Με την επιθετική λειτουργία τους να φθάνει σε καταπληκτικά επίπεδα, οι Μπόστον Σέλτικς νίκησαν τους Μιλγουόκι Μπακς με 120-106 κι έκαναν το 2-0 στη μεταξύ τους σειρά. Η ιστορία των πλέι-οφ, μάλιστα, δείχνει να είναι συντριπτικά υπέρ τους, καθώς το 93% των ομάδων που πήραν “κεφάλι” με τέτοιο σκορ σε μια σειρά κατόρθωσαν να προκριθούν!
2️⃣ down 2️⃣ to go#CUsRise pic.twitter.com/s3fytb4fe1
— Boston Celtics (@celtics) April 18, 2018
Ο Τζέιλεν Μπράουν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με 30 πόντους και 12/22 σουτ (5/12 τρίποντα), εκμεταλλευόμενος την τακτική των Μπακς να πηγαίνουν από κάτω στα σκριν. Ο 21χρονος, μάλιστα, έγινε ο νεαρότερος παίκτης στη μακρά ιστορία των Σέλτικς με +30 πόντους σε ματς πλέι-οφ, ξεπερνώντας τον Τομ Χάινσον!
Via @EliasSports, Jaylen Brown is now the youngest player in Celtics franchise history to score 30+ points in a playoff game (Tom Heinsohn – 22 years, 209 days)
— Celtics Stats (@celtics_stats) April 18, 2018
Ο Τέρι Ροζίερ ήταν εξαίσιος, κυρίως σε καταστάσεις πικ-εν-ρολ, σταματώντας στους 23 πόντους μαζί με 8 ασίστ, ο Αλ Χόρφορντ έκανε όλε τις δουλειές κοντά και μακριά από το καλάθι (16 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ) ενώ ο Μάρκους Μόρις έβαλε 18 πόντους, “χτυπώντας” στην 4η περίοδο.
Η αποδοτικότητα της Βοστόνης κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι παίκτες της σούταραν με 53.3% στα σουτ εντός πεδιάς (12/31 τρίποντα) και μοίρασαν 24 ασίστ για μόλις 5 λάθη!
Από την άλλη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε συγκινητική προσπάθεια με 30 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 ασίστ, σουτάροντας με 76.5% στα σουτ εντός πεδιάς (13/17)! Με εξαίρεση, όμως, τον εξαιρετικό, Κρις Μίντλετον (25 πόντοι), οι βοήθειες από τους συμπαίκτες του (ειδικά τους ψηλούς) ήταν αναιμικές και περιστασιακές.
Ο Μάλκολμ Μπρόγκντον είχε 12 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Τζον Χένσον είχε επίσης 12, μαζί με 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ ενώ ο Σαμπάζ Μουχάμαντ παρείχε μια νέα “ένεση” σκοραρίσματος με 11 πόντους σε 12 λεπτά. Η ροπή στο λάθος, όμως, (15 συνολικά), η αδυναμία στις βολές (7/17) αλλά κι η έλλειψη δημιουργικότητας (μονάχα 19 ασίστ σε 46 εύστοχα σουτ) δεν επέτρεψαν στους Μπακς να κάνουν την υπέρβαση.
Η εξέλιξη του ματς
Με τον Γιάννη να ορμάει στο καλάθι σαν αφιονισμένος, οι Μπακς απέκτησαν προβάδισμα στα πρώτα λεπτά, καθώς οι χώροι ήταν πιο ανοικτοί, δεδομένου ότι ο Χένσον βρισκόταν πιο ψηλά. Από την άλλη, όμως, η επίθεση του Μιλγουόκι ήταν τρομερά περιορισμένη εκτός του Έλληνα σταρ ενώ οι Σέλτικς ξεκίνησαν να βρίσκουν τον δρόμο προς το καλάθι, αξιοποιώντας την κίνηση των “φτερών” μακριά από την μπάλα, καθώς και τα μονά και διπλά σκριν πάνω σε αυτήν.
Το σκηνικό αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση deja-vu με το πρώτο ματς. Με σερί 22-9, οι Σέλτικς μετέτρεψαν το 11-13 σε 33-22, το οποίο ήταν και το σκορ της 1ης περιόδου. Ο Γιάννης, βέβαια, (10 πόντοι, 4/4 σουτ) είχε ήδη βρει μια βοήθεια στο πρόσωπο του Μπρόγκντον (6 πόντοι) αλλά τα 7 λάθη, τα 5 επιθετικά ριμπάουντ των Σέλτικς κι οι 12 πόντοι του Τζέιλεν Μπράουν έβαλαν μπροστά τους “κέλτες”.
Οι Μπακς αντεπιτέθηκαν άμεσα, με την έναρξη της 2ης περιόδου. Ο Αντετοκούνμπο “κάλπαζε” στο ανοικτό γήπεδο, ο ρυθμός άνοιξε κι ο Σαμπάζ Μουχάμαντ ήταν η ευχάριστη έκπληξη (7 μαζεμένοι πόντοι). Το σερί ανήλθε στο 13-0 κι η διαφορά εκμηδενίστηκε αλλά οι Σέλτικς απάντησαν με 7 συναπτούς πόντους, διατηρώντας το προβάδισμα έως και το ημίχρονο, με τον Μπράουν ηγέτη (16 πόντοι).
Ο Χόρφορντ βρήκε ρυθμό απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους (9 πόντοι, 2 ασίστ στο ημίχρονο), ο Ροζίερ σάρωνε μέσω του πικ-εν-ρολ, φθάνοντας τους 14 πόντους ενώ ο Μάρκους Μόρις έδωσε μια επιπλέον “σπίθα”, προσθέτοντας άλλους 10. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 60-51, παρά τους 18 πόντους του Γιάννη και την “αφύπνιση” του Μίντλετον.
Στην 3η περίοδο, η τιμή της διαφοράς κυμάνθηκε από τους 6 έως και τους 16 πόντους υπέρ των Σέλτικς, με τον Μπράουν να κάνει υπέροχα πράγματα (10 πόντοι στο διάστημα αυτό). Η Βοστόνη “έτρεξε” ένα σερί 12-2 στα μισά του εν λόγω δωδεκαλέπτου, παίρνοντας βοήθειες κι από τον Σέιν Λάρκιν (11 πόντοι, 3 ασίστ συνολικά) ενώ οι Μπακς πειραματίζονταν με πεντάδες και συνδυασμούς. Ο Γιάννης κι ο Μίντλετον ακολουθούσαν τον δικό τους, μοναχικό δρόμο, με τη “βόμβα” του Λάρκιν στην εκπνοή να κάνει χειρότερα τα πράγματα (90-75 με το τέλος της 3ης περιόδου).
Λίγα πράγματα άλλαξαν στο τελευταίο δωδεκάλεπτο. Ο κόουτς, Μπραντ Στίβενς παρέταξε μια πεντάδα “γιγάντων” (Χόρφορντ, Μονρό, Μόρις, Τέιτουμ) και κυριάρχησε στο inside παιχνίδι, κλείνοντας, παράλληλα, τους χώρους στην άμυνα. Η διαφορά έφθασε μέχρι και τους 20 πόντους, με τους Μπακς να μειώνουν έως και τους 10 (107-97 από 103-83) αλλά τα συνεχόμενα καλάθια του Μόρις και το τρίποντο με ταμπλό του Μπράουν έβαλαν “ταφόπλακα” στα όνειρα των φιλοξενούμενων.
Αναλυτικά τα highlights του αγώνα