Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Νύχτα ξελογιάστρα…

Νύχτα ξελογιάστρα…

louloudia bouzoukia

Γιώργος ΚογκαλίδηςΝυχτοπερπατήματα, “απειλές” για επιστροφή με… ποδήλατο, δημόσια προβολή εικόνας μπάχαλου, μήνυμα “μηδενικής ανοχής” κι αίφνης ο Παναθηναϊκός έγινε άνω κάτω. Ας δούμε τα πραγματικά γεγονότα, αρχής γενομένης με την αποδοχή ότι η ιστορία βγήκε στη δημοσιότητα ΜΟΝΟ επειδή ο Παναθηναϊκός ήθελε.

Στη Μόσχα ήταν η ομάδα, κανείς -πλην των εμπλεκομένων- δεν γνώριζε ότι τέσσερις βασικοί νυχτοπερπάτησαν και κανείς (ακόμα κι αν από σπόντα το μάθαινε) δεν μπορούσε να το αποδείξει. Αν το έγραφε κάποιος εξ ημών, θα μας έβγαζαν και τρελούς, άρα ο Παναθηναϊκός θέλησε να δημοσιοποιηθεί το θέμα.

Η μία όψη του νομίσματος είναι ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επέλεξε να στείλει μήνυμα “μηδενικής ανοχής“. Αποφασισμένος να μην ζήσει τα περσινά, έδειξε τους παίκτες στον κόσμο, δείχνοντας ταυτόχρονα στους παίκτες (όχι μόνο αυτούς που παραστράτησαν, αλλά και τους υπόλοιπους) πως δεν θα καλύψει κανέναν. Όποιος βγαίνει, θα βγαίνει και στη… σέντρα.

  • Δεν γνώριζε ότι ο Κέι Σι Ρίβερς ξενυχτά, πριν του κάνει πολυετές συμβόλαιο;
  • Δεν γνώριζε ότι ο Νικ Καλάθης δεν κοιμάται με τις… κότες, πριν τον αποθεώσει;
  • Δεν γνώριζε ότι ο Τζέιμς Γκιστ θέλει να βγει μια βόλτα για να χαλαρώσει, πριν του ανανεώσει το συμβόλαιο;
  • Δεν γνώριζε ότι ο Κρις Σίνγκλεντον αρέσκεται στο να ξενυχτά, πριν δώσει μάχη για να τον κρατήσει;

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να επιβάλλει κανονιστικές (εσωτερικές) διατάξεις. Σε ξένη χώρα ήταν, μπορούσε ο αρχηγός της αποστολής (Μάνος Παπαδόπουλος) να πάρει στις 12.30 ένα τηλέφωνο τους παίκτες και να τους πει “παιδιά αργήσατε, γυρίζετε τώρα“. Μπορούσε να μην τους δώσει άδεια να βγουν. Σε κάθε περίπτωση, γι’ αυτό υπάρχει ο αρχηγός της αποστολής, για να ελέγχει τυχόν παραστρατήματα.

Είναι άραγε μόνο ο Παναθηναϊκός που έχει παιδιά τα οποία θέλουν να ξενυχτούν;

  • Αμερικανός, που έπαιζε παλιότερα στην Ελλάδα, αγαπήθηκε τρελά από τον κόσμο και σήκωσε Ευρωπαϊκό (ίσως το πιο… αμφίρροπο), μεταφέρθηκε για πλύση στομάχου, μετά από άθλιο μεθύσι.
  • Κοινοτικός τιμωρήθηκε πέρυσι τρεις φορές με πρόστιμο για ανάλογη αιτία. Κλήθηκε σε απολογία και στην τελευταία, μάλιστα, απειλήθηκε με διακοπή συμβολαίου.

Μάθατε κάτι; Οι οργανισμοί επιλέγουν είτε να κρύψουν τα προβλήματα, είτε να τα δημοσιοποιήσουν. Ως δημοσιογράφος προτιμώ να βγαίνουν στη φόρα, για να έχουμε κι εμείς κάτι να απασχολούμαστε (πλάκα κάνω). Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση της δημοσιοποίησης, από τη μια στοχοποιείται ο παίκτης (ίσως αυτό να ήταν και ζητούμενο, ενόψει ντέρμπι), από την άλλη ο σύλλογος μοιάζει να μην έχει στεγανά, να μην μπορεί να επιβληθεί.

Δεν υπάρχει μια αλήθεια, καθένας μπορεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μιας, ή της άλλης αντίληψης. Κάποτε, όταν ο Μάικλ Τζόρνταν (στις μέρες των Μπουλς) είχε βρεθεί ξημερώματα σε μπαρμπουτιέρα, ο Φιλ Τζάκσον είχε πει ότι “εγώ θέλω να είναι στο γήπεδο σωστός, δεν είμαι παιδονόμος“.

Είναι πρόδηλο ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ανήλικα, ότι καθένας στην ηλικία τους θέλει να ξενυχτήσει, να πιει ένα ποτό, να διασκεδάσει. Υπάρχουν όρια, δεν μπορεί να μπεκροπίνεις πριν από αγώνα, αλλά θαρρώ πως επαγγελματίες αυτού του επιπέδου γνωρίζουν και τα όρια, και τα όρια τους. Αν πάλι δεν τα γνωρίζουν υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί, υπάρχει κι η ιδέα της διακοπής του συμβολαίου.

Από την άλλη, καθένας διαχειρίζεται τα του οίκου του, σύμφωνα με τη δική του αντίληψη. Η άποψή μου για το πούλμαν έχει καταγραφεί, θεωρώ λάθος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αυτή τη στάση, όμως το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Κι εντέλει, αυτοί οι παίκτες πληρώνονται αδρά για να βγάζουν στο γήπεδο τον καλύτερό τους εαυτό.

Αντί επιλόγου κι αφού (θαρρώ) παράθεσα όλες τις διαφορετικές αντιλήψεις επί του θέματος: Μήπως δεν είναι το νυχτοπερπάτημα, αλλά η εικόνα της ομάδας που ενόχλησε τον “ισχυρό άνδρα” των “πρασίνων“; Μήπως το νυχτοπερπάτημα (υπαρκτό) είναι η αφορμή κι ο κ. Γιαννακόπουλος θέλει να αφυπνίσει τους παίκτες ενόψει ντέρμπι;

Αν (λέμε αν) ισχύει αυτό, βλέπει καθαρά το δέντρο, αλλά χάνει το δάσος, γιατί μια νίκη επί του Ολυμπιακού (και δη εκτός έδρας) είναι εξόχως σημαντική, αλλά το κύρος ενός συλλόγου (άρα και των μελών του, εν προκειμένω των παικτών) είναι σημαντικότερο.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Λήξη συναγερμού για Πετρούσεφ

Καθαρή η μαγνητική του Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ υποβλήθηκε το πρωί σε μαγνητική …