Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Γκόντας: “Εκδικητική η στάση της ΕΟΚ”

Γκόντας: “Εκδικητική η στάση της ΕΟΚ”

godas

Ο Σπύρος Γκόντας τοποθετήθηκε για όσα συμβαίνουν με τους ορισμούς των διαιτητών, κάνοντας λόγο για εκδικητική στάση από πλευράς ΕΟΚ.

Αναλυτικά όσα είπε στο «Metropolis 95,5»:

Για τη διαδικασία της επιλογής των διεθνών διαιτητών: «Παλιά την επιλογή των διεθνών διαιτητών την έκανε η FIBA. Από το 2017 η διαδικασία άλλαξε. Η ελληνική ομοσπονδία όπως και κάθε ομοσπονδία επιλέγει τη λίστα των διεθνών διαιτητών. Η επιλογή γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, οι καλύτεροι και οι εμπειρότεροι είναι αυτοί που συμμετέχουν. Εμείς οι 4 που συμμετέχουμε στην λίστα της Euroleague είμαστε οι εμπειρότεροι. Η ίδια η oμοσπονδία έστειλε τα ονόματά μας μέσα μαζί με τους υπόλοιπους διεθνής αναγνωρίζοντας την συγκεκριμένη συνθήκη. Η ίδια αυτή η ομοσπονδία που μας επέλεξε ως τους καλύτερους για έναν χρόνο, δεν μας όριζε.

Η ανεπίσημη δικαιολογία ήταν επειδή συμμετείχαμε στα πρωταθλήματα της Euroleague. Εμείς στην αρχή που δεν γνωρίζαμε ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της κόντρας, αποφασίσαμε να μην κάνουμε κάποια ενέργεια. Όλες οι ομοσπονδίες αποφάσισαν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μόνο οι ομοσπονδίες της Ιταλίας και της Ελλάδας απέκλεισαν τους διαιτητές τους. Έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Βασιλακόπουλο. Ταυτόχρονα στην Ιταλία η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στην δικαιοσύνη γιατί ο Ιταλός διαιτητής δεν έκανε διαβουλεύσεις αλλά το προχώρησε κατευθείαν το θέμα. Κέρδισε την υπόθεση και ο πρόεδρος της Ιταλικής ομοσπονδίας τον επανάφερε, αποζημιώνοντας τον για την οικονομική ζημιά που είχε υποστεί ανέβασε το όριο ηλικίας από τα 50 στα 55 υπογράφοντάς του νέα σύμβαση. Εμείς παραμέναμε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είχε αποκλεισμένους τους διαιτητές της Euroleague.

Όσες φορές επιχειρήσαμε να μιλήσουμε με τον κ. Βασιλακόπουλο εκείνος μας έλεγε πως θα μιλήσει με τον κ. Μπάουμαν (σ.σ. γενικός γραμματέας της FIBA) και θα έχουμε απάντηση την Δευτέρα. Αυτή η Δευτέρα δεν έφτασε ποτέ. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ενημερώσαμε πως αν δεν δηλωθούμε τη δεύτερη αγωνιστική θα προσφύγουμε στο ΑΣΕΑΔ. Δεν έγινε τυχαία η επιλογή της 2ης αγωνιστικής, καθώς την 1η υπήρχε το ντέρμπι των αιωνίων και δεν θέλαμε να φανεί πως το κάνουμε για να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Πήγαμε στο ΑΣΕΑΔ επειδή δεν παίζαμε και μας τιμώρησαν με 60 μέρες.

Έτσι κάναμε και δεύτερη προσφυγή. Και στις δύο αυτές προσφυγές δικαιωθήκαμε. Το ΑΣΕΑΔ έρχεται και λέει στην 1η απόφαση: Κακώς δεν παίζουν οι συγκεκριμένοι διαιτητές εφόσον πληρούν τα κριτήρια και είναι οι καλύτεροι πρέπει να συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να μας επαναφέρει στις κλήσεις η ελληνική ομοσπονδία, εγώ από την 16η αγωνιστική μέχρι την 26η έπαιξα μόνο δύο φορές, ο κ Παπαπέτρου μία και ο κ.Κορομηλάς τέσσερις. Δεν είχαμε ωστόσο σκεφτεί καν να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη καθώς πιστεύαμε πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. Όταν όμως έγιναν γνωστές οι επιλογές των διαιτητών της ημιτελικής φάσης, στην οποία η ΚΕΔ επέλεξε 18 διαιτητές, 9 διεθνείς και 9 μη διεθνείς αντιδράσαμε.

Μικρή παρένθεση. Δεν δικαιολογείται αυτή η επιλογή. Να θυμίσω την παλιότερη περίπτωση του διεθνή διαιτητή Νίκου Αγαδάκου όπου η ΚΕΔ παρότι διεθνή τον όρισε στην Α2. Προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια και δικαιώθηκε και σε 1ο και σε 2ο βαθμό. Η απόφαση αυτή λειτουργεί ως ετυμολογία του εφετείου και λέει πως η ΚΕΔ εφόσον είναι κατώτερη από την FIBA δεν είναι σε θέση να αξιολογεί διεθνή διαιτητή σε χαμηλότερη θέση από μη διεθνή. Οπότε καταλαβαίνετε γιατί αντιδράσαμε έτσι όταν είδαμε 9 μη διεθνείς να είναι ορισμένοι και εμείς οι 4 έξω. Αυτό όπως καταλαβαίνετε γίνεται εκδικητικά. Εμείς εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια διαλόγου γι’ αυτό πλέον πηγαίνουμε στη δικαιοσύνη».

Για την ανακοίνωση της ΕΟΚ: «Αν κάποιος έχει να κατηγορήσει κάποιον άλλο ευθέως όπως κάνουμε εμείς, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε ευθέως. Εγώ θέλω να πω, ότι εμείς πήγαμε και ζητήσαμε τον λόγο γιατί δεν αγωνιστήκαμε στην ημιτελική σειρά, μας στείλανε στον κ Βασιλακόπουλο, “στείλτε τα γραπτά” μάς είπε άλλος και φύγαμε. Περιμέναμε όλες τις διαδικασίες και μετά από αυτό κινηθήκαμε για να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας.

Η διαδικασία αυτή ήταν αυτόφωρη και έτσι η αστυνομία σταμάτησε τον κ.Συμεωνίδη και τον κ.Παπαδόπουλο και τους κάλεσε στο τμήμα γιατί υπήρχε η μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος τους. Είμαστε επαγγελματίες και έτσι πρέπει να μας αντιμετωπίζουν. Να τονίσω και πάλι πως έχουμε αξιολογηθεί και από την Ομοσπονδία οπότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις κινήσεις αυτές εις βάρος μας».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο είσαι περήφανος για το έργο σου;

Νέα (σκληρή) ανακοίνωση από Φασούλα για Λιόλιο. Ο συνδυασμός «Πρώτα το Μπάσκετ» εξέδωσε άλ…