Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ “Ψυχή τε και σώματι στην Εθνική ο Αντετοκούνμπο”

“Ψυχή τε και σώματι στην Εθνική ο Αντετοκούνμπο”

missas-greece-lithuania-kriti 14

Σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής, Κώστας Μίσσας, μίλησε για το μέλλον που έχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπος στο αντιπροσωπευτικό μας συγκροτήμα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κώστας Μίσσας:
“Ως χώρα η Ελλάδα κάθε φορά βγάζει παιδιά με ιδιαίτερη προοπτική που μπορούν να παίξουν μπάσκετ σε καλό επίπεδο. Κάθε φουρνιά είναι διαφορετική, καθώς τη μία χρονιά μπορεί να υπάρχουν περισσότερα παιδιά με προοπτική κι άλλη να είναι λιγότερα. Πάντα, όμως, υπάρχει μία διαδικασία πρωτογενούς ταλέντου και από εκεί και πέρα έρχεται το ερώτημα κατά πόσο το εκμεταλλευόμαστε όλο αυτό. Η προώθηση και η συμμετοχή των νέων παιδιών ποσοστιαία είναι πολύ μικρή. Και μιλάω για ουσιαστική συμμετοχή κι όχι για δίλεπτα ή τρίλεπτα συμμετοχής.”

Για το χρόνο συμμετοχής των νεαρών παικτών ανέφερε:
“Το γιατί δεν δίνεται χρόνος συμμετοχής στους νέους έχει δύο βασικές αιτίες. Στις ομάδες υπάρχει μεγάλη πίεση για το άμεσο αποτέλεσμα, άρα είναι φυσιολογικό οι προπονητές να χρησιμοποιούν πιο έμπειρους παίκτες. Πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να περιβάλλουν με υπομονή στη συμμετοχή και στην εξέλιξη έναν νεαρό παίκτη. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τους παίκτες, οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τη θέση τους από πιο έμπειρους συναθλητές τους με μεγαλύτερο σθένος. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, οι νεαροί δεν παλεύουν και δεν διεκδικούν τη θέση όπως συνέβαινε πιο παλιά. Φυσικά οι έμπειροι παίκτες παίζουν με την αξία τους και ξέρουν πως να γίνονται απαραίτητοι στην ομάδα τους. Ένας νεαρός παίκτης θα πρέπει να προετοιμαστεί σωματικά, ψυχολογικά και με σωστή καθοδήγηση για να διεκδικήσει τη θέση του απέναντι σε έναν πιο παιγμένο αθλητή. Δεν γίνεται να περιμένει ότι θα πάρει χρόνο συμμετοχής από το πιστοποιητικό γεννήσεως.”

Για τη δουλειά με τους νεαρούς παίκτες από την πλευρά της ομοσπονδίας δήλωσε:
“Το πρόγραμμα της ομοσπονδίας στις Εθνικές ομάδες λειτουργεί παράλληλα με τα προγράμματα των ομάδων που ανήκουν οι παίκτες. Ουσιαστικά η προπονητική επίδραση με τα κλιμάκια που είναι μία φορά την εβδομάδα δεν μπορεί να είναι η ίδια με τις ομάδες που ζουν καθημερινά τους παίκτες. Παράλληλα, επειδή βλέπουμε ένα κενό προσπαθούμε να το συμπληρώσουμε κάποια τουρνουά. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν προσπαθούμε τον χειμώνα να βρούμε τρόπους μέσα από τις Ενώσεις και με την σημαντική βοήθεια της ομοσπονδίας ώστε να γίνονται κάποια διήμερα και τριήμερα πανελλήνια τουρνουά. Από την πλευρά μας θέλουμε και προσπαθούμε να τα αυξήσουμε παίρνοντας βοήθεια από την επιθυμία πολλών να προσφέρουν και να βοηθήσουν εθελοντικά. Το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό γιατί η κρίση έχει χτυπήσει και τους αντίστοιχους προγραμματισμούς. Είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους για να υπάρχει το μάζεμα των παιδιών γιατί έτσι προετοιμάζουμε τις Εθνικές μας ομάδες όλο το χειμώνα για την παρουσία τους στα πανευρωπαϊκά και τα παγκόσμια του καλοκαιριού.”

Για το Γιάννη Αντετοκούνμπο είπε:
“Ο Γιάννης είναι ψυχή τε και σώματι στην Εθνική ομάδα. Έχουν γραφτεί πολλά και δίκαια. Όπως τον έχω γνωρίσει αυτά τα χρόνια το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι ο χαρακτήρας του. Αυτό είναι που τον οδηγεί εκεί που είναι και αυτό είναι που θα τον πάει ακόμα μακρύτερα. Στατιστικά πια, σε ένα μεγάλο δείγμα νεαρών αθλητών με προοπτική αυτοί που παίζουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο δεν είναι αυτοί που πηδάνε πιο ψηλά ή αυτοί που τρέχουν πιο γρήγορα. Είναι αυτοί που έχουν δυνατότερο χαρακτήρα και μπορούν να ανταπεξέρχονται τις δυσκολίες και να δουλεύουν πιο σκληρά κυνηγώντας το όνειρο τους.”

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αργύρης Δεκαβάλλας
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

ΣΕΠΚ: «Αναγκαία η επανεκκίνηση στο ερασιτεχνικό μπάσκετ»

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητάει την…