Κεντρική NBA 1-0 με πολύ “θόρυβο” οι Σέλτικς, κάκιστοι οι Καβαλίερς! (vid)

1-0 με πολύ “θόρυβο” οι Σέλτικς, κάκιστοι οι Καβαλίερς! (vid)

jaylen brown

Οι Μπόστον Σέλτικς έπιασαν από το “γιακά” τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και δεν τους άφησαν να ανασάνουν ούτε στιγμή! Με εξαιρετική απόδοση από την 1η περίοδο, οι “κέλτες” διέλυσαν τους Καβς του ΛεΜπρόν με 108-83 κι έκαναν το 1-0 στη σειρά των τελικών της Ανατολής, με τους φιλοξενούμενους να εμφανίζονται σε άσχημη κατάσταση σε άμυνα κι επίθεση.

Οι Καβς πήραν τρομερά χαμηλό βαθμό σε άμυνα κι επίθεση από την 1η περίοδο. Μετά το αρχικό 4-7, οι περσινοί φιναλίστ δέχθηκαν ένα σερί-“χιονοστιβάδα” της τάξεως του 17-0, κάτι που δρομολόγησε την μετέπειτα εξέλιξη του ματς. Οι Σέλτικς “χτυπούσαν” μόνιμα τον Κέβιν Λοβ στο πικ-εν-ρολ, κάτι που οδήγησε εν πολλοίς τον Αλ Χόρφορντ στο να σκοράρει 11 πόντους με 4/4 σουτ στα πρώτα 12 λεπτά ενώ εκμεταλλεύτηκαν την πολύ φτωχή παρουσία των φιλοξενούμενων στην πίσω γραμμή άμυνας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Σέλτικς πέτυχαν 8 λέι-απ στην 1η περίοδο, κάτι που ισοδυναμεί με την κορυφαία επίδοση των φετινών πλέι-οφ. Ο Τζέιλεν Μπράουν ήταν ο πρώτος σκόρερ των “κελτών” στο διάστημα αυτό με 13 πόντους κι οι Σέλτικς προηγήθηκαν με 36-18, έχοντας 14/22 σουτ, έναντι μόλις 7/22 των Καβς!

Στη 2η περίοδο, το Κλίβελαντ εξακολουθούσε να είναι παντελώς δυσλειτουργικό στην επίθεση, με τις αιτίες να είναι 3: Η παρουσία του ΛεΜπρόν φάνταζε πλήρως άοσμη κι άνευρη, με τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου να κλείνει το ημίχρονο με 8 πόντους, 3 λάθη και 3/8 σουτ. Δεύτερον, κάμποσα ελεύθερα τρίποντα δεν έπεφταν στο καλάθι, με τους Καβς να μην “ματώνουν” το διχτάκι ούτε μία φορά πίσω από τα 7.25 στα πρώτα 24 λεπτά (0/12 τρίποντα).

Η κύρια αιτία της αφλογιστίας τους, όμως, ήταν η πλήρης έλλειψη ποικιλίας στις επιθετικές δράσεις. Η μόνη στόχευση στην επίθεση των Καβς ήταν τα μις-ματς απέναντι στην άμυνα αλλαγών των Σέλτικς, με την κίνηση των παικτών μακριά από την μπάλα να μην υπάρχει καν. Για τρανζίσιον επιθέσεις ούτε λόγος, οπότε οι Καβς βρίσκονταν μόνιμα με δεμένα χέρια.

Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι η άμυνα αποτέλεσε επίσης “πανηγύρι”, με την πίσω γραμμή άμυνας να “μπάζει” και με τη φαεινή ιδέα εφαρμογής switch-all να τους πληγώνει ανεπανόρθωτα. Ο Μπράουν είχε ήδη φθάσει τους 18 πόντους πριν από την ανάπαυλα, ο Χόρφορντ έφθασε τους 14, μαζί με 5 ασίστ ενώ ο Μάρκους Σμαρτ είχε μοιράσει 6 ασίστ. Το σκορ της ανάπαυλας ανήλθε στο απίθανο 61-35!

Οι Καβς κατόρθωσαν, τουλάχιστον, να τρέξουν κάποιες επιτυχημένες δράσεις και να μειώσουν τη διαφορά στους 14 πόντους στο τέλος της 3ης περιόδου, με τον Κέβιν Λοβ να αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγικότητά του και να φθάνει τους 17 πόντους, τα 8 ριμπάουντ και τις 3 ασίστ.

Χαρακτηριστικό της ανόδου των Καβς ήταν το γεγονός ότι σκόραραν 131.8 πόντους ανά 100 κατοχές στην 3η περίοδο, εν αντιθέσει με το πρώτο ημίχρονο, όπου είχαν 71.4 αντίστοιχα!

Οι Σέλτικς, βέβαια, δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν τους Καβς να επιστρέψουν από την “κόλαση”. Με ένα “τρομακτικό” σερί 18-2 στα πρώτα λεπτά της 4ης περιόδου, η Βοστόνη ανέβασε ταχύτητα και χάθηκε στο ηλιοβασίλεμα, με κύριο “όπλο” τα pull-up σουτ και τις επιθέσεις στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Το πρόβλημα για τους Καβαλίερς στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, βέβαια, ήταν η χρήση της παντελώς αναποδοτικής πεντάδας των Κλάρκσον-Χουντ-Γκριν-ΛεΜπρόν-Τόμπσον, η οποία έγινε μια “χαψιά”. Η διαφορά έφθασε μέχρι και τους 29 πόντους, με τα τελευταία λεπτά να μετατρέπονται σε garbage time.

Τα highlights του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα της νίκης επί του Προμηθέα (vid)

Όσα έγιναν στον αγώνα με τον Προμηθέα, μέσα από την κόκκινη παρακάμερα Ο Ολυμπιακός άνοιξε…