Κεντρική Διεθνή Λούκα Ντόντσιτς: Γεννημένος μπασκετμπολίστας! (pics, vid)

Λούκα Ντόντσιτς: Γεννημένος μπασκετμπολίστας! (pics, vid)

luka doncic 03

luka-doncic-03

sotiris-charalampopoulosΤο 2001, το BAFTA Καλύτερης Ταινίας πήρε το φιλμ “Μπίλι Έλιοτ: Γεννημένος χορευτής” με θέμα της ένα νεαρό αγόρι που λάτρευε τον χορό. Στη ζωή, ο Σλοβένος Λούκα Ντόντσιτς θα μπορούσε να ήταν ο… πρωταγωνιστής εάν υπερίσχυαν τα γονίδια της μητέρας του, Μίριαμ Πότερμπιν, μοντέλου, τραγουδίστριας και παγκόσμιας πρωταθλήτριας του χορού.

Ευτυχώς για εμάς, ο πατέρας του, Σάσα Ντόντσιτς, παλαιός μπασκετμπολίστας που βρέθηκε στον δρόμο του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2000-01 ως παίκτης της Κρκα, κέρδισε τη “μάχη” κι έτσι απολαμβάνουμε τον 17χρονο σε “βασιλικά” παρκέ.

luka-doncic-moro

Η αθλητική πορεία του -γεννημένου την τελευταία ημέρα του “κουτσοφλέβαρου” του 1999Ντόντσιτς ξεκίνησε στην ηλικία των έξι ετών και πέρασε από το ποδόσφαιρο και το τζούντο προτού καταλήξει στο μπάσκετ και στις νεανικές ομάδες της Ολίμπια Λιουμπλιάνα.

Τον Απρίλιο του 2012, έστρεψε τo βλέμμα της Ρεάλ Μαδρίτης πάνω του καθώς σε τουρνουά στη Ρώμη, είχε 54 (!) πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ στον τελικό κόντρα στη Λάτσιο. Πέντε μήνες αργότερα, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη “βασίλισσα” σε ηλικία μόλις 13 ετών.

Σε ηλικία 16 χρόνων, 2 μηνών και 2 ημερών, στις 30 Απριλίου 2015, “έγραψε” ιστορία αφού έγινε ο τρίτος νεαρότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο, στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, πίσω από τους Ρίκι Ρούμπιο (14 ετών και 11 μηνών) και Άνχελ Ρέμπολο (15 ετών και 3 μηνών).

doncic-llull

Τη σεζόν 2015-16, ήταν ο νεαρότερος παίκτης της ACB και μία από τις βασικές επιλογές του Πάμπλο Λάσο ακόμα και στην Ευρωλίγκα. Στην αναμέτρηση κόντρα στην Μπιλμπάο, μάλιστα, έκανε και προσωπικό ρεκόρ αλλά και ως παίκτης κάτω των 17 ετών στο ισπανικό πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 15 πόντους, “μαζεύοντας” 6 ριμπάουντ και “μοιράζοντας” 4 ασίστ.

Όσο για τη φετινή περίοδο, έχει ήδη ανακηρυχθεί παίκτης της εβδομάδας -μετά την 11η αγωνιστική της Liga Endesa– μιας και σκόραρε 23 πόντους και “κατέβασε” 11 ριμπάουντ βοηθώντας τη Ρεάλ να φτάσει στη νίκη επί της Φουενλαμπράδα με 92-76.

“Η Σλοβενία είναι η μόνη μου επιλογή”

Σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, θα αγωνιζόταν με τη Σλοβενία στο Ευρωμπάσκετ κάτω των 16 ετών, τo 2014, αλλά αποσύρθηκε λόγω ενός τραυματισμού. Το έκανε, εντούτοις, σε ένα τουρνουά στην Ουγγαρία, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, έχοντας κατά μέσο όρο 35,3 πόντους και 7,6 ριμπάουντ. Το ποσοστό ευστοχίας του στα δίποντα ήταν 81% και 57% στα τρίποντα.

Οι Ισπανοί προσπάθησαν να τον πείσουν να αγωνιστεί με αυτούς αλλά ακόμα και η “ανοιχτή πρόσκληση” που του απηύθυνε ο Χοσέ Γκαρμπαχόσα, έπεσε στο κενό.

luka-doncic-02

Σε μία συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “AS“, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας δήλωσε: “Θα ήμασταν ενθουσιασμένοι εάν ήθελε να παίξει για την Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση είναι δική του”.

Η απάντηση ήταν άμεση και, μάλιστα, μέσω Twitter από τον ύψους 2μ01 γκαρντ: “Είμαι ευγνώμων στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην πόλη της Μαδρίτης και στην Ισπανία αλλά η επιλογή μου είναι το να παίξω για την πατρίδα μου, τη Σλοβενία“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • ref ball

    Σχολή διαιτησίας του ΣΕΔΚΑ

    Στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα σχολή διαιτησίας από τον ΣΕΔΚΑ. Ο Σύνδεσμος της Α…
  • iasonas korasides

    Πήρε το ντέρμπι ο Ιάσονας

    Αήττητος παρέμεινε μετά τη διεξαγωγή και της 6ης αγωνιστικής της Α ΕΣΚΑ Κορασίδων ο Ιάσωνα…
  • faros keratsiniou

    Ένας αήττητος Φάρος

    Ο Φάρος Κερατσινίου ήρθε για να μείνει ή, μάλλον, για να πρωταγωνιστήσει στο μπάσκετ γυναι…
Περισσότερα από Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Αταμάν: «Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ευρώπη»

Ως τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ευρώπης, χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρ…