Επίδειξη δύναμης

Γιώργος ΚογκαλίδηςΕίναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι «τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάσκετ» και σ’ έναν μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο, όταν πρόκειται για ομάδες που κινούνται (πάνω κάτω) στην ίδια ταχύτητα. Όταν πρόκειται για ομάδες διαφορετικού (οικονομικού) επιπέδου, τότε οι διαφορές είναι δύσκολο να καλυφθούν. Ενδεχομένως ναι, σε ένα παιχνίδι, δύσκολα όμως να το κάνεις σε σειρά πλέι οφ.

Οι δύο «αιώνιοι» έχουν δεκαπλάσιο μπάτζετ από Προμηθέα και ΠΑΟΚ, αντίστοιχα. Ίσως να λέμε και λίγο. Στο μπάσκετ, τόσα χρόνια που ασχολούμαι, δεν έχω δει κάποιους να είναι από το.. εξυπνοχώρι κι άλλους από το… μαλακοχώρι. Δεν πληρώνουν υπεραξία, ή ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, είναι ένα ποσοστό της συνολικής επένδυσης. Κι επειδή ό,τι πληρώνεις παίρνεις, οι δύο «μεγάλοι» έχουν καλύτερους παίκτες.

Βεβαίως, όταν από τη μια η… «μικρότερη» (μιλώντας πάντα για μπάτζετ) ομάδα πιάνει το υψηλότερο σημείο στο διάγραμμα της καμπύλης κι η… «μεγαλύτερη» βρίσκεται στο χαμηλό της, ενδέχεται να συναντηθούν και να μετατραπεί το ματς σε ντέρμπι. Όχι απόψε, όχι στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση.

Είναι πρόδηλο ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να πάει αήττητος μέχρι τον τελικό κι έχει δείξει πως μπορεί να το κάνει. Αυτό που ήταν ίσως έκπληξη για κάποιους, ήταν η παραγωγικότατη εμφάνιση του Ολυμπιακού. Για όσους παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα κι έχουν δει πολλούς αγώνες του, θα έχουν διαπιστώσει ότι στις καλές του βραδιές μοιάζει καλά κουρδισμένη ορχήστρα.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να πω ότι όσο ανεβαίνει ο Ολυμπιακός, τόσο πιο αμφίρροπους τελικούς θα δούμε, γιατί ο Προμηθέας -δίχως να είναι αμελητέα ποσότητα- δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για τον επόμενο αντίπαλο. Δεν μπορείς να μεταφέρεις εικόνες, όταν ο αντίπαλος είναι διαφορετικός, γιατί είναι άλλος ο συντελεστής δυσκολίας, άλλη η πίεση, διαφορετικό το κίνητρο, ακόμα κι η συγκέντρωση των παικτών.

Όπως και να ‘χει, η λογική λέει ότι πάμε για δύο πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια, γιατί κι ο «μικρός τελικός» θα έχει μεγάλο… δέλεαρ. Βλέπετε, από τη μια ο Προμηθέας θέλει να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε (κι είναι εντυπωσιακό), από την άλλη ο ΠΑΟΚ θέλει να είναι η τρίτη ομάδα μετά τους δύο «αιώνιους».

Υ.Γ.: Αυτός ο Πράδερ, δεν έχει θέση στο ένα από τα δύο ρόστερ των «αιωνίων»;

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Δυσκόλεψε η πρόκριση για τη Νίκη Λευκάδας

Δυσκόλεψε πολύ η πρόκριση στους Ομίλους του Eurocup Γυναικών για τη Νίκη Λευκάδας, καθώς η…