Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Χρόνια πολλά στον θρυλικό “Τεν Τεν”!

Χρόνια πολλά στον θρυλικό “Τεν Τεν”!

korfas

korfasΑποτελεί τον σπουδαιότερο πλέι μέικερ που έχει παίξει στον ΠΑΟΚ, στον οποίο πρόσφερε πάρα πολλά… Ο λόγος για τον Τζον Κόρφα που σήμερα (21/8) έχει γενέθλια και κλείνει τα 55 του χρόνια. Πέραν του “Δικεφάλου”, σε συλλογικό επίπεδο o “Τεν Τεν” έπαιξε στον Παναθηναϊκό, στο Ηράκλειο και στο Μαρούσι. Βέβαια τις πιο μεγάλες στιγμές του, τις πέρασε στον ΠΑΟΚ και οι οπαδοί των “ασπρόμαυρων” τον λάτρεψαν (και τον λατρεύουν ακόμη και σήμερα). Με ύψος 1.78 έκανε… πάρα πολλά στο παρκέ, “έδινε” ηρεμία στην ομάδα και διέθετε “καυτό” σουτ με το ιδιαίτερο στυλ που είχε να πετά την μπάλα προς το καλάθι. “Ολοι οι παίκτες σουτάρουν με ένα χέρι όμως εγώ το κατέβαζα πιο νωρίς, ακόμη πιο νωρίς και έτσι έφτασα να σουτάρω με το ένα χέρι”, είχε δηλώσει παλαιότερα για τον τρόπο που σούταρε.

korfas 2Η… μπουνιά και το κερδισμένο τζάμπολ απέναντι στον ψηλότερο Μορέτι

Στον “Δικέφαλο” πέρασε 9 χρόνια (1986-1995), έζησε την αγωνιστική άνοδο της ομάδας της Θεσσαλονίκης και κατέκτησε τίτλους (όταν ο ΠΑΟΚ το 1991 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης απέναντι στην Σαραγόσα κερδίζοντας με 76-72, ο “Τεν Τεν” δεν είχε παίξει καθώς τότε δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά ματς). Στο πρωτάθλημα του 1992 το οποίο “ήρθε” με εκτός έδρας νίκη (82-97) απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Κόρφας είχε 12 πόντους, στο Κύπελλο Κόρατς του 1994 με αντίπαλο την Στεφανέλ, στα διπλά παιχνίδια που έγιναν σε Παλέ και Ιταλία, είχε 11 και 16 πόντους αντίστοιχα ενώ το 1995 όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Πανιώνιο με 80-63, ο “Τεν Τεν” είχε πέντε πόντους.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που έκανε ως παίκτης των “ασπρόμαυρων” και ήταν… πολύ ιδιαίτερα, κάποιες στιγμές του που δεν έχουν ξεχαστεί. Ας θυμηθούμε… Το 1988 ο Κόρφας σε εκτός έδρας ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, είχε εκνευριστεί με τον τρόπο παιχνιδιού αντιπάλου του (Γιάνκοβιτς) και του έδωσε μπουνιά!  Επίσης το 1993 είχε κερδίσει σε τζάμπολ τον κατά 22 πόντους ψηλότερό του (!), Πάολο Μορέτι, σε αγώνα απέναντι στην Κνορ Μπολόνια. Την σεζόν 1994-95 ο ΠΑΟΚ νίκησε (86-68) την ΑΕΚ και ο “Τεν Τεν” είχε πετύχει ένα απίστευτο τρίποντο πίσω από το κέντρο.

Η… ΜΠΟΥΝΙΑ

ΤΟ… ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ ΤΖΑΜΠΟΛ

ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Οι 1.000 ασίστ και οι θέσεις προπονητή και αντιπροέδρου στον ΠΑΟΚ

Το 1995 μετακόμισε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα Ελλάδας (σεζόν 1995-1996) αλλά και το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1996. Συνέχισε την καριέρα του στο Ηράκλειο (1997-98) και στο Μαρούσι (1998-2000) και στις 13/4/99 ο Κόρφας γινόταν ο πρώτος παίκτης της Α1 που έφτανε τις 1.000 ασίστ. Γενικώς έχει πετύχει πάρα πολλά στην καριέρα του ως καλαθοσφαιριστής ενώ στις 06/04/2008 ανακοινώθηκε από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ η επιστροφή του στον “Δικέφαλο” ως προπονητής.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά που ο ΠΑΟΚ πάλεψε για την παραμονή του και τελικά απέφυγε τον υποβιβασμό στην Α2. Στα τέλη του Δεκέμβρη του 2008 ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου στην ΚΑΕ, στην τότε διοίκηση Δρόσου. “Αγωνίστηκα για εννιά χρόνια στον ΠΑΟΚ, τα οποία ήταν και τα καλύτερα της καριέρας μου. Αγαπώ τον ΠΑΟΚ και για αυτό είμαι και πάλι εδώ για να βοηθήσω”, είχε δηλώσει στις 31/12/2008 ο “Τεν Τεν”, στον οποίο το ebasket.gr εύχεται χρόνια πολλά για τα γενέθλια του!

 

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • Γιάννης Καστρίτης

    Basket League: Αυλαία στην 4η αγωνιστική του Top 6

    Ολοκληρώνεται σήμερα η 4η αγωνιστική του Top 6. Με το παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον Κο…
  • levin porter jr paok

    ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 85-70

    Νίκη για ΠΑΟΚ με “όργια” του Κέβιν Πέτερ Τζούνιορ Ακόμη ένα βήμα για την είσοδ…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…