Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Αν μπορείς τιμώρησέ τους

Αν μπορείς τιμώρησέ τους

vasilakopoulos klirosi

Γιώργος ΚογκαλίδηςΉταν κάποτε ένας άνδρας στο ελληνικό μπάσκετ που θεωρείτο από εχθρούς και φίλους «ισχυρός». Τώρα η αναιμική του παρουσία όχι μόνο δεν τρομάζει κανέναν, αλλά προκαλεί και τη διάθεση της αντιπαράθεσης μαζί του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σπύρος Γκόντας κι ο Γιάννης Φούφης, οι οποίοι όχι μόνο ΔΕΝ δέχθηκαν να υπογράψουν το χαρτί που τους έστειλε, αλλά απάντησαν με εξώδικο.

Σε μια πρωτοφανή -όσο κι άστοχη- ενέργεια, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ζήτησε από τους διεθνείς να επιλέξουν αν θέλουν να παίξουν σε FIBA, ή Ευρωλίγκα. Η απάντηση των δύο εκ των τεσσάρων διαιτητών της Ευρωλίγκας ήταν να στείλουν εξώδικο.

“… Με βάση το έγγραφο που μας αποστείλατε, είναι διαφανής η προσπάθειά σας να αναδικάσετε την έχουσα ήδη αμετακλήτως κριθεί από το ΑΣΕΑΔ υπόθεσή μας, υποδυόμενοι τους αυτοσχέδιους δικαστές του εαυτού σας, κατά παράβαση της έχουσας και συνταγματικό έρεισμα αρχής περί του ότι ουδείς δικαιούται να είναι δικαστής του εαυτού του (nemo judex in causa propria)”, αναφέρεται στο σχετικό εξώδικο – καταπέλτη.

“Όλα όσα ισχυρίζεστε στο έγγραφό σας, περί δήθεν αντιθέσεως της FΙΒΑ στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της EUROLEAGUE, στηρίζονται επί προδήλως αναληθούς προϋποθέσεως και αποτελούν αποκυήματα της πλούσιας φαντασίας σας.

Όπως προκύπτει από το με ημερομηνία 20/07/2016 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της FIBA, κ. Πάτρικ Μπάουμαν, που απευθύνεται προς τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες της FIBA, αναγνωρίζεται ρητά το πρωτάθλημα της EUROLEAGUE ως απολύτως συμβατό προς την εποπτεία που ασκεί η FIBA επί του ευρωπαϊκού μπάσκετ και καθορίζονται οι κανόνες και οι όροι διεξαγωγής του, όμοιοι απολύτως με τους κανόνες και των λοιπών ευρωπαϊκών διοργανώσεων που είναι, όπως και η EUROLEAGUE, εγκεκριμένες από την FIBA.

Αναφέρεται στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, και το ότι «ενόψει της διαφορετικότητας των αγωνιστικών διοργανώσεων, στις οποίες μετέχουν ευρωπαϊκές ομάδες καλαθοσφαίρισης, είναι σημαντικό να καθοριστούν ομοιόμορφοι και συνεκτικοί μεταξύ τους κανόνες διεξαγωγής τους, συμβατοί προς τους γενικούς κανόνες του αθλήματος.

Επίσης, παρά τις διάφορες διαφωνίες, ο ρόλος μας -μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας του αθλήματός μας- συνίσταται στην προστασία κάθε έννοιας έντιμης διεξαγωγής των αγώνων καλαθοσφαίρισης και αποκλεισμού και της ελάχιστης υποψίας παρεκκλίσεως από τους παραπάνω κανόνες”.

Στη συνέχεια, δίδονται ειδικότερες οδηγίες για τον τρόπο διαιτησίας των αγώνων, όλων των παραπάνω διοργανώσεων, χωρίς καμία απολύτως μνεία εξαιρέσεως για το πρωτάθλημα της EUROLEAGUE. Έτσι, η -σύμφωνα με το έγγραφό σας- διάσταση μεταξύ των αγώνων της FIBA και της EUROLEAGUE δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Γίνεται σαφές, εν όψει των προεκτεθέντων, ότι προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την έννοια των αποφάσεων του ΑΣΕΑΔ που μας αφορούν, χωρίς το παραμικρό λογικό και ηθικό έρεισμα. Κατόπιν των ανωτέρω είναι αυτονόητο ότι από καμία διάταξη νόμου ή κανονισμού δεν προκύπτει υποχρέωσή μας να επιλέξουμε την FIBA ή την EUROLEAGUE, προς τις οποίες αποκλειστικά θα παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και για τον λόγο αυτό απορρίπτουμε το περιεχόμενο του εγγράφου που μας αποστείλατε και σας καλούμε και πάλι να μας ορίζετε ως διαιτητές στα Εθνικά Πρωταθλήματα, των οποίων έχετε την ευθύνη διεξαγωγής τους».

Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω, από την προτροπή: Τιμώρησέ τους. Αν νιώθεις ακόμα ότι διοικείς, αν έχεις τη δύναμη, ζήτα την τιμωρία τους, Γιώργο Βασιλακόπουλε. Αλλά, φυσικά, και δεν έχεις δύναμη, γιατί γνωρίζεις πως το δίκιο είναι με το μέρος τους και κάθε νέα προσπάθεια, απλά θα σε οδηγήσει να βουλιάξεις κι άλλο στην κινούμενη άμμο που περπατάς.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…