Ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Γιάννης Καλαμπόκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε πως το μεγαλύτερο ιδεώδες για έναν αθλητή είναι να εκπροσωπήσει τη χώρα του, ενώ έκανε και μία ανάλυση για τις διαφορές της FIBA με την Ευρωλίγκα.
Αναλυτικά τα όσα είπε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8:
“Θα μπορούσα να πω ότι πάλι καλά που ήρθαν τα πράγματα έτσι, ώστε να καταλάβουν όλοι την αναγκαιότητα των παικτών. Αν δεν υπήρχαν οι παίκτες δεν θα υπήρχαν όλα αυτά. Έτσι, όλοι έχουν στραφεί και σκέφτονται την υγεία των παικτών και υπάρχει ενδιαφέρον. Όσον αφορά τον ΠΣΑΚ έχουν υπάρξει ανακοινώσεις. Εδώ και καιρό ψάχναμε τρόπο να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Δεν είχαμε κάνει κάτι σε πρώτη φάση γιατί επεξεργαζόμαστε όλο αυτό. Μόλις έβγαλε ο σύνδεσμος της Ισπανίας ανακοίνωση τον στηρίξαμε και βγάλαμε ανακοίνωση και μάλιστα πριν λίγες μέρες βγάλαμε ακόμα μία και τονίζουμε πως είμαστε ακόμα πιο ενεργεί για να επικοινωνήσουμε αυτή την αντίθεση.
Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό όργανο (GIBA), που είναι ανενεργό, όμως με πρωτοβουλίες δικές μας προσπαθούμε ήδη να επικοινωνήσουμε με τα όργανα αυτά και τις ενώσεις των παικτών των άλλων χωρών. Είναι διαφορετικό να υπάρξουν 4-5 χώρες μεμονωμένα, από το να βγαίνει ο ΠΣΑΚ, ο ΠΣΑΚ της Ισπανίας και να εκφράζει θέση. Οι λόγοι που το κάνουμε αυτό είναι προφανείς. Όλο αυτό που στήνεται γύρω από το ευρωπαϊκό μπάσκετ προσφέρει ανταγωνισμό και καλά συμβόλαια. Δεν ξέρω αν γι αυτό παίζει ρόλο η τάση φυγής προς την Κίνα και άλλες χώρες. Το μεγαλύτερο ιδεώδες για κάθε παίκτη είναι να εκπροσωπεί τη χώρα του. Δεν πρέπει να έχεις μεγαλύτερο κίνητρο το πώς θα έχεις ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο. Πρέπει να το σκέφτεσαι, αλλά να μην είναι εις βάρος της εθνικής ομάδας της χώρας σου.”
Για την ανταπόκριση που υπήρξε:
“Έχουμε στείλει κάποια μέηλ. Αυτό έγινε αυτές τις μέρες και τώρα υπολειτουργούν όλοι. Δεν θα έχουμε πρόβλημα σε αυτό όμως. Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε διάθεση. Το ερώτημα είναι πόσες χώρες θα μπορέσουν να μπουν σε όλο αυτό. Οι παίκτες της Τουρκίας για παράδειγμα. Θα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση πιστεύω, δίχως να αλλάξει κάτι άμεσα, αλλά νομίζω είναι σημαντικό να ακουστεί η γνώμη του παίκτη. Είναι το πιο σημαντικό. Θεωρώ δύσκολο να αλλάξουν τα προγράμματα. Ενδεχομένως να γίνει σε έναν χρόνο. Θα είναι ένα κέρδος κι αυτό.”
Για την θέση του Μάικ Τζέιμς και τις παροχές των ομάδων:
“Προφανώς δείχνει μια τάση η άποψη του Τζέιμς. Είναι αλλιώς να έχεις ένα τσάρτερ και αλλιώς να ξυπνάς πρωί πρωί και να αλλάζεις 2 αεροπλάνα. Φυσικά και παίζει ρόλο. Αν συνυπολογίσουμε όμως και όσα είπατε, δεν νομίζω να υπάρχει και δίλημμα.”
“Από τη στιγμή που τα μπάτζετ έχουν πέσει πολύ, το σημαντικό είναι να υπάρχει συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν. Από τη στιγμή που έγιναν. εκπτώσεις στα συμβόλαια, το μεγάλο μας άγχος είναι να μην υπάρχουν εκπτώσεις στις παροχές. Μια ομάδα υποβαθμίζεται αν δεν παρέχει τα απαραίτητα στον παίκτη, όσον αφορά το γήπεδο, τον ρουχισμό, τα ενοίκια των σπιτιών. Είναι σημαντικά για τον παίκτη και να μην σκέφτεται άλλα πράγματα. Πολύ σημαντικό είναι και οι ημερομηνίες που γράφονται και δεν τηρούνται. Όταν μπαίνουν ομάδες με ερωτηματικό στην κλήρωση και δεν ξέρουμε αν θα παίξουν, είναι σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχουν θέματα, αλλά προτιμάμε να συζητάμε και να δίνουμε λύσεις. Αν αναλογιστούμε σε τι περίοδο ζούμε και τι δυσκολίες υπάρχουν, έχουν γίνει κάποια βήματα που βοηθάνε το άθλημα. Υπάρχει πολύς δρόμους όμως για πράγματα που χρήζουν λύσης.”
Για τους ξένους στο πρωτάθλημα:
“Δεν έχει τεθεί καν τέτοιο θέμα, επισήμως. Ανεπίσημα, κάθε θέση που στερεί από Έλληνα παίκτη θέση, είναι ξεκάθαρα αντίθετη.”
Για το εάν η Ελλάδα είναι καλός προορισμός για παίκτες:
“Είναι αφετηρία πλέον. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έτσι είναι η κατάσταση. Είναι γενικότερη η κατάσταση στη χώρα. Από αυτή την κατάσταση υπάρχουν και θετικά. Υπάρχουν προπονητές που κάνουν πιο αξιόλογο το άθλημα. Το σημαντικό είναι πόσο θα μείνουμε στην κατάσταση αυτή και τι άλλους τρόμους θα βρούμε για να το εξελίξουμε και να το βελτιώσουμε. Αυτά είναι θέματα που συζητάμε κατά καιρούς. Είναι δύσκολο επίσης που δεν υπάρχιε και μια σταθερή πολιτική κατάσταση. Είναι συνολικότερο το θέμα. Δεν μπορεί να απαντηθεί με μία πρόταση.”