Κεντρική Basket League Κύμη “Αντετοκούνμπο, το πρότυπο που έχουμε ανάγκη”

“Αντετοκούνμπο, το πρότυπο που έχουμε ανάγκη”

gluniadakis kymi

Η Κύμη υποδέχεται, αύριο (28/10, 16:30), τον Γυμναστικό Λάρισας – Φάρο, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League. Ο 36χρονος σέντερ της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, προτίμησε να μην αναφερθεί σε τούτη την αναμέτρηση, απεναντίας, έπλεξε το εγκώμιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο μέσω του μπλογκ του στον ΕΣΑΚΕ.

Αναλυτικά όσα έγραψε στο ιστολόγιό του στον ΕΣΑΚΕ:

Γιάννης Αντετοκούνμπο, το πρότυπο που έχουμε ανάγκη!

Φίλοι μου γεια σας, σήμερα αποφάσισα να καταπιαστούμε με έναν άνθρωπο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Αναφέρομαι στον Γιάνη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν στο NBA, με τα στατιστικά του να τον δείχνουν ως επίδοξο MVP της λίγκας!

Δεν είναι, όμως, μόνο τα νούμερα αυτά που προσωπικά με έχουν εντυπωσιάσει. Θέλω να σταθώ σε ένα μεγαλύτερο επίτευγμα του Γιάννη, σε κάτι που τον κάνει ξεχωριστό!

Για να γίνω κατανοητός, θέλω να επισημάνω τη συνήθη πορεία που έχει ένας φιλόδοξος νέος αθλητής, που εισέρχεται στο NBA. Οι παίκτες, που μπαίνουν στην 15άδα των Draft, έχουν υψηλές προδιαγραφές και πολλά προσόντα, ενώ ως στόχο έχουν να καθιερωθούν και να εξελιχθούν ακόμα και σε all star επίπεδο.

Το lifestyle του ΝΒΑ, όμως, τα πολλά λεφτά, τα ακριβά αυτοκίνητα κι οι πολλές γυναίκες, τους “θαμπώνουν” και δεν βλέπουν καθαρά τον αρχικό τους στόχο. Επιπλέον, οι Αμερικανοί φίλαθλοι παρακολουθούν με μανία το κολεγιακό μπάσκετ, “σταμπάρουν” παίκτες, που αγωνίζονται εκεί, και θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθούν κι αν θα δικαιώσουν τις προσδοκίες τους, όταν έρθει η σειρά τους να μπουν στα Draft.

Οπότε κι οι ομάδες δεν έχουν μεγάλη επιμονή με του παίκτες τους, επενδύουν αμέσως σε ένα νέο “prospect” κι αυτό έχει ως συνέπεια να “σβήνουν τα φώτα” γρήγορα για τους αθλητές που δεν φάνηκαν έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία τους.

Όσον αφορά τώρα του Ευρωπαίους που μπαίνουν στο NBA, για αυτούς τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα. Ένας παλιός μου συμπαίκτης, ο Τζαμόν Γκόρντον, μου είχε εξηγήσει χαρακτηριστικά ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των Αμερικανών αθλητών.

Μου είπε ότι από πολύ μικρή ηλικία παίζουν 50 με 60 ματς την σεζόν, αφού τα σχολικά πρωταθλήματα είναι πολύ ανεπτυγμένα και δυνατά στην Αμερική. Με αυτόν τον τρόπο είναι έτοιμοι όταν ενηλικιωθούν να προσαρμοστούν άμεσα στις υψηλές σωματικές απαιτήσεις που έχει το NBA.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πρέπει να καταβάλουν πολλαπλάσιο κόπο για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο και να προλάβουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, πριν τους αποβάλει το σύστημα.

Ο Γιάννης, όμως, δεν έχει σχέση με τον μέσο νέο παίκτη που καλείται αν αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, αλλά ποτέ δεν έβαλε ταβάνι στα όνειρα και τις φιλοδοξίες του. Από την ελληνική Α2 βρέθηκε στο Νο 15 του Draft και στον μαγικό κόσμο του NBA.

Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό, αλλά δουλεύοντας συνεχώς σκληρά, ξεδίπλωσε το ταλέντο του, σημείωσε αλματώδη βελτίωση και οδήγησε τους ανθρώπους των Μιλγουόκι Μπακς να τον εμπιστευτούν ως τον franchise αθλητής της ομάδας τους, αυτόν δηλαδή που θα στηριχτούν πάνω του και αγωνιστικά και σε επίπεδο μάρκετινγκ!

Για να τα πετύχει αυτά, ο Γιάννης έδειξε ότι είχε την κατάλληλη νοοτροπία και πολύ δυνατό χαρακτήρα, προσόντα που είμαι σίγουρος ότι “σφυρηλατήθηκαν” μέσα από τις αρχές της οικογένειας του. Έμαθε από μικρός να εκτιμάει μεν αυτά που έχει, αλλά να και παλεύει συνεχώς για το καλύτερο.

Με αυτόν τον τρόπο αποτελεί απτό παράδειγμα για τους νέους, όχι μόνο στον αθλητισμό, ότι από όσο χαμηλά και αν ξεκινάς δεν πρέπει να διστάζεις να κάνεις μεγάλα όνειρα.

Ακόμα και αν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν σε εσένα στην αρχή, εσύ οφείλεις να πιστέψεις στον εαυτό σου και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου. Η σημερινή ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από πρότυπα και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσφέρεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτόν τον σκοπό!

Βαρύ το φορτίο στις πλάτες του, αλλά είμαι σίγουρος ότι για μια ακόμα φορά θα τα καταφέρει!”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Σαρηγιαννίδης
Περισσότερα σε Κύμη

Δειτε επισης

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης!

H Κύμη εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας τον κόσμο για τους λόγους που αποχωρεί από τη Bas…