Κεντρική NBA Wild Wild West (vid)

Wild Wild West (vid)

αλλακσε ο χαρτης vol 2

Είναι πραγματικά αδύνατο να περιγράψουμε αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της free agency στη Δυτική Περιφέρεια. Η, έτσι κι αλλιώς, ισχυρή περιφέρεια του ΝΒΑ μάζεψε πλέον στην πλευρά της σχεδόν όλα τα μεγάλα αστέρια του “μαγικού κόσμου” και σχεδόν κάθε ομάδα διαθέτει τους δικούς της “Big Three”.

Οι φίλαθλοι των Θάντερ του  MVP, Ράσελ Γουέστμπρουκ, βρίσκονται σε κατάσταση ντελιρίου μιας και ο “δαιμόνιος”, Σαμ Πρέστι, κατάφερε να συνθέσει νέα ηγετική τριπλέτα στην Οκλαχόμα.. Ο “πυραυλοκίνητος” πόιντ γκαρντ του μέσου όρου τριπλ νταμπλ, θα έχει στο πλευρό του τον καταπληκτικό μπομπέρ και clutch player Πολ Τζορτζ, ο οποίος θέλει να φθάσει επιτέλους στους τελικούς και να κάνει το επόμενο βήμα. Στην παρέα τους προστέθηκε ο Καρμέλο Άντονι, ένας από τους πιο πολυσχιδείς σκόρερ της τελευταίας δεκαετίας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ματσάρει το hype γύρω από το όνομα του όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει βιώσει με την απόλυτη έννοια τον πρωταθλητισμό. Μένει να δούμε πώς θα ταιριάξουν οι τρεις και κατά πόσο οι δύο “νέοι” θα δεχθούν να κάνουν ένα βήμα πίσω για τον αδιοφιλονίκητο ηγέτη της ομάδας.

Στο Τέξας, ο Τζέιμς Χάρντεν θα συνυπάρξει με τον Κρις Πολ στην περιφερειακή γραμμή των Ρόκετς, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό ντουέτο, που μπορεί να “τρέξεις” plays με χαρακτηριστική ευκολία (Πολ με 9.9 ασίστ πέρσι, Χάρντεν με 8.5 ασίστ μ.ο) και να σκοράρει με κάθε τρόπο. Ο “μούσιας” θα αποτελέσει την “αιχμή του δόρατος”, ο Πολ τον “ιθύνοντα νου”, πλέον, της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας και ο Κλιντ Καπέλα καλείται να υπερβάλει εαυτόν και να δώσει την απαιτούμενη υπόσταση κάτω από τη ρακέτα της ομάδας. Γύρω τους μια “δολοφονική” υποστηρικτική ομάδα από σπουδαίους σουτέρ.

Οι Φιλαδέλφεια Σίξερς έχουν συνθέσει την πιο ελπιδοφόρα ομάδα του ΝΒΑ. Ο Mr 148 εκατομμύρια, Τζοέλ Εμπίντ (έναν εκ των πιο πλήρεις σέντερ στο πρωτάθλημα) θα ηγηθεί, ο Μπεν Σίμονς επιστρέφει δριμύτερος μετά τον τραυματισμό του και αν παίξει όπως τον οραματίζονται άπαντες θα πάει για το Rookie of the Year. Αυτό το βραβείο θα θέλει να διεκδικήσει και το Νο1 του φετινού Ντραφτ Μαρκέλ Φαλτζ, αν και δεν θα ξεκινήσει βασικός (όπως ενημέρωσε η ομάδα) προκειμένου να εγκλιματιστεί σιγά σιγά.

Η ελπίδα δείχνει πως ανατέλλει ξανά, δειλά δειλά, και στο κιτρινομώβ κομμάτι του Λος Άντζελες. Οι Λέικερς έκαναν δικό τους (όπως αναμενόταν) τον, πολυδιαφημισμένο και πολυ-δυσφημισμένο (κυρίως λόγω του πατέρα του) Λόνζο Μπολ ο οποίος όμως δεν έλαμψε στο summer league. Αυτό το έκανε ο Κάιλ Κούζμα! Ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ – που έφθασε στο Λ.Α μαζί με τον Μπρουκ Λόπεζ ως ανταλλάγματα για τους Μοζγκόφ και Ράσελ από το Μπρούκλιν- αποδεικνύεται. “λαυράκι”.

Η έκπληξη του καλοκαιριού ακούει στο όνομα Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Ο Τομ Θίμποντο έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο της ομάδας, ο σπουδαίος κόουτς έφερε τον πρώην παίκτη του (τον οποίο ανέδειξε στους Μπουλς), Τζίμι Μπάτλερ στην παγωμένη Μινεάπολις. Ο εκ των κορυφαίων two-way guard στη λίγκα, βρήκε έναν εκ των κορυφαίων σέντερ στο πρωτάθλημα, Καρλ-Άντονι Τάουνς, και το Νο1 pick του 2014, Άντριου Γουίγκινς. Σε αυτούς προσθέστε τον Τζεφ Τιγκ -ως βασικό πόιντ γκαρντ- και έναν εκ των -διαχρονικά- καλύτερων έκτων παικτών στο πρωτάθλημα, Τζαμάλ Κρόφορντ και έχετε μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη ομάδα. Ποντάρουμε πως θα προκαλέσει αρκετές εκπλήξεις και κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά δύσκολα θα καταφέρει (μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα) να χτυπήσει παραδοσιακές δυνάμεις της Δύσης.

Μια από αυτές αλλά και εν γένει του ΝΒΑ είναι φυσικά οι Σαν Αντόνιο Σπερς. Τα “σπιρούνια” του -κατά πολλούς- κορυφαίου προπονητή στην ιστορία, Γκρεγκ Πόποβιτς κινήθηκαν σχετικά αθόρυβα αλλά όλοι ξέρουν πως θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν μια θέση στους Τελικούς. Κάτι που ενδεχομένως να έκαναν και πέρσι εάν δεν τραυματιζόταν ο ηγέτης τους. Ο Καουάι Λέοναρντ (περί ου ο λόγος) θα ηγηθεί της αντεπίθεσης του Σαν Αντόνιο έχοντας στο πλευρό τους παλιές καραβάνες και νεοφερμένους που διψούν για διάκριση. Ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ (που ετοιμάζεται να υπογράψει ανανέωση) αναμένεται ανανεωμένος φέτος, αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του “Coach Pop”, ο οποίος παραδέχθηκε πως δεν τον χρησιμοποίησε σωστά τα τελευταία δύο χρόνια και θα κοιτάξει να αλλάξει την κατάσταση. Ο Πάου Γκασόλ δέχθηκε μείωση για να μείνει και θα είναι σημαντικός, όπως και ο Πάτι Μιλς, ενώ ερωτηματικό παραμένει η εικόνα του Ρούντι Γκέι. Εξαιρετικός ήταν ανέκαθεν, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε καταστάσεις πρωταθλητισμού Τέλος, δεν θα λείπει ούτε φέτος ο Τόνι Πάρκερ (που θα επανέλθει πιθανότατα με το νέο έτος λόγω τραυματισμού), καθώς και ο “αειθαλής” Μάνου Τζινόμπιλι!

Πανικός με λίγα λόγια, αλλά το ερώτημα είναι όνομα Μπορεί κάποια από αυτές τις ομάδες να αποκλείσει το Γκόλντεν Στέιτ και να αγωνιστεί στους Τελικούς; Προσωπική μας άποψη είναι πως κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί φέτος. Και εξηγούμαστε…

Οι πρωταθλητές διατήρησαν ανέπαφο τον “κορμό” τους και δη όχι απλά την σούπερ σταρ πεντάδα τους αλλά και τους αναπληρωματικούς, που όπως αποδείχθηκε πολλάκις είναι κάτι παραπάνω από καταλυτικοί για το οικοδόμημα του Στιβ Κερ. Στα θεμέλια αυτού ο Στεφ Κάρι θα σμπαραλιάζει κάθε άμυνα με τα εξωφρενικά του τρίποντα, τα “μαγικά” του με τη μπάλα και τις εμπνευσμένες πάσες του. Ο Κέβιν Ντουράντ θα είναι ο… Κέβιν Ντουράντ και δη ο κορυφαίος σκόρερ στον πλανήτη αυτή την στιγμή.. Ο Κλέι Τόμσον θα μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό επιθετικό και θα χτυπάει με τρίποντες “μαχαιριές”. Ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο “Glue Guy” αυτής της ομάδας θα καλύψει όλα τα κενά που αφήνουν οι υπόλοιποι και θα συνεισφέρει σε κάθε σημαντικό και ασήμαντο τομέα με περίσσιο πάθος. Όλα αυτά γύρω από το πέπλο της προπονητικής ευφυίας του Κερ, ο οποίος έχει στήσει μια πραγματική ΟΜΑΔΑ που έχει βάλει τους εγωισμούς κάτω από το “εμείς” και αποδίδει μια από τις πιο εντυπωσιακές και συνάμα αποτελεσματικές επιθετικές λειτουργίες που έχουμε δει ποτέ στο παρκέ.

Παράλληλα, από στατιστικής ματιάς, ελάχιστες ήταν οι ομάδες που συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό σύνολο παικτών (“Big Three”) μέσα σε ένα καλοκαίρι και κατάφεραν στο τέλος της πρώτης τους σεζόν να “χτυπήσουν” πρωτάθλημα (βλέπε Χιτ, Καβαλίερς κτλ).

Βέβαια τα προγνωστικά “πηδούν” από το “παράθυρο” όταν ο διαιτητής σημάνει το τζάμπολ και οι δύο σέντερ διεκδικήσουν την μπάλα στον αέρα για την πρώτη κατοχή. Έχουμε μπροστά μας 9 μήνες μπασκετικής μαγείας, σερβιρισμένη από τους κορυφαίους αστέρες του πλανήτη. Καλή μας διασκέδαση, καλά μας ξενύχτια και η συνέχεια επί του παρκέ

Where amazing happens…..

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Λαρεντζάκης: «Η φιλοσοφία του Μπαρτζώκα στηρίζεται στις σχέσεις μεταξύ συμπαικτών»

Στην φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, αναφέρθηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπί…