Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μπασκόνια: Ο δήμιος των ελληνικών ομάδων (vids)

Μπασκόνια: Ο δήμιος των ελληνικών ομάδων (vids)

baskonia

baskonia

Η Μπασκόνια έχει αποδειχθεί κακός δαίμονας για τις ελληνικές ομάδες, καθώς καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει αποκλείσει τόσες ελληνικές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οχτώ φορές την έχουν βρει απέναντι τους σε νοκ άουτ φάση και μόλις μία φορά κατάφεραν να την περάσουν.

Η αρχή έγινε το μακρινό 1996, που στον τελικό του Σαπόρτα ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 88-81 από την Μπασκόνια, η οποία τότε λεγόταν Ταουγκρές. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ταξίδεψε στη Βιτόρια για να διεκδικήσει το τρόπαιο, μαζί με 2.000 φίλους της ομάδας.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έκανε ότι περνούσε από το χέρι του (34 πόντοι) για να πάρει το τρόπαιο η ομάδα του. Απέναντι του βρήκε τον εξαιρετικό Ρίβας, ο οποίος έκανε double double (31 πόντοι, 14 ριμπάουντ) και ουσιαστικά αυτός ήταν που χάρισε τη νίκη στην Ταουγκρές.

Τη σεζόν 2000-01 η Ελλάδα είχε τέσσερις εκπροσώπους στην Ευρωλίγκα της ULEB, καθώς συμμετείχαν οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Περιστέρι. Η Μπασκόνια κατάφερε στη συγκεκριμένη διοργάνωση να «πετάξει έξω» τις τρεις από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες.

Στη φάση των 16 οι Βάσκοι απέκλεισαν το Περιστέρι κερδίζοντας το δύο φορές (81-79 στην Αθήνα, 81-68 στη Βιτόρια). Στην επόμενη φάση βρήκε απέναντι της τον Ολυμπιακό, τον οποίο απέκλεισε με 2-0 (78-72 Ελλάδα, 78-76 Βιτόρια). Τελευταίο της θύμα εκείνη τη χρονιά ήταν η ΑΕΚ, την οποία νίκησε 3 φορές (70-67, 90-65 στην Ελλάδα και 76-72 στη Βιτόρια).

Ο Παναθηναϊκός μέχρι τη σεζόν 2005-06 είχε γλιτώσει από τα δόντια της Μπασκόνια. Εκείνη τη σεζόν οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στα play off της Ευρωλίγκα, με την Ταου να παίρνει την πρόκριση με μειονέκτημα έδρας και μάλιστα με ανατροπή. Στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε στο “Νίκος Γκάλης” από τους «πράσινους» με 84-72, αλλά στη συνέχεια ο Λούις Σκόλα και η παρέα του έκαναν την αντεπίθεση τους. Στη Βιτόρια ισοφάρισαν σε 1-1 τις νίκες, καθώς επικράτησαν με 85-79, ενώ στην Αθήνα πήραν τη δεύτερη νίκη τους (74-71) και προκρίθηκαν στο Final Four.

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός, όπως και ο Παναθηναϊκός, αποκλείστηκε στα play off της Ευρωλίγκας από την Μπασκόνια με 2-0 νίκες. Στον πρώτο αγώνα στην Ισπανία, οι Βάσκοι έκαναν «περίπατο», καθώς επιβλήθηκαν των «ερυθρολεύκων» με 84-59. Στον Πειραιά, αν και το πάλεψε ο Ολυμπιακός, και πάλι ηττήθηκε με 95-89.

Εκείνη τη σεζόν όμως ο Παναθηναϊκός πήρε εκδίκηση και για τον Ολυμπιακό. Στο Final Four, που διεξήχθη στο “Νίκος Γκάλης“, οι «πράσινοι» έσπασαν το αρνητικό ρεκόρ, καθώς την κέρδισαν στον ημιτελικό με 67-53. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την ευκαιρία και κατέκτησε το τέταρτο του ευρωπαϊκό, νικώντας στον τελικό τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.

Πέρσι, Μπασκόνια και Παναθηναϊκός «μονομάχησαν» στα play off για μία θέση στο Final Four, που διεξήχθη στο Βερολίνο. Η ομάδα των Βάσκων στο πρώτο παιχνίδι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και επικράτησε εύκολα εντός έδρας με 84-68. Στο δεύτερο, που επίσης έγινε στην Ισπανία, ο Παναθηναϊκός πάλεψε για την ισοφάριση, αλλά ηττήθηκε στην παράταση με 82-78. Η σειρά των αγώνων μεταφέρθηκε στο «Νίκος Γκάλης», με την εξαιρετική Μπασκόνια να παίρνει την τρίτη της νίκη (75-84) και την πρόκρηση στους «4».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…