Κεντρική NBA NCAA NCAA F-4 “αλα” ελληνικά

NCAA F-4 “αλα” ελληνικά

ncaa

ncaa

psarakisΤι σχέση μπορεί να έχουν ο νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων του 1ου ελληνικού All Star Game Τζον Χάτσον, ο Αμερικανοιταλός γκαρντ Ματ Σαντάντζελο που φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή, ο σέντερ Ντίον Τόμπσον που πέρασε από τον Ίκαρο Καλλιθέας και ο εκρηκτικός Άλεξ Σκέιλς που δεν ξέχασαν ποτέ οι οπαδοί του Άρη;

Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτοί οι τέσσερις και αρκετοί ακόμη παίκτες που πέρασαν από τα μέρη μας προετοιμάζονται για το φάιναλ-φορ του κολεγιακού μπάσκετ που θα διεξαχθεί Σάββατο και Δευτέρα στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Πρόκειται για παίκτες που πέρασαν από τα τέσσερα κολέγια που θα δώσουν το παρόν στο “τέλος του δρόμου” της τρέλας του Μαρτίου, θα δώσουν τον τελευταίο χορό του φετινού τουρνουά και κοινός τους παρανομαστής είναι ότι κάποια στιγμή στην καριέρα τους έπαιξαν και στην Α1.

“Μάχες” στο Champions League με… φόντο τα ημιτελικά, πολλά παιχνίδια στο ΝΒΑ με το ματς Σπερς-Γουόριορς να ξεχωρίζει και η 2winbet.gr θα δώσει στους πελάτες της τις καλύτερες αποδόσεις της αγοράς σε όλους τους αγώνες!

Πάρτε βαθιά αναπνοή και ελάτε για μία βουτιά στο παρελθόν…

ΣΑΟΥΘ ΚΑΡΟΛΑΪΝΑ

Πρωτάρα σε φάιναλ-φορ η ομάδα του Σάουθ Καρολάινα που είναι και η “σιντερέλα” της διοργάνωσης. Στο άκουσμα του κολεγίου ο πρώτος που μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι άλλος από τον Τζον Χάτσον. Από τους πρώτους εκρηκτικούς Αμερικανούς που ήρθαν στα μέρη μας και έπαιξε κατά σειρά σε Πανιώνιο, Παγκράτι, Πειραϊκό αλλά και Σπόρτιγκ. Παίκτης με απίστευτο άλμα, βροντερά καρφώματα (σε ένα από αυτά είχε κατεδαφίσει το ταμπλό στο ΣΕΦ στο 1ο All Star Game) και τη χαρακτηριστική κόμμη με το μαλλί καρφάκι!

hudson

Απόφοιτοι των Gamecocks που έπαιξαν στην Ελλάδα ήταν ακόμη ο αγαπημένος της κιτρινόμαυρης εξέδρας στο Αλεξάνδρειο Ράιαν Στακ (ναι, αυτός είναι στη φωτογραφία, μην έχετε ενδοιασμούς).stakΟ επίσης πρώην παίκτης του “αυτοκράτορα” Σαμ Μάλντροου και οι “περαστικοί” Τρε Κέλι (Πανελλήνιος) και Μπράντις Ράλεϊ Ρος (Πανελευσινιακός)

1) Σαμ Μάλντροου

muldrow

2) Τρε Κέλι

kelly

3) Μπράντις Ράλεϊ Ρος

ross

ΓΚΟΝΖΑΓΚΑ

Την πρώτη τους εμφάνιση σε φάιναλ-φορ μετά είναι η αλήθεια από πολλές προσπάθειες να φτάσουν σε αυτό και χαμένες ευκαιρίες θα έχουν και τα “μπουλντόγκ” του Γκονζάγκα. Πανεπιστήμιο από το οποίο πέρασαν πολλά μεγαλα ταλέντα (Άνταμ Μόρισον, Ντομάντας Σαμπόνις, Κέλι Όλινικ, Κέβιν Πάνγκος) αλλά και ο μέγιστος Τζον Στόκτον. Στα μέρη μας δεν ήρθε κάποιος από τους παραπάνω με τον Ματ Σαντάντζελο να είναι ο περισσότερο γνωστός απόφοιτος του (All American το 1999) έχοντας φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή. Στον “γηραιό” έπαιξε και ο Ματ Μπόουλντιν με το μπόλικο ατιμέλητο μαλλί, ο πάουερ φόργουορντ Μπακάρι Χέντριξ (Ηράκλειο) και ο Αυστραλός γκαρντ Τζον Ρίλι που πέρασε από την ΑΕΚ. Φέτος, δε, μας ήρθαν μαζεμένοι δύο πρώην “μπουλντόγκ”. Ο Στίβεν Γκρέι (Λαυριο) και ο Έρικ ΜακΚλέλαν (Κόροιβος) που αποφοίτησε το περασμένο καλοκαίρι έχοντας πριν περάσει άπο Τούλσα και Βάντερμπιλτ.

1) Ματ Σαντάντζελο

mat3

2) Ματ Μπόουλντιν

bouldin

3) Τζον Ρίλι

rili

4) Στίβεν Γκρέι

grey

5) Έρικ ΜακΚλέλαν

mclelan

ΟΡΕΓΚΟΝ

Το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον έχει γίνει εσχάτως γνωστό στην Ελλάδα λόγω της παρουσίας του “δικού μας” Τάιλερ Ντόρσεϊ σε αυτό με τον διεθνή γκαρντ να γίνεται ο πρώτος Έλληνας σε φάιναλ-φορ του NCAA. Μπάσκετ στην Ελλάδα σε συλλογικό επίπεδο δεν έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα ο Ντόρσεϊ αλλά πέντε πρώην “ντακς”. Γνωστότερος όλων είναι ο εκρηκτικός Άλεξ Σκέιλς που άφησε το στίγμα του στον Άρη με τα εντυπωσιακά του καρφώματα. Καριέρα σε τρεις ομάδες της Α1 έκανε ο Τόνι Γουντς (Κηφισιά, Πανιώνιος, Απόλλων Πάτρας) αν και σε καμία από αυτές δεν “έδεσε” ενώ από το Όρεγκον αποφοίτησε ο Μπράιαν Μπρέισι (Μακεδονικός) και ο Μαλίκ Χέρστον που έπαιξε για δύο σεζόν στην ΑΕΚ. Φέτος, δε, μας ήρθε ο Καναδός Ντεβό Τζόζεφ, αδερφός του ΝΒΑερ Κόρεϊ Τζόζεφ για λογαριασμό του Ρεθύμνου.

1) Άλεξ Σκέιλς

scales

2) Τόνι Γουντς

Tony Woods attempts to reign in the ball during Oregon's 68-55 victory over Oklahoma State in the second round of the 2013 NCAA Basketball Championship at HP Pavilion March 21, 2013. (Alex McDougall/Emerald)

3) Μπράιαν Μπρέισι

bracu

4) Μαλίκ Χέρστον

hairston

5) Ντεβό Τζόζεφ

joseph

ΝΟΡΘ ΚΑΡΟΛΑΪΝΑ

Αφήσαμε τελευταίο το Νορθ Καρολάινα που είναι και το Πανεπιστήμιο με τις περισσότερες παρουσίες, τίτλους και φυσικά απόφοιτους που ήρθαν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ένας (εκ των έξι που έχουν παίξει στην Α1) MVP του φαιναλ-φορ, ο Ντόναλντ Ουίλιαμς, πρωταθλητής και πολυτιμότερος παίκτης το 1993 ο οποίος στη συνέχεια πέρασε (δίχως να αφήσει το στίγμα του) από τον Σπόρτιγκ! Ο Ουίλιαμς είχε βάλει από 25 πόντους στα δύο ματς εκείνου του φάιναλ-φορ, με Κάνσας στον ημιτελικό και Μίσιγκαν στον τελικό και συμπαίκτες μεταξύ άλλων τον Γερμανό Χένρικ Ρεντλ και τους Έρικ Μοντρός και Ντάντε Καλάμπρια.

Ο πρώτος, χρονικά, Ταρχιλ που έπαιξε στην Α1 δεν ήταν άλλος από τον Βρετανό Στηβ Μπάκναλ (Ηρακλής) ο μοναδικος μαζί με τον νεοφερμένο από τον Προμηθέα Πάτρας Μπάντεν Τζάξεν που δεν έπαιξε σε φάιναλ-φορ με το Νορθ Καρολάινα, από τους παίκτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Μετά τον Ουιλιαμς σε φάιναλ-φορ έπαιξε ο Τζεφ ΜακΊνις που έπαιξε με τον Πανιώνιο και στη συνέχεια έκανε καριέρα στο ΝΒΑ κυρίως με τους Κλίπερς. Ο ΜακΊνις είχε συμπαίκτες τους μετέπειτα σταρ Τζέρι Στακχάους και Ρασίντ Ουάλας (δίπλα του στην ασπρόμαυρη φωτό) αλλά έχασαν στον ημιτελικό του 1995 από το Αρκανσας.

Το 1997 ήταν σειρά του Βασίλ ή αν προτιμάτε Βάσκο Εφθίμοβ που έπαιξε σε Δάφνη, Μαρούσι και πολλά χρόνια αργότερα και στον Πανιώνιο. Ο Βούλγαρος με γαλλικό διαβατήριο σέντερ γνώρισε την ήττα στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ από το Αριζόνα παρότι την ομάδα του στελέχωναν μεταξύ άλλων ο Βινς Κάρτερ, ο Αντόν Τζέιμσον, ο Σαμόντ Ουιλιαμς, ο Εντ Κότα και οι Ευρωπαίοι Αντεμόλα Οκουλάτζα και Σέρχε Ζβίκερ.

Το 2000 ήταν σειρά του Τζόζεφ Φόρτε (Απόλλων Πάτρας)να χάσει στον ημιτελικό από το Φλόριντα αφού αν και πρώτος σκόρερ των Τάρχιλς στη σεζόν με 16,7 πόντους μέσο όρο έμεινε στα ρηχά όπως και οι συμπαίκτες του Μπρένταν Χέϊγουντ και Εντ Κότα. Το 2005 Ρεϊσόν Τέρι (Άρης) και Τζαουάντ Ουίλιαμς (ΑΕΚ) πανηγύρισαν τον τίτλο κερδίζοντας 75-70 το Ιλινόις του Ντερόν Ουίλιαμς στον τελικό και 87-71 το Μίσιγκαν Στέιτ στον ημιτελικό. Ο Τέρι ήταν άποντος στον τελικό, ο Ουίλιαμς έλαμψε με 20 πόντους αλλά τον τίτλο του MVP πήρε ο Σον Μέι.

Ο κύκλος των πρώην Τάρχιλ κλείνει με το δίδυμο Ντίον Τόμπσον (Ίκαρος Καλλιθέας)-Άλεξ Στέφεσον (Πανιώνιος) το 2008 όταν έφτασαν στο φάιναλ-φορ αλλά ηττήθηκαν από το Κάνσας. Ένα χρόνο αργότερα ο Στέφεσον είχε αποχωρήσει για το Σάουθερν Καλιφόρνια και ο Τόμπσον κατέκτησε τον τίτλο κερδίζοντας Βιλανόβα (82-69) στον ημιτελικό και Μίσιγκαν Στειτ (89-72) στον τελικό με συμπαίκτες τους Εντ Ντέιβις, Ουέιν Έλινγκτον, Ντάνι Γκριν, Τάιλερ Χάνσμπρο και το MVP Τάι Λόσον.

1) Ντόναλντ Ουίλιαμς

williams

2) Στηβ Μπάκναλ

bucknail

3) Μπάντεν Τζάξεν

jaxen

4) Τζεφ ΜακΊνις (δεξιά). Μαζί με Τζέρι Στακχάους και Ρασίντ Ουάλας

mcinis

5) Βάσκο Εφθίμοβ

efthimof

6) Τζόζεφ Φόρτε

28 Feb 2001: Joseph Forte #40 of the North Carolina Tar Heels looks on during the game against the North Carolina State Wolfpack at the Dean E. Smith Center in Chapel Hill, North Carolina. The Tar Heels defeated the Wolfpack 76-63.Mandatory Credit: Craig Jones /Allsport

7) Ρεϊσον Τέρι

terry

8) Τζαουάντ Ουίλιαμς

jwiliams

9) Ντίον Τόμπσον

tomson

10) Άλεξ Στέφεσον

stephe

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε NCAA

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…