Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης ΑΕΚ: Της πρέπει σεβασμός

ΑΕΚ: Της πρέπει σεβασμός

aek panigirimoi kypello 2

Γιώργος ΚογκαλίδηςΤο μπάσκετ είναι μαθηματικά. Οι πολλοί κατά κανόνα κερδίζουν τους λίγους κι η ΑΕΚ είχε περισσότερους παίκτες στη λογική του τελικού, γι’ αυτό κατέκτησε το Κύπελλο. Δεν θα επιχειρήσουμε να παραβιάσουμε ανοιχτές πόρτες. Αν το φαβορί (που ήταν ο Ολυμπιακός) δεν επιβάλλει από την αρχή τον νόμο του, όσο περνά ο καιρός τόσο πιστεύει ο αντίπαλος ότι μπορεί να κερδίσει, τόσο το άγχος σε κυριεύει. Και σήμερα συνέβησαν και τα δύο στην Κρήτη.

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη, παίρνοντας λίγα από πολλούς. Ο Μάνι Χάρις είναι ο παίκτης που άφησε ο Παναθηναϊκός για να πάρει τον Ματ Λοτζέσκι. Είναι ο παίκτης που… κατέστρεψε το πλάνο του Σωτήρη Μανωλόπουλου. Είναι ο παίκτης που μόλις πριν 10 μέρες σκέφτονταν (και θα το είχαν κάνει, αν δεν υπήρχε μπροστά ο τελικός) να διώξουν. Και; Ήταν ο MVP του τελικού και τώρα πείτε ό,τι θέλετε.

Η λογική του Γιάννη Σφαιρόπουλου να μην παίρνει παίκτες μεσούσης της περιόδου έχει εξήγηση. Κι όμως ο Πάντερ με τον Χάντερ είναι που συνέβαλαν τα μέγιστα για να φτάσει η ΑΕΚ στην κατάκτηση. Κι ο Ντράγκαν Σάκοτα πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε.

Η «Ένωση» μπήκε αποφασισμένη να παίξει το παιχνίδι της. Είχε συγκεκριμένες επιλογές και συγκεκριμένα «σημάδια». Το κυριότερο είναι πως το «πρέπει» κάθονταν στον απέναντι πάγκο. Ήταν πιο χαλαρή, γι’ αυτό και της βγήκε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός αν δεν παίξει άμυνα, είναι ευάλωτος.

Ζητούμενο πλέον μια νέα διαχείριση κρίσης. Κι αυτή τη φορά με μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα και τον πρώτο τίτλο να χάνεται άδοξα για τους «ερυθρόλευκους», που είδαν και πάλι στο απόλυτο μηδέν τους Ρόμπερτς και Τόμπσον. Ερώτημα (ρητορικό): Έστω και τώρα αλλάζεις, ή θα πας έτσι ως το τέλος;

Απάντηση: Ό,τι κι αν συμβεί στις καλές βραδιές θα είναι όλοι καλά, στις κακές θα φταίει ο Σφαιρόπουλος. Ειδικά όταν δεν έχεις κάτι να προσάψεις στον Βασίλη Σπανούλη, που σήμερα ήταν όλος ο Ολυμπιακός, αλλά μόνο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ τον ακολούθησε.

Η ομορφιά του μπάσκετ είναι να χάνει τρεις βολές ο παίκτης που σπάνια αστοχεί (Στρέλνιεκς), να κάνει επίθεση… παιδικής χαράς ο Γκριν και να τον μιμείται ο Παπαπέτρου, να αποφασίζει να δοκιμάσει να κλέψει στην καθοριστικότερη άμυνα του αγώνα ο Παπανικολάου. Όλα αυτά κι άλλα πολλά μπορεί να γράψουν την ιστορία ενός τίτλου.

Συνολικά για το μπάσκετ είναι καλύτερο να σπάει το δίπολο και να υπάρχει τρίτη ομάδα υψηλού επιπέδου. Και μπορεί πολλοί να μιλούν απαξιωτικά (το «ντροπή για την ήττα» απαξιώνει την ΑΕΚ) για την «Ένωση», η ιστορία όμως έγραψε πως έχει νικήσει και τους δύο «αιώνιους» για να κατακτήσει το Κύπελλο, έχει νικήσει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, άρα της πρέπει μεγαλύτερος σεβασμός.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα της νίκης επί του Προμηθέα (vid)

Όσα έγιναν στον αγώνα με τον Προμηθέα, μέσα από την κόκκινη παρακάμερα Ο Ολυμπιακός άνοιξε…