Είπαν πολλοί φίλοι (κι ίσως να έχουν δίκιο) “τι κάθεστε και ασχολείστε με τον καθένα”. Όπου “καθένας” ο κ. Μαρκόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου στο Λονδίνο, ο οποίος αφού πρώτα χαρακτήρισε “μαύρο, που το παίζει Έλληνας” τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, επιχείρησε διόρθωση, αναφέροντας “είχαμε κι έχουμε πολλούς ξένους που τίμησαν την πατρίδα κι έχουν θέση στην καρδιά μας, όπως ο Μπατίστα, ο Σχορτσιανίτης και άλλοι πολλοί…”.
Ηλικιακά θα πρέπει να έχει χορέψει (ως μαθητής, ή φοιτητής) με τα τραγούδια της δεκαετίας του ’60. Ένα εξ αυτών το “τρικυμία στην καρδιά μου, έχεις φέρει φοβερή”, μάλλον πρέπει να τον στιγμάτισε, καθώς εδώ μιλάμε για τρικυμία στο μυαλό. Ο Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας; Προφανώς ο κ. Μαρκόπουλος δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχουν κι Έλληνες που δεν ανήκουν στην… Άρια φυλή, αλλά τι να καθόμαστε να εξηγούμε; Τον παραδίδουμε στους φοιτητές τους, οι οποίοι έχουν τη συμπάθειά μας…
Πάμε στα δικά μας αστέρια, τους τάχα μου γνώστες του αθλητισμού. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, του οποίου έχω την τιμή να ΜΗΝ είμαι μέλος εδώ και καιρό, έστειλε προτάσεις για να ψηφιστούν οι καλύτεροι της χρονιάς. Οι προτάσεις δεν είναι δεσμευτικές, αλλά ενδεικτικές και ευθύνη του οργάνου είναι να περιλαμβάνει τους κατά τεκμήριο καλύτερους, αφήνοντας κάθε μέλος να έχει τη δική του άποψη.
Μαντέψτε ποιος δεν είναι μέσα στους προτεινόμενους! Ένας άμπαλος, ο οποίος έτυχε (συμπτωματικά) να γίνει ο πρώτος Έλληνας που ξεκίνησε (starter) σε All Star Game του ΝΒΑ. Αυτός, που οι ανόητοι Αμερικανοί θεωρούν ότι ήταν ο πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν (Most improved player of the season). Εκείνος που πρώτος μπήκε στο Top-20 σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες.
Αν δεν καταλάβατε ακόμα, ο… “μαύρος που μας ζάλισε”, ήτοι ο Αντετοκούνμπο. Ο δεύτερος πρέπει να είναι σε απόσταση από εδώ μέχρι τη Σιέρρα Βιλκαμπάμπα, εκεί όπου βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου. Και χιλιομετρικά, και χρονολογικά (αναφορικά με την εποχή που η πόλη βρίσκονταν στην ακμή της).
Αν, δηλαδή, στις προτάσεις δεν περιλαμβάνεται ο Greek Freak, μπορούμε ακόμα να δηλώνουμε “αθλητικοί συντάκτες”; Επόμενο βήμα για να καταργηθεί η διαδικασία προτάσεων (ου μην και ψηφοφορίας) είναι να συμπεριληφθεί στη λίστα ο Λάμπρος Χούτος, επειδή έβαλε γκολ στο Survivor.
Ο κάθε Μαρκόπουλος ΔΕΝ οφείλει να είναι ούτε ενημερωμένος, ούτε γνώστης του μπάσκετ. Οφείλει -κατά την ταπεινή μου άποψη- να έχει σύγχρονες αντιλήψεις, που δεν χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, αλλά και πάλι, ο πρώτος ή ο τελευταίος είναι;
Ο ΠΣΑΤ, όμως, ΟΦΕΙΛΕΙ να (ανα)γνωρίζει τον κορυφαίο των κορυφαίων, τον -με απόσταση- μεγαλύτερο Έλληνα αθλητή μπάσκετ (αν κι ο περιορισμός βάσει αθλήματος μικραίνει τα κατορθώματά του) της εποχής και να του αποδίδει τις πρέπουσες τιμές. Ο ΠΣΑΤ έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να διδάσκει τους αθλητικούς συντάκτες, να διορθώνει τις όποιες μουτζούρες, όχι να εγκαλείται για την ακατανόητη παράλειψή του.
Αν ο κ. Μαρκόπουλος οφείλει μία συγνώμη, ο Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου οφείλει δέκα. Και βέβαια, να αναθέτει σε ανθρώπους που γνωρίζουν (χωρίς να ξέρω ποιος ή ποιοι επιμελήθηκαν των προτάσεων) μια τόσο σοβαρή εργασία.
Στα άλλα νέα της ημέρας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς και θαυμασμού σε όλο τον κόσμο, αδιαφορώντας για τις απόψεις του κυρίου καθηγητή και την αφελή προσέγγιση του ΠΣΑΤ για τους κορυφαίους αθλητές της Ελλάδας.
Πηγή: to10.gr