Αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, την Κίνα, υπάρχει έντονα το ελληνικό προπονητικό στίγμα. Από το 2013 όταν ακολούθησε τον coach Παναγιώτη Γιαννάκη στην Εθνική Κίνας μέχρι σήμερα ο coach Γιάννης Χριστόπουλος αποτελεί μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για το συναίσθημα που έζησε στο Ρίο, τους στόχους που υπάρχουν αλλά και για τις πολιτισμικές διαφορές που παρατηρεί.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την εμπειρία της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπώντας μία χώρα όπως η Κίνα: “Για όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί την μεγαλύτερη διάκριση και είναι ένα όνειρο ζωής. Το ίδιο ισχύει και για εμένα. Με χαροποιεί πάρα πολύ που το κατάφερα και είναι τιμητικό που έγινε εκπροσωπώντας μία μεγάλη χώρα όπως η Κίνα. Αυτή η συμμετοχή ήταν πολύ σημαντική για τους Κινέζους, καθώς το μπάσκετ είναι το πρώτο σε δημοτικότητα ομαδικό άθλημα. Είναι όμορφο συναίσθημα να ξέρεις ότι έδωσες χαρά σε τόσο πολύ κόσμο. Μέσα από την συμμετοχή μας χάρηκαν πολλά εκατομμύρια κόσμου”.
Για τους στόχους που υπάρχουν στο μέλλον: “Τόσο από την πλευρά της ομοσπονδίας όσο κι από την δική μου υπάρχει μία διάθεση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας! Ήδη έχουμε κάποιες συζητήσεις, όμως μετά από τόσα χρόνια στην Κίνα υπάρχουν και κάποια διαδικαστικά θέματα που σκέφτομαι. Αναμφίβολα δεν με αφήνουν αδιάφορο οι στόχοι που υπάρχουν για τη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο του 2019 που θα γίνει στην Κίνα αλλά και ο μεγάλος στόχος που είναι το 2020 οι Ολυμπιακοί του Τόκιο. Αυτός είναι ο μεγάλος αγωνιστικός στόχος αυτής της φουρνιάς παικτών”.
Για το επίπεδο του μπάσκετ στην Ασία: “Ο χρόνος είναι πραγματικός φίλος και κυλάει προς όφελος του μπάσκετ στην Ασία. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από την Κίνα όσο κι από άλλες χώρες που επενδύουν πολύ στο άθλημα. Το μπάσκετ είναι πολύ λαοφιλές και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού επικεντρώνει την προσοχή της σε αυτό. Γενικότερα, δουλεύουν πολύ στο κομμάτι των υποδομών και πολλές Ομοσπονδίες ακολουθούν μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στον δυτικό κόσμο. Φυσικά πάντα αυτά προσαρμόζονται στη νοοτροπία και στην κουλτούρα αυτών των λαών”.
Για τη ζωή στην μακρινή χώρα: “Μιλάμε για έναν πολιτισμό με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, πιο διαφορετική ακόμα κι από αυτό που μπορεί να φαντάζεστε. Έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά, παιδείας και γενικά η κουλτούρα τους είναι σε άλλο επίπεδο από τη δυτική. Έχουν έναν μοναδικό και εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψη.
Προσωπικά στην αρχή μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ στα δεδομένα και τις απαιτήσεις τους, όμως είχα ισχυρό κίνητρο. Η φιλοδοξία για αθλητική διάκριση και ο επαγγελματισμός που ήθελα να έχω υπερείχαν από πολλά άλλα προσωπικά θέματα”.
Για τις προσωπικές του επαγγελματικές φιλοδοξίες: “Για εμένα η μόνη επαγγελματική φιλοδοξία ταυτίζεται με την πάγια αρχή μου. Θέλω πάντα να συμμετέχω σε προγράμματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο, έχουν ως γνώμονα την αγωνιστική επιτυχία και μπορούν να συνδυαστούν με μία αρμονική οικογενειακή και προσωπική ζωή”.