Κεντρική NBA Δεν σταματούν πουθενά οι υπέροχοι Σέλτικς! (vid)

Δεν σταματούν πουθενά οι υπέροχοι Σέλτικς! (vid)

jaylen lebron

Οι Μπόστον Σέλτικς απέδειξαν και πάλι ότι η ομαδική τους λειτουργία βρίσκεται σε επίπεδα πρωταθλητισμού, βγάζοντας ξανά νοκ-άουτ τους μονοδιάστατους, Κλίβελαντ Καβαλίερς! Οι “κέλτες” επιβλήθηκαν των Καβς με 107-94 και πήραν προβάδισμα με 2-0 στη σειρά των τελικών της Ανατολής, διατηρώντας το αήττητο της έδρας τους στα πλέι-οφ και με τα όνειρά τους να μην βρίσκουν εμπόδια!

Παρά τη νέα, “τερατώδη” εμφάνιση του ΛεΜπρόν Τζέιμς με 42 πόντους, 10 ριμπάουντ και 12 ασίστ (3ο τριπλ-νταμπλ της καριέρας του στα πλέι-οφ με +40 πόντους), οι Σέλτικς είχαν μια τρομερά ομοιόμορφη λειτουργία, με τον Μπραντ Στίβενς να νικά στη “σκακιέρα” τον Τάιρον Λου, ο οποίος έδειξε ξανά ότι αδυνατεί να καθοδηγήσει ομαλά την ομάδα του και να προσαρμοστεί στα εκάστοτε δεδομένα.

Πρώτος σκόρερ των Σέλτικς ήταν ο Τζέιλεν Μπράουν με 23 πόντους και 9/18 σουτ ενώ ο Ροζίερ πρόσθεσε 18 κι οι Μόρις και Τέιτουμ είχαν από 12 κι 11 αντίστοιχα. Ο Αλ Χόρφορντ ήταν ο ιδανικός closer του ματς, έχοντας συνολικά 15 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 ασίστ ενώ ο Μάρκους Σμαρτ είχε ξανά τον ρόλο του “x-factor”, με 11 πόντους, 9 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Από την άλλη, ο Κέβιν Λοβ βοήθησε με τον δικό του, “αθόρυβο” τρόπο το Κλίβελαντ, έχοντας ένα εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ (22 πόντοι, 15 ριμπάουντ). Επίσης, ο Κάιλ Κόρβερ είχε 11 πόντους σε 21 λεπτά συμμετοχής, δίχως κανείς να καταλάβει τον λόγο που ο τραγελαφικός, Τζέι Αρ Σμιθ (0/7 σουτ, κάκιστος στην άμυνα) χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από εκείνον.

https://twitter.com/ESPNNBA/status/996586861199020034

Ο Τζέιμς ήταν ο απόλυτος “δυνάστης” της 1ης περιόδου, σκοράροντας 21 πόντους στο διάστημα αυτό, 6 περισσότερους συγκριτικά με τη συνολική συγκομιδή του στο 1ο ματς! Με αλλεπάλληλα fade-away και turn-arounds, ο “βασιλιάς” ήταν τρομερά αποδοτικός μέσα σε ένα πολύ κακό πλαίσιο επίθεσης, καθώς οι Καβς ήταν πολύ στατικοί και περιορίζονταν στο να ψάχνουν με μονοδιάστατο τρόπο τα miss-match απέναντι στην άμυνα με αλλαγές.

Οι Σέλτικς, βέβαια, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια στα πρώτα 12 λεπτά, έχοντας τη συνηθισμένη κίνηση μακριά από την μπάλα και προσπαθώντας να τρέξουν στο τρανζίσιον. Ο Μπράουν ήταν “καυτός” με 14 πόντους και 3/5 τρίποντα ενώ ο Χόρφορντ ξεκίνησε “εκρηκτικά” το ματς απέναντι στον Τόμπσον. Το πρώτο δωδεκάλεπτο έληξε με σκορ 23-27.

Στη 2η περίοδο, η επίθεση των Σέλτικς ήταν αρκετά άτσαλη, με αμφιλεγόμενες επιλογές στα σουτ, κάτι που τροφοδοτήθηκε από τις αμυντικές προσαρμογές του Κλίβελαντ. Οι Καβς περιόρισαν σε επαρκή βαθμό ορισμένες βασικές δράσεις των “κελτών”, με τον Λάρι Νανς και τον Τζεφ Γκριν να τα πηγαίνουν περίφημα στον ανασταλτικό τομέα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Σέλτικς έμειναν για 4 λεπτά χωρίς πόντο, από το 6:25 έως το 3:34.

Ο Τέιτουμ ήταν αυτός που κρατούσε την επίθεση των Σέλτικς ζωντανή, έχοντας 9 πόντους στη 2η περίοδο προτού μαζέψει το 3ο του φάουλ αλλά το προβάδισμα άνηκε σταθερά στο Κλίβελαντ. Οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να έχουν σε εξαιρετική ημέρα τον Κόρβερ χάρη στις δράσεις που έτρεχαν για αυτόν μακριά από την μπάλα, με τον θρυλικό σουτέρ να φθάνει τους 11 πόντους πριν από το ημίχρονο!

Το Κλίβελαντ “άρπαξε” προβάδισμα ακόμη και 11 πόντων (40-51) χάρη στις δημιουργίες του ΛεΜπρόν και τις εκτελέσεις των συμπαικτών του αλλά οι 6 σερί πόντοι του Μόρις έριξαν τη διαφορά στους 7 πόντους, με το 48-55 να είναι το σκορ της ανάπαυλας.

Οι Καβαλίερς, όμως, φρόντισαν να “γκρεμίσουν” με μεγάλο κρότο ό,τι έχτισαν στο πρώτο μισό του ματς. Ο κόουτς, Τάιρον Λου επέμεινε στη βασική πεντάδα, η οποία τον έβγαλε κάθε άλλο παρά ασπροπρόσωπο. Η στατικότητα κι η παντελής έλλειψη δράσεων στην επίθεση επανήλθαν δυναμικά ενώ ο Τζέι Αρ Σμιθ ήταν τραγικός και στις δύο πλευρές του γηπέδου, παραμένοντας, όμως, για εκτεταμένο χρονικό διάστημα στο παρκέ!

Το επιμέρους σκορ έπρεπε να φθάσει στο 26-16, ώστε ο Λου να προβεί σε αλλαγές αλλά ο παθητικός τρόπος παιχνιδιού του ΛεΜπρόν κι η έλλειψη ενέργειας δεν βοηθούσε καθόλου. Οι Καβς απόλαυσαν μια σποραδική επιτυχία χάρη σε κάποιες δράσεις μακριά από την μπάλα (ανεξήγητο γιατί δεν της τρέχουν συχνότερα) αλλά οι Σέλτικς τους έπιασαν από τον “λαιμό” στην επίθεση.

Με τον Τέρι Ροζίερ να δίνει πραγματικό σόου με 14 πόντους στην 3η περίοδο, οι Σέλτικς πάτησαν απότομα το γκάζι κι εκμεταλλεύτηκαν τα κλασικά, άσχημα rotation της αντίπαλης άμυνας. Η ταχύτητα σε σκέψη κι εκτέλεση αλλά και η ενέργεια σε κάθε φάση έκαναν τη διαφορά, με τη Βοστόνη να παίρνει το προβάδισμα και να στέλνει τη διαφορά στο +7 με τη λήξη του 3ου δωδεκαλέπτου (84-77)!

Στην τελευταία περίοδο, θα περίμενε κανείς ότι οι Καβαλίερς θα κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να στείλουν το ματς στις ειδικές καταστάσεις των τελευταίων λεπτών. Τζίφος όμως. Ο κόουτς Λου αποφάσισε να ξεκινήσει με σχήμα, το οποίο δεν περιελάμβανε ούτε τον ΛεΜπρόν, ούτε τον Λοβ. Ένα γρήγορο 4-0 έστειλε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα κι ο κλοιός στένευε επικίνδυνα.

Οι Σέλτικς, βέβαια, δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν πλήρως την αδράνεια των Καβς, σκοράροντας σε μικρή συχνότητα και σε συνδυασμό με τη δράση του ΛεΜπρόν, το ματς παρέμενε ανταγωνιστικό. Η Βοστόνη, όμως, ήταν πολύ πιο “διψασμένη” και διέθετε άπειρα αποθέματα ενέργειας, παίρνοντας πολύ υψηλό βαθμό στον τομέα του hustling κι εκμεταλλευόμενη την κάκιστη πεντάδα των Καβς με 4 ψηλούς.

Την τελική σφραγίδα στο ματς έμελλε να βάλει ο Χόρφορντ, με τον “Big Al” να είναι ο κορυφαίος του γηπέδου σε άμυνα κι επίθεση στα τελευταία λεπτά και με τους Σέλτικς να ξεφεύγουν οριστικά στο σκορ, όντας πλέον το μεγάλο φαβορί της σειράς!

Τα highlights του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Μπάνκι: «Είναι επάξια στην δεύτερη θέση ο Παναθηναϊκός

Στην ποιότητα του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε ο Λούκα Μπάνκι. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει …