101), 2 λεπτά πριν από το τέλος και με δεδομένο ότι οι Γουόριορς δεν έβρισκαν τον δρόμο προς το καλάθι, τα πάντα ήταν ανοικτά. Με ένα “τιτάνιο” γκολ-φάουλ, ο Τζέιμς έβαλε μπροστά το Κλίβελαντ με 102-104 κι ο δρόμος προς τον “άθλο” ήταν ανοικτός! Κι ενώ στην επόμενη φάση οι διαιτητές σφύριξαν επιθετικό φάουλ στον Κέβιν Ντουράντ, η απόφαση άλλαξε έπειτα από το instant replay κι ο “KD” βρήκε, από το πουθενά, την ευκαιρία να ισοφαρίσει με βολές (104-104).

Με ακόμη μία υπεράνθρωπη προσπάθεια, ο Τζέιμς έβαλε ξανά μπροστά τους Καβς με 106-104 αλλά ο Κάρι απάντησε άμεσα, κερδίζοντας κι ένα χαζό φάουλ από τον Λοβ. Ο ηγέτης των Γουόριορς διαμόρφωσε το 107-106 κι η τελευταία μπάλα ήταν για το Κλίβελαντ

Ο Τζορτζ Χιλ κέρδισε το φάουλ και πήγε στη γραμμή με 4.7” για το τέλος. Η πρώτη ήταν εύστοχη, με το σκορ να είναι πλέον ισόπαλο. Στη δεύτερη, όμως, η στιγμή φάνηκε να τον ξεπερνά καθώς την έστειλε στο σίδερο. Στα επόμενα δευτερόλεπτα, βέβαια, έμελλε να διεξαχθεί μια φαρσοκωμωδία…

Συγκεκριμένα, οι Καβς κέρδισαν το ριμπάουντ, εκμεταλλευόμενη την κοντή πεντάδα των Γουόριορς κι η μπάλα έφθασε στα χέρια του Σμιθ. Εκείνος, όμως, για άγνωστο λόγο, αντί να σουτάρει ή να δώσει άμεσα πάσα, ντρίμπλαρε προς τα πίσω, με αποτέλεσμα ο χρόνος να εξαντληθεί και το ματς να πάει στην παράταση, δίχως το Κλίβελαντ να βρει την ευκαιρία να πάρει τη νίκη!

Από εκεί κι έπειτα, το μομέντουμ είχε φύγει από το “παράθυρο” κι η κούραση είχε φθάσει στο ανώτατο επίπεδο για το Κλίβελαντ. Η παράταση άνηκε ολοκληρωτικά στους Γουόριορς, οι οποίοι έκαναν σερί 9-0 στα 3 πρώτα λεπτά αυτής, δίχως να ξανακοιτάξουν πίσω. Τα διαδοχικά τρίποντα των Γκριν και Τόμπσον “πάγωσαν” οριστικά το ματς, με τα νεύρα, βέβαια, να μην λείπουν από το φινάλε του ματς.

Τα highlights του απίθανου Game 1

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωση κάνει λόγο για «καταδρομική επιχείρηση» Την ελπίδα πως όσ…