Με αφορμή τη μεταγραφή του Άντονι Μπένετ στη Φενέρμπαχτσε, το eBasket.gr συγκέντρωσε τους εννέα πλέον παίκτες που επιλέχθηκαν στο No1 ντραφτ του NBA και πήραν την απόφαση να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι και να αγωνιστούν στην Ευρώπη.
Ο Καναδός φόργουορντ είναι ο δεύτερος παίκτης που ήρθε στη “γηραιά ήπειρο” τη φετινή αγωνιστική περίοδο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αντρέα Μπαρνιάνι, ο οποίος ήταν επιλογή στο Νο1 του ντραφτ του 2006 από τους Ράπτορς, και φέτος αγωνίζεται στη Μπασκόνια.
Την αρχή έκανε ο Μπιλ Μπράντλεϊ, ο οποίος αγωνίστηκε στην Ολίμπια Μιλάνο τη σεζόν 1965-66, με την οποία, μάλιστα, κατέκτησε το ευρωπαϊκό (1966). Ακολούθησε ο Τζόι Μπάρι Κάρολ, ο οποίος αγωνίστηκε, επίσης, στην Ολίμπια Μιλάνο. Ο Αμερικανός σέντερ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, κατακτώντας το ιταλικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο Κόρατς (1984-85).
Ο επόμενος ήταν ο Κεντ Μπένσον, ο οποίος επέλεξε να αγωνιστεί κι αυτός στην Ιταλία, όχι για λογαριασμό της Μιλάνο, αλλά της Καντού (1988-89). Ο λευκός σέντερ δεν κατάφερε να κάνει κάτι αξιόλογο στο NBA, πήγε στην ιταλική ομάδα, αγωνίστηκε σε οκτώ παιχνίδια και δεν πήρε τίτλο.
Η Ιταλία φαίνεται πως ήταν ιδανικός προορισμός για τα Νο1 ντραφτ του ΝΒΑ, μιας και ο Μάισαλ Τόμπσον ήρθε στην Ευρώπη, προκειμένου να αγωνιστεί στην Καζέρτα. Πρόκειται για τον πατέρα του Κλέι Τόμπσον, ο οποίος αποτέλεσε μέλος των τρομερών Λέικερς που κατέκτησαν τα πρωταθλήματα του 1987 και του 1988 κι ο οποίος ήρθε στα μέρη μας στα 36 του, δίχως να καταφέρει να σηκώσει κάποιο τρόπαιο με την ιταλική ομάδα.
Ο επόμενος ήταν ο Ραλφ Σάμπσον, ο οποίος έκανε τη διαφορά κι αγωνίστηκε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μάλαγα (Κάχα ντε Ρόντα). Έπαιξε μόνο για 8 παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα, δίχως να κάνει κάτι αξιόλογο, έχοντας πολλά προβλήματα στα γόνατα και τη μέση.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Μάικλ Ολοουκάντι, ο οποίος λόγω του λοκ άουτ του 1998 δεν αγωνίστηκε εξαρχής στο ΝΒΑ, αλλά ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Βίρτους Μπολόνια. Ο Νιγηριανός σέντερ, ο οποίος επιλέχθηκε το 1998 στο Νο 1 από τους Κλίπερς, δεν είχε καταφέρει τίποτα το ιδιαίτερο με την ιταλική ομάδα, ενώ αγωνίστηκε και κόντρα στον ΠΑΟΚ.
Όσο για τον μεγαλύτερο παίκτη που έχει βρεθεί στην Ευρώπη, αυτός είναι, φυσικά, ο Άλεν Άιβερσον, ο οποίος ήρθε στην Ευρώπη το 2010, έχοντας ολοκληρώσει την καριέρα του στο NBA. Ούτε ο Αμερικανός γκαρντ, όμως, κατάφερε να τρελάνει… κόσμο με τις εμφανίσεις του και μετά από τέσσερις μήνες αποχώρησε από την τουρκική ομάδα. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στη γάμπα και σταμάτησε το μπάσκετ!
Δείτε τον πίνακα του eBasket.gr με τα No1 Draft picks που ήρθαν στην Ευρώπη: