Κεντρική NBA Σόκαραν τους Ρόκετς κι ισοφάρισαν τη σειρά οι Τζαζ! (vids)

Σόκαραν τους Ρόκετς κι ισοφάρισαν τη σειρά οι Τζαζ! (vids)

rudy gobert jazz

Η πλειοψηφία των φανς τους είχε ξεγράψει, θεωρώντας ότι το “οπλοστάσιο” των Χιούστον Ρόκετς είναι too-much για αυτούς. Κι όμως, η καλοκουρδισμένη μηχανή των Γιούτα Τζαζ πήρε μπρος με πολύ εμφατικό τρόπο κι ως αποτέλεσμα, η “αρμάδα” του Κουιν Σνάιντερ επιβλήθηκε των “ρουκετών” με 116-109, ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 1-1!

Αυτή ήταν μόλις η εντός έδρας ήττα του Χιούστον στα τελευταία 26 ματς, καθώς κι η πρώτη νίκη δεύτερου γύρου για τη Γιούτα μετά από 11 συναπτές αποτυχίες.

Η Γιούτα ήταν καταπληκτική στο ξεκίνημα του ματς, παίρνοντας “κεφάλι” με 36-28 στο τέλος της 1ης περιόδου ενώ η απόσταση των δύο ομάδων εκτινάχθηκε στους 19 πόντους στο ενδιάμεσο του 2ου δωδεκαλέπτου (37-56)! Παρά το γεγονός ότι το Χιούστον επέστρεψε δυναμικά, αρπάζοντας το προβάδισμα εντός της 3ης περιόδου, η αποτυχία του στο πιο κρίσιμο σημείο του ματς ήταν εμφατική.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Ρόκετς σούταραν μονάχα με 24% στην 4η περίοδο, κάτι που αποτελεί τη 2η χειρότερη επίδοσή τους για φέτος ενώ είχαν μονάχα 3/16 σουτ στα τελευταία 8 λεπτά!

Οι Τζαζ αφομοίωσαν ιδανικά τα δεδομένα του 1ου ματς, πραγματοποιώντας τις κατάλληλες προσαρμογές. Αφενός, επέμειναν σε μια περισσότερο pick-n-roll λογική, ώστε να εκμεταλλευτούν τη switch άμυνα του Χιούστον και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκά match-up. Αφετέρου, προστάτευσαν ιδανικά το καλάθι, καθώς βυθίζονταν στη ρακέτα, αφήνοντας τα σουτ μέσης απόστασης.

Ο κύριος παράγοντας, όμως, ήταν φυσικά τα σουτ. Οι Τζαζ είχαν 15/32 τρίποντα, έναντι μόλις 10/37 των Ρόκετς, με τους νικητές να εκμεταλλεύονται τα μέτρια rotation της αντίπαλης άμυνας στην 4η περίοδο, βγάζοντας συνεχόμενα ελεύθερα σουτ. Με δεδομένη την αφλογιστία του Τζέιμς Χάρντεν πίσω από τη γραμμή των 7.25 (32 πόντοι, 11 ασίστ αλλά μόλις 2/10 τρίποντα), τα πράγματα δυσκόλεψαν άσχημα για τους γηπεδούχους.

Η Γιούτα πήρε σπουδαία βοήθεια από ποικιλία παικτών, με τον Τζο Ινγκλς να σταματά στους 27 πόντους με 7/9 τρίποντα (!) ενώ ο Ρούντι Γκομπέρ είχε 15 πόντους, 14 ριμπάουντ και 3 τάπες, μαρκάροντας αποτελεσματικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ δεν τα πήγε καλά εκτελεστικά (17 πόντοι, 6/21 σουτ) αλλά ήταν τρομερά ώριμος στις αποφάσεις του και το διάβασμα του παιχνιδιού (11 ασίστ για 3 λάθη) ενώ ο Άλεκ Μπερκς έδωσε το απαραίτητο scoring punch από τον πάγκο με 17 πόντους. Στην εξίσωση μπήκε κι ο Τζέι Κράουντερ με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ ενώ ο Ντέρικ Φέιβορς σκόραρε 10 πόντους.

Ξεχωριστά credits αξίζουν, ακόμη, στον Ντάντε Έξουμ. Ο Αυστραλός είχε μια αξιοπρεπή στατιστική γραμμή με 9 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ αλλά η τεράστια προσφορά του αντανακλάται στην αμυντική του παρουσία. Συγκεκριμένα, στις 22 φορές που βρέθηκε απέναντι στον Χάρντεν δέχθηκε μόλις 2 πόντους, όντας η κύρια αιτία των “φτωχών” ποσοστών ευστοχίας του “Beard”. Εξίσου απίθανη δουλειά έκανε κι ο Ινγκλς, με τους αντιπάλους του να έχουν 1/9 σουτ με αυτόν ως κύριο αμυντικό.

Στην απέναντι όχθη, ο Χάρντεν δεν κατόρθωσε να ενσαρκώσει τον συνηθισμένο ρόλο του “φονιά” ενώ ο Κρις Πολ είχε 23 πόντους, 5 ριμπάουντ και μόλις 3 ασίστ, με 8/19 σουτ. Ο Κλιντ Καπέλα ήταν ο μόνος που “τρύπησε” το ταβάνι του με 21 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10/15 σουτ ενώ ο Έρικ Γκόρντον σκόραρε 15 πόντους με 5/16 σουτ. Το πρόβλημα, βέβαια, ήταν το ότι ουδείς άλλος παίκτης του πάγκου επηρέασε με κάποιον τρόπο τη ροή της αναμέτρησης.

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο Χάρντεν, όσο κι ο κόουτς, Μάικ Ντ’Αντόνι στάθηκαν στον τομέα της ενέργειας, με τους Τζαζ να εμφανίζονται πολύ πιο διψασμένοι, ειδικά στο ξεκίνημα του ματς. Μπορεί οι Τζαζ να μην έχουν το star-power και την τρομακτική δυναμική του αντιπάλου αλλά ουδείς μπορεί να υποτιμήσει ένα από τα πιο καλοπροπονημένα σύνολα του NBA κι έναν κόουτς-ορόσημο της σύγχρονης εποχής, στο πρόσωπο του Σνάιντερ.

Τα highlights του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Λήξη συναγερμού για Πετρούσεφ

Καθαρή η μαγνητική του Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ υποβλήθηκε το πρωί σε μαγνητική …