Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Πήραν θέση Τσαρτσαρής και Ντικούδης

Πήραν θέση Τσαρτσαρής και Ντικούδης

Ο Κώστας Τσαρτσαρής κι ο Δήμος Ντικούδης τοποθετήθηκαν αναφορικά με την κόντρα ανάμεσα στη ΦΙΜΠΑ και την Ευρωλίγκα, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους πως θα βρεθεί η “χρυσή τομή” για τα “παράθυρα” των προκριματικών του Μουντομπάσκετ 2019.

Ο Τσαρτσαρής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι: “Η άποψή μου είναι ότι, με όλα όσα συμβαίνουν, το μπάσκετ πλήττεται και χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία του. Πρέπει, οπωσδήποτε, να βρεθεί μία λύση και σίγουρα όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Για να έρθει, όμως, η συμφωνία, απαιτούνται και ρεαλιστικές προθέσεις ή προτάσεις.

Κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις και τις θέσεις που διάβασα ότι εξέφρασαν οι δύο πλευρές, με τις εναλλακτικές προτάσεις τους, θα έλεγα ότι η ΦΙΜΠΑ έχει πλησιάσει πολύ περισσότερο σε ένα μοντέλο, που θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Δεν θεωρώ ότι το μπάσκετ μπορεί να πετύχει τους στόχους του με τις Εθνικές ομάδες, αν τις στριμώχναμε στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο. Πιστεύω ότι η πρόταση της Ευρωλίγκας δεν είναι πολύ ρεαλιστική (δείτε ΕΔΩ). Η πρόταση της ΦΙΜΠΑ αυξάνει, στη διάρκεια δύο εβδομάδων, τις υποχρεώσεις των παικτών κι είναι αλήθεια αυτό (δείτε ΕΔΩ).

Όμως, είναι μία ρεαλιστική πρόταση, χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Είναι μία πρόταση, που αφήνει και τους δύο ευχαριστημένους και κυρίως επιτρέπει, σε όλους, να επιστρέψουμε σε μία εποχή που έχει χάσει τα ίχνη της στο σύγχρονο τοπίο του μπάσκετ. Την εποχή του ρομαντισμού, την εθνικής υπερηφάνειας και της αληθινής τιμής, που αισθάνεται κάθε παίκτης φορώντας τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Το μπάσκετ θίγεται εδώ και πολύ καιρό. Ο κόσμος έχει κουραστεί, οι πληροφορίες έρχονται από παντού και περισσότερο υπάρχει μπέρδεμα, παρά ενημέρωση. Όμως, φτάσαμε στο σημείο όπου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μιλάμε για δύο εβδομάδες. Είναι αδύνατον το μπάσκετ να βρίσκεται μπροστά σε τέτοιο χάος, όταν μιλάμε για δύο εβδομάδες μόνο. Η πρόταση της ΦΙΜΠΑ είναι ρεαλιστική και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης”.

Ο Ντικούδης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι: “Η γενική άποψή μου είναι ότι, ως άνθρωπος που έχει παίξει πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο, τόσο η ΦΙΜΠΑ όσο κι η Ευρωλίγκα έχουν προσφέρει στο μπάσκετ πολλά πράγματα. Ο καθένας, από την πλευρά του, προσπαθεί να προστατεύσει το προϊόν του.

Μιλάμε για διοργανώσεις, όπως είναι η Ευρωλίγκα, ή τα τουρνουά των Εθνικών ομάδων, που αγαπάει πολύ ο κόσμος κι έχει ταυτιστεί. Αυτό που θα ήθελα είναι να καταλήξει, με μία λογική συνεννόηση των δύο πλευρών, με απώτερο σκοπό το καλό των παικτών, οι οποίοι είναι αυτοί που φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα και τους χορηγούς.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι διακρίνω πλέον τη ΦΙΜΠΑ να κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας των παικτών κι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Τόσο με τα ελεύθερα καλοκαίρια, όσο και με τις ημέρες προετοιμασίας πριν από τα μεγάλα τουρνουά, που δεν μπορούν πλέον να υπερβαίνουν τις 28. Είναι πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση και κάτι που δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση που κατέθεσε σημαίνει έξτρα υποχρεώσεις και ταξίδια για τους παίκτες. Μιλώντας ως παίκτης, θα προτιμούσα να έχω το καλοκαίρι μου πιο ευέλικτο και πιο ανοιχτό, ώστε να το εκμεταλλευτώ, προκειμένου να ξεκουραστώ και να δουλέψω πάνω στη βελτίωσή μου. Τα προγράμματα είναι πλέον πολύ πιο απαιτητικά. Δεν θα ήθελα η μία διοργάνωση να καπελώσει την άλλη, αλλά κι ο παίκτης να μην παίζει 4-5 αγώνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ίσως η Ευρωλίγκα, που έχει ένα πολύ ελκυστικό προϊόν, θα πρέπει να θυσιάσει δύο εβδομάδες, να τις αφήσει ελεύθερες, για να γίνουν οι αγώνες των Εθνικών ομάδων, όπου όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν χωρίς να σκέφτονται ότι μπορεί να έρθουν σε ρήξη με τις ομάδες τους.

Η Ευρωλίγκα, δεν έχει να χάσει τίποτα, καθώς, για περίπου 35 εβδομάδες, προσφέρει σπουδαία παιχνίδια, ισχυρό ανταγωνισμό και θέαμα στον κόσμο, ενώ στο τέλος υπάρχει και το Final 4, που καθηλώνει. Κάνοντας κάτι τέτοιο, αφήνοντας δύο εβδομάδες κενές, το μπάσκετ θα κέρδιζε πάρα πολλά, βγαίνοντας από το αδιέξοδο”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Σαρηγιαννίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Συμπαίκτες στο Summer League Γιακουμπάιτις και Βιλντόζα

Κάθε offseason του NBA έχει τα καλοκαιρινά μίνι πρωταθλήματα και σε ένα από αυτά θα συμμετ…