Κεντρική ΕΚΑ "Νίκος Γκάλης" Πρόεδρος του ΕΚΑ “Νίκος Γκάλης” ο Κελέσης

Πρόεδρος του ΕΚΑ “Νίκος Γκάλης” ο Κελέσης

kelesis eka1

kelesis eka1

Ο Πέτρος Κελέσης είναι γνώριμη φυσιογνωμία στον χώρο του μπάσκετ, τόσο από την ενασχόλησή του ως αθλητής και προπονητής μικρών κατηγοριών, όσο ως επαγγελματίας και στέλεχος της ΝΙΚΕ επί 22 χρόνια. Από το 1997 ασχολείται με το Εργασιακό πρωτάθλημα “Νίκος Γκάλης”, αρχικά ως προπονητής ενώ από το 2011 ως αθλητής. Πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος του ΕΚΑ και δηλώνει έτοιμος γι’ αυτό το πόστο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στην αγάπη του για το μπάσκετ, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς θέλει να λειτουργεί το Εργασιακό πρωτάθλημα “Νίκος Γκάλης”.

Τι είναι για εσένα το μπάσκετ;
Το μπάσκετ για μένα είναι τρόπος ζωής ή αλλιώς ένα κομμάτι της ίδιας της ζωής. Μέσα από το μπάσκετ βρίσκω την ευκαιρία να ξεφύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να αποβάλλω το άγχος και το στρες της δουλειάς με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο, να έρθω σε επαφή με τους φίλους μου. Ειδικά στη σημερινή εποχή που πέρα από την οικονομική κρίση τόσο η κοινωνική όσο και η αξιακή κρίση είναι εμφανείς όσο ποτέ άλλοτε, η άθληση μέσα από το μπάσκετ είναι καθοριστική ως φορέας παιδείας, εκγύμνασης, πολιτισμού και εξόδου από τα αδιέξοδα και την καθημερινότητα.

kelesis eka

Πως προέκυψε για εσένα το Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ “Νίκος Γκάλης”;
Δεν σου κρύβω ότι “ανέκαθεν” με απασχολούσε η ιδέα του τί θα κάνω, όταν θα έρθει η στιγμή που θα σταματήσω πλέον να αγωνίζομαι σε επίπεδο κατηγοριών. Η αλήθεια είναι ότι για εμάς που έχουμε υπηρετήσει το άθλημα, το μπάσκετ δεν σταματάει ποτέ. Έτσι οι ανησυχίες μου με οδήγησαν στο ΕΚΑ. Ένα πρωτάθλημα που υφίσταται για περίπου 30 χρόνια στην Αττική, ίσως το πιο οργανωμένο και σε υψηλό επίπεδο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Στο ΕΚΑ αγωνίζονται πολλοί αξιόλογοι παλαίμαχοι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε υψηλό επίπεδο -καθώς επίσης και άλλοι ερασιτέχνες που δεν είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε συλλογικό επίπεδο- καθιστώντας έτσι το πρωτάθλημά μας το πλέον ανταγωνιστικό.

Είχες την έμπνευση της σύστασης μίας Μικτής Ομάδας του ΕΚΑ Basket, για να αγωνιστεί σε Πανελλήνια και Διεθνή Πρωταθλήματα Βετεράνων. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα;
Η ιδέα της Μικτής προέκυψε από την επιθυμία να δημιουργήσουμε μια ομάδα που να απαρτίζεται από παίκτες υψηλού επιπέδου, τους καλύτερους ίσως του πρωταθλήματός μας, καθώς επίσης κι από ακέραιους χαρακτήρες που θα συνιστούσαν μια όμορφη παρέα τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ. Αθλητές που θα ήταν έτοιμοι να εκπροσωπήσουν το πρωτάθλημά μας και σε άλλες διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων (Πανελλήνιο πρωτάθλημα Βετεράνων, Πανευρωπαϊκές & Παγκόσμιες Διοργανώσεις).

Καλώς ή κακώς, η Μικτή μας αποτελεί τη βιτρίνα του πρωταθλήματός μας προς τα έξω, και πέρα από το αγωνιστικό της προφίλ αντανακλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα της, μιας και δραστηριοποιείται σε μια σειρά Φιλανθρωπικών Τουρνουά και συνεργιών σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας (Τουρνουά αλληλεγγύης Χανίων κ.λ.π.).

Είσαι άνθρωπος του αθλητισμού. Αγωνίστηκες ως παίκτης σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών. Σπούδασες αθλητισμό, δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στον αθλητισμό. Τώρα με την ανάληψη των καθηκόντων σου στο ΕΚΑ Basket, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας το όραμά σου για την ανάπτυξη του Εργασιακού Αθλητισμού;
Ως άνθρωπος ρομαντικός και ονειροπόλος θεωρώ ότι το πρωτάθλημά μας έχει τεράστια δυναμική να γίνει πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Ήδη, θα ήθελα να αναφέρω ότι στο ΕΚΑ αγωνίζονται περίπου 120 ομάδες με 2.000 αθλητές, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αν όχι το μεγαλύτερο. Στόχος μας πλέον είναι να δουλέψουμε στο ποιοτικό κομμάτι έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να απολαμβάνουν περισσότερο και καλύτερο μπάσκετ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Θέλουμε να συνδέσουμε το Εργασιακό πρωτάθλημα της Αττικής και με τα υπόλοιπα Εργασιακά πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα.
  • Δουλεύουμε ήδη στη δημιουργία δικής μας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα φιλοξενεί όλα τα στατιστικά στοιχεία του πρωταθλήματος με κάθε λεπτομέρεια και όχι μόνο.
  • Εξετάζουμε νέα μοντέλα διεξαγωγής του πρωταθλήματος που θα προάγουν το άθλημα και θα βοηθήσουν τις ομάδες να παίζουν περισσότερα και ποιοτικότερα παιχνίδια.
  • Είμαστε ήδη πολύ κοντά στο να αποκτήσει το ΕΚΑ τα δικά του γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων.
  • Προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία τμημάτων υποδομών για τα παιδιά των εργαζομένων.
  • Εξετάζουμε το ενδεχόμενο κάλυψης των αγώνων μέσω Web-TV.
  • Φωτογραφικό υλικό υψηλής ποιότητας – image bank.
  • Άμεση συνεργασία με την Ε.Ο.Κ.
  • ΕΚΑ Ballers Network.

Θα ήθελα να διευκρινίσω στο σημείο αυτό ότι η “κληρονομιά” που άφησαν ο Σάββας Ανεστιάδης και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι “βαριά” και σίγουρα το έργο που διετέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια τεράστιο και αδιαμφισβήτητο. Άρα σαν νέα επιτροπή, αναλαμβάνουμε μια τεράστια ευθύνη και σίγουρα προσβλέπουμε στην υποστήριξη και τη συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων (και δεν είναι λίγοι αυτοί) που ήταν μπροστάρηδες τα προηγούμενα χρόνια.

kelesis eka2

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλους μας τα τελευταία χρόνια, πόσο εύκολο είναι πλέον για ομάδες εταιρειών, αλλά και για μεμονωμένα άτομα, να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις απόρροια της συμμετοχής τους στις Διοργανώσεις του ΕΚΑ Basket;
Πράγματι, όπως ήδη προανέφερα, η οικονομική κρίση που διανύουμε τα τελευταία χρόνια αποτελεί “τροχοπέδη” σε πολλές ομάδες στο να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το πρωτάθλημα του ΕΚΑ είναι το μοναδικό αυτή τη στιγμή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – και πραγματικά γίνονται φιλότιμες προσπάθειες στο να μειωθούν τα κόστη ακόμη περισσότερο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα πρώτον απ’ όλους τον Σάββα Ανεστιάδη για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου, καθώς επίσης και όλους όσους με στηρίξανε με την ψήφο τους. Από πλευράς μου, δεσμεύομαι να συνεχίσω το δύσκολο έργο τους και να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε να πάμε το πρωτάθλημά μας ένα σκαλί πιο πάνω και να είμαστε ακόμη πιο περήφανοι γι’ αυτό που πρεσβεύουμε.”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε ΕΚΑ "Νίκος Γκάλης"

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (19/4)

Τα φώτα σε ΟΑΚΑ και Βιτόρια Δύο παιχνίδια περιλαμβάνει το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (1…