Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης “Κολώνες”, Μάντζαρης και… λεφτά στον Βόσπορο

“Κολώνες”, Μάντζαρης και… λεφτά στον Βόσπορο

papanikolaou sloukas olympiacos fener

papanikolaou-sloukas-olympiacos-fener

Γιώργος ΚογκαλίδηςΣ’ ένα ματς που οι αριθμοί δεν έβγαιναν, που μπορεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να υποστήριξε ότι “δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει φαβορί“, αλλά που η αλήθεια ήταν πως -λόγω ειδικών συνθηκών- φαβορί ήταν η Φενέρμπαχτσε, οι “ερυθρόλευκοι” μπορεί να είναι και… στεναχωρημένοι, που δεν τέλειωσαν με μεγαλύτερη διαφορά. Πάμε να εντοπίσουμε τα καθοριστικά στοιχεία της αναμέτρησης…

Είχε κολώνες

Ο Ολυμπιακός παίζει από την πρώτη μέρα με έναν (κανονικό) σέντερ. Όποτε βρίσκει (ανά αγώνα) 1.5 κάνει πάρτι. Απόψε είχε δύο, τον έναν καλύτερο από τον άλλον. Ο Κεμ Μπιρτς μοιάζει να πέρασε τη χαμηλή καμπύλη στο διάγραμμα της απόδοσής του, ο Πάτρικ Γιανγκ διαρκώς ανεβαίνει και δικαιώνει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Υπολογίστε ότι ήταν τόσο καλοί, που δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί δευτερόλεπτο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Αν ο Ολυμπιακός έχει τόσο στέρεες κολώνες στη συνέχεια, λίγες ομάδες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη γραμμή των ψηλών του.

Τον βίδωσε

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι ίδια… φουρνιά με τον Κώστα Σλούκα. Ο παίκτης της Φενέρμπαχτσε λογίζεται (όχι άδικα) ως ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ της Ευρώπης και αμείβεται ανάλογα. Ο περιφερειακός του Ολυμπιακού ήθελε να (απο)δείξει ότι δεν είναι αυτή η διαφορά τους και το έκανε με εμφατικό τρόπο.

Η άμυνά του στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν συγκλονιστική. “Βίδωσε” τον Σλούκα και κατέστρεψε όλη τη δημιουργία της Φενέρμπαχτσε, δίνοντας παράλληλα ρυθμό στους συμπαίκτες του. Κι επιθετικά το έφερε “… βάρκα πανιά” με τον πρώην συμπαίκτη του.

Up tempo

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει δημιουργήσει μια ομάδα βαρίδι. Όλοι πλέον γνωρίζουν πως αν παίξουν για 10-15 λεπτά up tempo (ήτοι γρήγορα, με επιθετική άμυνα και αιφνιδιασμούς στην επίθεση) θα την υποχρεώσουν να κυνηγά στο σκορ.

Έτσι έχασε στο “Νίκος Γκάλης” από τον Παναθηναϊκό, έτσι έχασε στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό κι έτσι θα χάνει, καθώς το μπάσκετ έχει ξεπεράσει αυτό που θέλει (;) να δείξει η φετινή Φενέρ.

Εκατομμύρια στον Βόσπορο

Συμπαθέστατος είναι ο “Ζοτς“, αλλά αν τα αφεντικά της τουρκικής ομάδας αναλογιστούν ότι ξοδεύουν κοντά στα 40.000.000 ευρώ (με μόλις 10% εφορία) και χάνουν από μια ομάδα το πολύ 12.000.000 ευρώ (με 35% εφορία, παρακαλώ), από την οποία έλειπαν τρεις παίκτες, εκ των οποίων τα δύο “τεσσάρια“, θα πάθουν μια μελαγχολία.

Δεν γίνεται, κάτι κάνει λάθος ο Ομπράντοβιτς στον σχεδιασμό, ανεξάρτητα με το πού θα φτάσει στο τέλος της μέρας η Φενέρμπαχτσε. Η εικόνα, όμως, μιας ομάδας με αυτό το μπάτζετ και μοναδικό κανονικό πόιντ γκαρντ τον Σλούκα, δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς.

Έλειψε το “plan B”

Ο Ολυμπιακός κινδύνευσε να χάσει το ματς, κυρίως λόγω της κούρασης, καθότι για πρώτη φορά φέτος έπαιξε με μόλις οκτώ παίκτες να έχουν συμμετοχή. Του έλειψαν οι πόντοι (και η φθορά) που δημιουργεί ο Γιώργος Πρίντεζης, αλλά και η διάρκεια στην αμυντική λειτουργία στην περιφέρεια, που θα διασφάλιζε ο Ντάνιελ Χάκετ. Λογικά όλα αυτά.

Του έλειψε και πλάνο αντίδρασης, όταν ο Ομπράντοβιτς άρχισε να παίζει με αλλαγές στην άμυνα. Αυτό πρέπει να το διορθώσει ο Σφαιρόπουλος, καθότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Κάντε φάουλ

Με απόσταση από τον δεύτερο, κορυφαίος παίκτης της Φενέρ στην επίθεση ήταν ο Βέσελι, ο οποίος πέτυχε τους 22 πιο εύκολους πόντος της φετινής σεζόν. Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν να του κάνουν φάουλ, αντί να τον παρακολουθούν να αφήνει την μπάλα στο καλάθι οι “ερυθρόλευκοι“;

Όλοι γνωρίζουν την παροιμιώδη αδυναμία του Τσέχου να σκοράρει από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και τον “χακάρουν“. Όλοι πλην του Ολυμπιακού. Κι αυτή ήταν η παραφωνία στην τέλεια αμυντική λειτουργία.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Λυκογιάννης: «Πρέπει να έχουμε μνήμη χρυσόψαρου»

Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα είναι ο τεχνικός του Πανιωνίου, Άρης Λυκογιάννης. Κερδίζο…